Vihreä on elämän ja toivon väri

Yrjö Sepänmaa et al: VIHREÄ PÄÄNSÄRKY. Taidetta siemenestä kompostiin. 184 s. Maahenki 2017.

Kirjalla on mainio nimi — Vihreä päänsärky. Kyseessä ei ole Ville Niinistön ja kumppaneiden ankea aamu, vaan monipuolinen katsaus luonnon mahdollisuuksiin ihmisen maailmassa. Puoluepolitiikan kanssa tällä ei ole mitään tekemistä.

Yhteiskunnassa tempoilee oikeastaan kaksi perussuuntaa. Osa haluaa elää tehokkaissa keskuksissa tasokkaiden palveluiden äärellä. Osa vetäytyy vapaaehtoisesti maalle, etsii sieltä onnensa kasvimaan kupeesta linnunlaulua kuunnellen ja rikkakasveja kitkien. Onnea kun on monenlaista.

Kirjan tekijäkaarti on tasokkaan perehtynyt luonnonelementtien mahdollisuuksiin rakennetussa maisemassa. Ihmisen kokemusta vihreydestä analysoidaan hienosti, samoin laajasti yksilön suhdetta luontoon.

Keskushahmo lienee ympäristöestetiikan emeritus professori Yrjö Sepänmaa, jonka sanoja lukee kuin parastakin ihmisyyden ja elämänkunnioituksen saarnaa.

Hän puhuu koskettavasti muun muassa siitä, miten luonnon kasvit ovat kauneimmillaan kasvavina, osana isoa ketjua. Miksi ihmisen pitää riipoa kukat maljakkoihinsa kuolemaan ja estää niiden luonnollinen leviäminen.

Kirja on kauttaaltaan puhutteleva ja lukijansa ajatuksia tuulettava. Saattaa jopa aiheuttaa vastarintaa, kun omat tottumukset kyseenalaistuvat, mutta mikäs sen tärkeämpää. Pakko ajatella asioita uusiksi.

Kuvitus on aivan huikea, skaala on laaja siementen yksityiskohdista mahtaviin tilataideteoksiin. Uskoisin, että kirja tulee noteeratuksi Vuoden kauneinta kirjaa nimettäessä.

Erityisesti pitää mainita kansikuva. Nuori graafikko Pia Lehti (s. 1973) kuvasi luontoa herkän sisäistyneellä otteella. Hän menehtyi keväällä 2017, ja kirjan kuvat hänen töistään ovat kuin joutsenlaulu ihmisen läheisyydelle luontoon. |

Seppo Paajanen

Hyvää: Uusia ja raikkaita ajatuksia luonnosta ja vihreydestä elämän ehtona.

Huonoa:

Erityistä: Kirjan kuvitus on oma taideteoksensa ja kulkee samaa polkua tekstin kanssa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.