Ihana uutinen, Ekaterina Kosonen hehkutti — Kotkaan tulee kaikille avoin ateljee ja luovan toiminnan keskus

Tarkoituksena on täyttää tyhjät tilat elämällä.

Raimo Eerola

Ekaterina Kosonen on saanut apurahan luovan toiminnan keskuksen ja avoimen ateljeen perustamiseksi. Paikka on nyt etsinnässä.
Ekaterina Kosonen on saanut apurahan luovan toiminnan keskuksen ja avoimen ateljeen perustamiseksi. Paikka on nyt etsinnässä.

”Ihana uutinen! Kotkaan on syntymässä hurjan paljon positiivisuutta lisäävä, voittoa tavoittelematon pieni luovan toiminnan keskus ja kaikille avoin ateljee, Taidetila Kanvaasi.”

Kuvataiteilija Ekaterina Kosonen julkaisi viestinsä muutama päivä sitten Facebook-sivulla Positiivisen palautteen vallankumous — Kotka. Hänen positiivista palautettaan siivittää tieto kaupungin kulttuuriavustuksesta. 4 125 euron turvin hän voi lähteä viemään eteenpäin ideaansa, on lähtenyt jo.

Lähipäivinä pitäisi ratketa, minne Kososen ideoima Kanvaasi tehdään. Itse asiassa hän on huomennakin menossa katsomaan yhtä mahdollista paikkaa. Hän on tutkaillut mielessään ja konkreettisesti vinttejä ja ullakoita, kellareita ja muita ilman varsinaista käyttöä olevia tiloja.

— Kaupungissa on paljon tyhjiä tiloja, hän sanoo.

Niiden täyttäminen elämällä on idean toinen puoli. Toinen on taiteen lisääminen.

— Kotka tarvitsee lisää taidetta.

— Mikä kaupunki vain tarvitsee, hän sitten täydentää. Hän on sitä mieltä, että Kotkassa on jo nytkin paljon hyvää.

Idea syntyi anopin ja appiukon saunassa

Mistä moinen ajatus?

— Se syntyi anopin ja appiukon saunassa, Kosonen nauraa.

Ehkä löyly ja lauteet eivät olleet kaikkein ratkaisevin tekijä. Ehkä ratkaisevinta oli se, että hän mietti, kuinka viime vuonna järjestetty Joutomaa-festivaali onnistui hienosti ja yli odotusten. Miten sen ideaa voisi jatkaa ja muunnella?
Sittemmin Kosonen on saanut huomata, että samanlaista on keksitty muuallakin. Tampereella on Taidetila Katve, kooontumispaikka ja avoin ateljee sekin.

Hankintaan materiaaleja, joita kuka vain voi käyttää

Kanvaasista tulee ennen muuta kuvataiteen paikka. Tarkoitus on, että kuka vain voi mennä sinne vaikkapa kokeilemaan, mitä saa aikaiseksi maaleilla ja pensselillä. Jos haluaa, keskeneräisen työn voi testamentata jonkun toisen viimeisteltäväksi. Jos haluaa, sen voi maalata loppuun ihan itse.

Kulttuuriavustus mahdollistaa, että Kanvaasiin hankitaan materiaaleja, joita kävijät saavat käyttää vapaasti. Kaupungin panoksen ei tarvitse riittää ihan kaikkeen, sillä myös muutamat yritykset ovat lupautuneet yhteistyökumppaneiksi.
Kanvaasi toimii vapaaehtoisvoimin. Kososella on tiedossa jo joukko avainhenkilöitä, joitten vastuulla on huolehtia paikasta ja pitää ovia auki.

Kulttuuri on perustarve

Ekaterina Kosonen puhuu moneen kertaan ihmisten kohtaamisesta, yhteisöllisyydestä, kulttuurista ihmisen perustarpeena ja ruohonjuuuritason taiteesta. Hän sanoo, että toisaalta hänen tekiksi mieli keskittyä omaan tekemiseen, mutta toisaalta yhteisöllisyyden edistäminen houkuttelee. Monet hänen omat tekemisensäkin ovat olleet yhteistä hyvää: hän on tehnyt seinämaalauksia, hän on tehnyt teatterilavastuksia, hän on ohjannut lukion graffitikurssilaisia — vaikka on näyttelyteoksiakin valmistunut.

Kosonen puhuu innostuneesti jo Kanvaasin avajaisista ja päätösnäyttelystä.
Mutta saattaahan toiminta jatkua myös sen jälkeen, kun avustuksen viimeinen euro on kulutettu.

— Jos kaikki menee oikein nappiin, se saa jatkoa ja alkaa elää omaa elämäänsä. Meillä olisi paljon vapaaehtoisia. Minä vain nauttisin ja menisin sinne itse maalaamaan. 

Hyvinvointikysymykset kiinnostavat

Ekaterina Kosonen (s. 1986) pitää itseään Kotkan tyttönä, vaikka on välillä pyörähtänyt muuallakin. Hän muutti Kotkaan 9-vuotiaana, ja sittemmin hän on käynyt Kouvolassa ja Helsingissä opiskelemassa. Myöhemmin hän asui pari vuotta Italiassakin.

Kososella on kolme lasta, kuopus on vuoden ikäinen. Haastattelun aikana pikkuinen nukkuu pihalla rattaissa, ja Kososen äiti valvoo lapsen unta. Haastattelun päätyttyä pikkuinen seisoo rattaiden vieressä odottamassa.
Kun keskustelu kulkee kaikissa tekemissä ja ehtimisissä, Kosonen kertoo ohi mennen, että valmistui viime kesänä lähihoitajaksi. Hän halusi paneutua sosiaali- ja terveysalaan, sillä hyvinvointikysymykset kiinnostavat.

— Haluaisin opiskella taideterapeutiksi.