Kirja-arvio: Geopolitiikan loistava suunnistusopas

Tim Marshall: Maantieteen vangit. Kymmenen karttaa, jotka kertovat kaiken maailmanpolitiikasta. Suomennos Jaana Iso-Markku. 335 sivua. Atena 2018.

Vuoristot, joet, meret, tasangot. Kansainvälinen politiikka rakentuu näiden liki muuttumattomien maantieteellisten realiteettien pohjalle, osoittaa kokenut brittitoimittaja Tim Marshall.

Esimerkiksi hän ottaa Itä-Euroopan alangon, joka osin selittää Venäjän länttä kohti tuntemaa epäluuloa. Helppokulkuista tasamaata pitkin ovat Venäjälle vyöryneet niin Kaarle XII:n, Napoleonin kuin Hitlerinkin armeijat.

Kun napajäätiköt ilmastonmuutoksen myötä pienenevät, lämpenee arktinen alue myös geopoliittisesti.

Nykyisin tasangon pohjoislaita Virosta Puolaan on, ellei suoranaiseksi viholliseksi, niin vähintään epäilyttäväksi koetun liittouman, Naton, hallussa.

Jos Ukrainakin lähestyisi länttä, saisi Venäjä Naton rajoilleen Suomenlahdelta Kaukasukselle ulottuvalla kahdentuhannen kilometrin kaistaleella. Tämän vuoksi Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan levottomuuksien laskelmoitiin pitkällä tähtäimellä palvelevan Moskovan etua.

Toisaalta —  jos Venäjä saisi työnnettyä turvapuskurinsa syvälle Keski-Eurooppaan, kuten Neuvostoliitto aikoinaan, jäisi sille Itämeren ja Karpaattien väliin vain viidensadan kilometrin alankorintama puolustettavaksi.

Toisenlaisen todellisuuden tarjoavat Intia ja Kiina. Suurimittaisen sotilaallisen kilpailun tarvetta ei väkirikkaiden maiden välillä ole, koska ylipääsemätön Himalaja toimii kummankin hyväksymänä valtapiirien rajana.

Marshall luo selkeäsanaisen ja havainnollisen kirjansa viimeisessä luvussa katsauksen myös tulevaan. Kun napajäätiköt ilmastonmuutoksen myötä pienenevät, lämpenee arktinen alue myös geopoliittisesti.

Näin Suomestakin tulee — valitettavasti — osa kilpakenttää, jolla järjestetään uusiksi kansainvälistä valtahierarkiaa. |Mika Rissanen

Hyvää: Vaikuttava analyysi kansainvälisen valtapolitiikan reunaehdoista.

Huonoa: Värillisinä kartoista olisi saanut irti vielä enemmän.

Erityistä: Kirjaa on myyty Britanniassa yli 500 000 kappaletta ja se on ilmestynyt 22 maassa.