Turvallisuus ja tilipussi voittivat taiteen — Pyhtäältä kotoisin oleva Kari Kallio valitsi nuorena virkamiesuran mutta nyt eläkkeellä ollessaan perusti oman gallerian ja studion Kotkaan

Maalaamisen into syntyi mummolan vintillä Kierikkalassa, sillä siellä oli papan tauluja.

Raimo Eerola

Kari Kallio on maalannut vuosikymmenet. Nyt eläkkeellä siihen on enemmän aikaa.
Kari Kallio on maalannut vuosikymmenet. Nyt eläkkeellä siihen on enemmän aikaa.

Nuorena miehenä Kari Kallio kävi kansalaisopiston kuvataideryhmässä. Hänen silloinen opettajansa, nyt jo edesmennyt Helena Kalke, rohkaisi ja suorastaan yllytti maalarinalkua ammattilaisuralle.

— Hän sanoi, että minun pitää mennä Ateneumiin. Ja nimenomaan mennä, ei hän mistään pyrkimisestä puhunut, Kallio naurahtaa nyt.

Aina kun menimme mummolaan, minä menin vintille ja katselin siellä papan tauluja. Kari Kallio

Oppilas ei noudattanut neuvoa, vaan valitsi toiset raiteet. Hän on tehnyt työuransa Rautatievirkamiesliitossa toimitsijana ja puheenjohtajana ja sitten VR:n koulutuskeskuksen päällikkönä.

— Olin sen verran turvallisuushakuinen, että halusin tilipussin kuukausittain.

Kallio ei kadu valintojaan. Hän viihtyi virkamiehenä ja ay-tehtävissä. Nyt, kun hän on jäänyt eläkkeelle ja palannut Helsingistä kotiseudulleen, pensseliin ehtii tarttua useammin kuin ennen.

Esillä vain omia töitä

Kallio on vuokrannut Kotkasta huoneiston studio-galleriaa varten. Etuhuoneessa on näyttelytila, jonne hän on ripustanut teoksiaan. Taempana hän pitää toimistoa ja ateljeetaan.

Kirkkokatu 19:n katutasossa sijaitseva paikka avautuu torstaina. Kallio sanoo, että paikka ei ole kauppa, vaikka hän mielellään myykin töistään, jos joku haluaa ostaa. Ennen muuta hän toivoo, että kuvista kiinnostuneet poikkeavat katsomaan.

Galleriassa hän aikoo vastedeskin esitellä vain omia töitään. Perustamiseen kannustikin ajatus, että oma apu on paras apu.

— Joku sanoo, että täällä on paljon mahdollisuuksia, ja joku sanoo, että ei ole mitään. Mutta kyllä vuoroa joutuu jonottamaan.

Syyskuussa Kalliolla on näyttely Kotkan kirjastossa. Hän kertoo odottaneensa aikaa puolitoista vuotta.

Isoisän peruja

Maalausharrastus on vielä vanhempaa juurta kuin kansalaisopiston ryhmästä. Oikeastaan se on isoisän peruja.

Tosin isoisä ja lapsenlapsi eivät koskaan ehtineet tavata toisiaan, mutta Kari Kallion tietojen mukaan Yrjö Kallio oli ainakin kotikylässään Kierikkalassa tunnettu maalari, työnsä ohessa.

— Aina kun menimme mummolaan, minä menin vintille ja katselin siellä papan tauluja.

Marilynin punaiset huulet

Yhdessä esillä olevassa maalauksessa hehkuvat Marilyn Monroen punaiset huulet. Se on Marilyn-teoksista numero 2. Numero 1 on takahuoneessa.

— Se on vähän luonnosmainen, mutta en uskaltanut jatkaa sitä loppuun, Kallio esittelee vanhempaa.

Hän pelkäsi, että lisää maalaamalla hän olisi saattanut kadottaa työstään jo saavuttamansa, näköisyydenkin. Niinpä hän teki toisen.

Julkisuuden henkilöiden muotokuvien tekemisessä on hänen mielestään se etu, että kuka tahansa pystyy arvioimaan näköisyyden onnistumista. Sukulaisten potreteista asiantunteva arvostelijakaarti jäisi olennaisesti pienemmäksi.

Maalauksissa on myös esimerkiksi katunäkymiä ja muita maisemia. Kallio on kokeillut myös abstraktia lähestymistapaa, mutta realistinen tai impressionistinen tyyli tuntuu omemmalta.

Raimo Eerola

Kallio on kokeillut monenlaisia tyylejä. Realismi ja impressionismi ovat kuitenkin läheisimpiä.
Kallio on kokeillut monenlaisia tyylejä. Realismi ja impressionismi ovat kuitenkin läheisimpiä.

Juna petti rautatieläisen

Oppia hän saanut paitsi Helena Kalkkeelta myös toiselta seudulla vaikuttaneelta taiteilijalta Feodor Porokaralta. Vanhemmiten hän on opiskellut lisää: pari vuotta sitten hän osallistui Lontoossa kesäkurssiin, jonka järjesti London School of Painting and Drawing.

Viime kesänäkin hän oli aikeissa lähteä opinhakuun Englantiin. Kävi kuitenkin niin, että juna petti rautatieläisen eli yhteydet Lontoosta eteenpäin ja kenties takaisinkin osoittautuivat epävarmoiksi.

— Jäin Lontooseen katsemaan museoita.

Kari Kallio

Syntynyt vuonna 1955.

Lähtöisin Pyhtäältä, työura Helsingissä, nyt asuu Kotkassa.

Kotkan taideseuran jäsen.

Avaa torstaina oman studio-gallerian.