Kahden miehen kuvat kohtaavat galleriassa — Uusikuvan vuosi päättyy Mestariluokka-näyttelyyn

Vuosittain järjestettävissä Mestariluokka-kutsunäyttelyissä esitellään paikallisia kuvataiteilijoita. Ensimmäisen kutsun sai Olavi Heino, joka toi mukanaan valokuvaaja Hannu Vanhasen.

Ella Karttunen

Kuvataiteilija Olavi Heinolta on esillä uusia satama-aiheisia teoksia. Seinillä on laiturigraffiteja ja sataman naisia.
Kuvataiteilija Olavi Heinolta on esillä uusia satama-aiheisia teoksia. Seinillä on laiturigraffiteja ja sataman naisia.

Tämän vuoden tervamestari Olavi Heino on nyt myös galleria Uusikuvan ensimmäinen mestari. Heino aloittaa Mestariluokka-kutsunäyttelyiden sarjan, jossa esitellään pitkän linjan kotkalaistaiteilijoita.
Galleriaa ylläpitävän Kotkan taiteilijaseuran puheenjohtaja Helena Paakkinen kertoo, että kutsunäyttelyillä halutaan huomioida seuran omia tekijöitä.
— Tuomme esiin taiteilijoita, jotka ovat tehneet pitkän uran ja jatkavat sitä edelleen, Paakkinen sanoo.

Taustavaikuttajana kaikissa esillä olevissa töissä on meri. — Olavi Heino


Tällä viikolla avautunut ensimmäinen Mestariluokka-näyttely on nimeltään Kuvat kohtaavat. Esillä on Heinon maalauksia ja tamperelaisen Hannu Vanhasen valokuvia.
— Seura ehdotti, että voisin pyytää mukaan jonkun toisenkin taiteilijan. Epäröimättä kutsuin Hannun, Heino kertoo.
Miehet tutustuivat toisiinsa 1980-luvun alkupuolella Kotkassa, kun Vanhanen toimi Helsingin Sanomien Kotkan aluetoimituksessa valokuvaajana. Ensimmäisen yhteisen näyttelyn kaksikko piti juuri Uusikuvassa vuonna 1984.

Ella Karttunen

Harmaavoittoisesta värimaailmastaan tunnettu Olavi Heino on siirtynyt kirkkaampiin ja voimakkaampiin värikontrasteihin.
Harmaavoittoisesta värimaailmastaan tunnettu Olavi Heino on siirtynyt kirkkaampiin ja voimakkaampiin värikontrasteihin.

Maalausten ja valokuvien vuoropuhelua


Näyttelyn nimi, Kuvat kohtaavat, kuvastaa Heinon mukaan maalausten ja valokuvien vuoropuhelua. Hän on ripustanut galleriaan uusia öljyväriteoksia. Vanhanen toi mukanaan kolme teossarjaa, joihin sisältyy valokuvia, videota sekä installaatioteos.
Heinon maalauksissa pääpaino on Kotkan vanhassa satamassa, jota taiteilija on käsitellyt viime vuosina töissään monin eri tavoin. Hän on kirjoittanut satamasta oopperalibreton ja runokirjankin.
Harmaavoittoisesta värimaailmastaan tunnettu Heino sanoo siirtyneensä kirkkaampiin ja voimakkaampiin värikontrasteihin. Uusi Laiturigraffiti-sarja esittelee Kantasataman laitureihin maalattuja graffiteja. Toisen osan näyttelystä muodostavat sataman naiset.
— He eivät ole satamaruusuja, vaan naisia, jotka käyvät hyvästelemässä merimiehiä laivan lähtöpäivänä. Taustavaikuttajana kaikissa esillä olevissa töissä on meri.

 Installaatio on kommentti nykymenoon. Teos on hyvin ajankohtainen, etenkin nyt kun kaksi ministeriä on eronnut — Hannu Vanhanen

Ella Karttunen

Valokuvaaja Hannu Vanhanen rakentaa Puut puhuvat -installaationsa keskipistettä — mustavalkoista joulukuusta.
Valokuvaaja Hannu Vanhanen rakentaa Puut puhuvat -installaationsa keskipistettä — mustavalkoista joulukuusta.

Ajankohtainen kommentti nykymenosta

Vanhanen on rakentanut galleriaan etuosaan metaforisen Puhuvat puut -installaation. Sen keskipisteenä on maailman tunnetuin puu — joulukuusi, joka julistaa: ”I’m dreaming of a Black and White Christmas!”. Teoskokonaisuutta täydentävät valokuvat, joissa on Vanhasen eri puolilla Suomea 2000-luvulla kuvaamia puita.
— Installaatio on kommentti nykymenoon. Teos on hyvin ajankohtainen, etenkin nyt kun kaksi ministeriä on eronnut, Vanhanen toteaa.
Takahuoneessa on esillä Vanhasen dokumentaarinen Tampere Dok. Kuvat ja video kertovat Tampereen murroksesta. Perinteisempää ilmaisua edustaa valokuvaajan kolmas sarja, jossa on mustavalkokuvia San Franciscosta 1980-luvulta.
— Tämä on fuusionäyttely. Musiikkitermein olen sekoittanut eri tyylejä. Mukana on joulukuusiräppiä, folkprogea ja klassista.

Ella Karttunen

Hannu Vanhasen installaatio julistaa haaveilevansa mustavalkoisesta joulusta.
Hannu Vanhasen installaatio julistaa haaveilevansa mustavalkoisesta joulusta.

34 näyttelyhakemusta ensi vuodelle

Paakkinen kertoo, että ensimmäistä kutsunäyttelyä varten taiteilijaseura on saanut apurahan Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiöltä. Hänen mukaansa mestariluokka-näyttely aiotaan järjestää kerran vuodessa. Ensi vuoden mestaritaiteilija on taidegraafikko Heta Kananen.
Kotkan taiteilijaseura on pyörittänyt galleria Uusikuvaa elokuusta 2018 lähtien. Paakkisen mukaan toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin. Vuodelle 2020 seura sai peräti 34 näyttelyhakemusta.
Ensi vuosi avautuu 11. tammikuuta Anna Reivilän, Jaakko Kahilaniemen ja Hilla Kurjen yhteisnäyttelyllä It’s not the same river, it’s not the same people.

Kuvat kohtaavat -näyttely galleria Uusikuvassa 4.1.2020 asti.