Peukaloiset lausuu runoja voodoorytmillä — debyyttilevy Lintukoto ilmestyi tällä viikolla

Musiikkiryhmä Peukaloiset haluaa kääntää Kymijoen virtauksen.

Raimo Eerola

Oman vinyylilevyn tekeminen on ollut Kari-Jukka "Kärsä" Koivistoiselle ja Juha Metsolle lähes elinikäinen haave. Toive toteutui 5. marraskuuta.

Työtön työ. Työtön työ. Työtön työ.
Manaava voodoorytmi sekoittuu metallisiin kilahduksiin musiikkiryhmä Peukaloisten kappaleessa, jonka aihe ei jää kuulijalle epäselväksi. Biisissä lauletaan nykyajan elämän tarkoituksesta eli työstä ja sen kääntöpuolesta, työttömyydestä.
— Punk ei enää tarkoita mitään, mutta työtön tarkoittaa. Siitä on tullut haukkumasana, arvonalennus, Peukaloisten taiteellinen johtaja, kotkalainen valokuvaaja, Juha Metso kuvailee.


Työtön työ on yksi Peukaloisten uuden Lintukoto-esikoislevyn kappaleista. Tervasaarella Hyökyllä äänitetyssä biisissä soi didgeridoon lisäksi entisen majakkalaivan konehuone, jota kilkutellaan ja moukaroidaan käsin ja jaloin.
— Kaikki mitä tilassa kuului äänityshetkellä, avainten kilinästä lähtien, on mukana levyllä, Metso sanoo.

Osittain performanssia, osittain runonlausuntaa

Kappale ilmentää vuonna 2014 perustetun Peukaloisten filosofiaa, jonka tavoitteena on parantaa nykyihminen rahan- ja vallanhimosta sekä näiden kääntöpuolena olevasta ahdistuksesta ja yksinäisyydestä.
Metodinaan ryhmä käyttää voodoopunkia, joka edustaa vapautumista rakenteellisesta väkivallasta, talouden kahleista ja yksisilmäisestä ihmiskuvasta.
Tyylisuunta sisältää musiikin lisäksi teatteria.
— Osittain tämä on performanssia, osittain runonlausuntaa, Metso sanoo.

Omakustannelevyn biisit on tehty basisti Kari-Jukka ”Kärsä” Koivistoisen autotallissa Metsolassa. Sanoitukset ovat laulaja Miko Kivisen ja Metson käsialaa. Sävellystyöstä on vastannut koko seitsenhenkinen ryhmä.
Koivistoinen kertoo, että jokainen kappale on erilainen, niin aihepiiriltään kuin genreltäänkin.

Jokainen keikka on omanlaisensa performanssi. Lopputulos on yllätys sekä meille että muille. — Kari-Jukka Koivistoinen

Vaihtoehto muovisuudelle

Tyylisuuntien kirjo kattaa rockin, bluesin, valssin ja klassisen musiikin. Yhdistävä tekijä on maaninen huutaminen, voodoopunk. Levyn helmeksi Koivistoinen ja Metso nostavat pianisti Esa Ylösen Kotkan kirkon uruilla sovittaman Rubiinisatakielen, joka kertoo elämän rajallisuudesta.


Vaikka biisit käsittelevät maailman epäkohtia, Metson mukaan päivänpolitiikkaa ei ole mukana — levyllä eivät sipilät ja niinistöt jauha. Hän toivoo, että Peukaloiset voisi metodillaan osoittaa, että musiikki on muutakin kuin muovisia Vain elämää -hittejä.
— Olemme eläneet liian hyvää ja helppoa elämää, joka ei ole synnyttänyt vastarintaa. Nyt muutos on tapahtumassa. Pian Kymijoen virtaus kääntyy.

Tunne edellä

Varsinaisia treenejä bändi ei ole pitänyt kertaakaan. Sen sijaan ryhmä on keikkaillut suolla, pellon laidalla, kaatopaikalla sekä näkyvimmin Provinssissa Seinäjoella sekä Kotkan torilla, joista jälkimmäinen päättyi järjestysmiesten väliintuloon.
— Jokainen keikka on omanlaisensa performanssi. Lopputulos on yllätys sekä meille että muille. Kaikki tapahtuu vahvasti juuri siinä tilanteessa, Koivistoinen sanoo.


Samanlainen hetkessä eläminen toteutui myös albumin nauhoituksissa. Äänityksiä tehtiin Hyökyn lisäksi Haminan Tullikamarilla, Kotkan kirkossa ja basisti Janne Ruuskan studiolla.
— Menemme tunne edellä. Levyllä kuuluu täydellinen intohimo, Metso toteaa.

Lintukoto julkaistiin vinyylinä, cd:nä sekä digitaalisena Spotifyssa.
Peukaloisten tarkoituksena on tehdä kolme levyä. Trilogian seuraava osa, Rakkaus, ilmestynee syksyllä 2018. Metson ohjaa ryhmän vaiheista myös lyhytelokuvan, joka tulee ulos ensi vuonna.

Peukaloisten uusimman videon näet täältä.

Peukaloiset
Vuonna 2014 Kotkassa perustettu musiikkiryhmä.
Jäsenet: Miko Kivinen (laulu), Harri ”Hate” Heininen (rummut), Juha Metso (laulu, taiteellinen johtaja), Kari-Jukka ”Kärsä” Koivistoinen (basso), Janne Ruuska (kitara, basso), Maiju Kivikoski (taustalaulu), Jarmo Tulonen (seremoniamestari).
Debyyttilevy Lintukoto ilmestyi 5.11 2017.
Lisätietoa: www.peukaloiset.com