Naimalakko aiheuttaa Kyminlinnassa sekavia suhteita — Kesäteatterissa avautuu perjantaina farssi, jossa heitetään läppää rajulla tahdilla: ”Jos yleisö jää nauramaan, saattaa seuraava repliikki mennä ohi”

Antti Hopian käsikirjoittama Golfleskien kapina nähdään Kotkassa kantaesityksenä. Näytelmän pääosissa ovat 20-vuotistaitelijajuhlavuottaan viettävä haminalainen Janne Ravi ja kotkalainen ensikertalainen Marju Haltola. Ohjaaja Jyrki Koskimies sanoo, että luvassa on perinteinen farssi, jossa kukaan ei tiedä, missä mennään.

Linda Varoma

Antti Hopian käsikirjoittama farssi Golfleskien kapina saa ensi-iltansa Kyminlinnan kesäteatterissa perjantaina 12.7. Luvassa on paljon sekavia suhteita, jollaiseen Valentina (Katariina Myller) ja Raunokin (Janne Ravi) päätyvät.
Antti Hopian käsikirjoittama farssi Golfleskien kapina saa ensi-iltansa Kyminlinnan kesäteatterissa perjantaina 12.7. Luvassa on paljon sekavia suhteita, jollaiseen Valentina (Katariina Myller) ja Raunokin (Janne Ravi) päätyvät.

Jyrki Koskimies kuvailee perjantaina avautuvaa Golfleskien kapinaa Kyminlinnan kesäteatterin yleisöystävällisimmäksi esitykseksi yli kymmeneen vuoteen. Kommentillaan ohjaaja ei viittaa Antti Hopian kirjoittaman farssin sisältöön, vaan sen pituuteen.

Näytelmän kesto on ilman väliaikoja vajaat 80 minuuttia. Tuossa ajassa ehtii kuitenkin tapahtua paljon, Koskimies lupaa.

— Tämä on rajuliikkeinen ja ripeästi etenevä farssi. Läppää tulee sellaisella tahdilla, että jos yleisö jää nauramaan, saattaa seuraava repliikki mennä ohi, toista pääosaa esittävä Janne Ravi sanoo.

Koko pakka menee sekaisin

Ravi näyttelee golfia rakastavaa Raunoa. Golf on täyttänyt nelikymppisen Raunon elämän siinä määrin, että hänen vaimonsa Barbara on jäänyt täysin taka-alalle.

— Rauno on käsikirjoittajan käsitys suomalaisesta miehestä: vilpitön ja vässykkä. Ainakaan omasta mielestäni Raunosta ei löydy yhtään Jannea, Ravi naurahtaa.

Tilanne on vähän samankaltainen kuin miehillä, jotka yrittävät syödä purkkaa ja kävellä yhtä aikaa. — Marju Haltola

Myös tarinassa Raunon käytös herättää närää siinä määrin, että vaimo Barbara päättää aloittaa muiden golfleskien tukemana naimalakon. Kun lakko pitkittyy ja golfkentän tulot pienenevät, Golfliitto puuttuu asiaan ja lähettää lakimies Teuvon ratkaisemaan kiistan.

Myöhemmin tilanteeseen sotkeutuvat vielä Teuvon ulkomaalaissyntyinen vaimo Valentina sekä Raunon dementoitunut isä Ukko.

— Tämä on kunnon farssi, jossa suhteet menevät sekaisin. Kukaan ei tiedä, missä mennään, Koskimies kuvailee.

Linda Varoma

Golfleski Barbaraa esittävä Marju Haltola nähdään ensimmäistä kertaa näyttämöllä. 
— Tämä on ollut ihan mahtava kokemus. AInakin nyt tuntuu, että haluan jatkaa näyttelemisestä tämän jälkeenkin, Haltola sanoo.
Golfleski Barbaraa esittävä Marju Haltola nähdään ensimmäistä kertaa näyttämöllä. — Tämä on ollut ihan mahtava kokemus. AInakin nyt tuntuu, että haluan jatkaa näyttelemisestä tämän jälkeenkin, Haltola sanoo.

Mukana yksi ensikertalainen

Koko näytelmässä roolihahmoja ja näyttelijöitä on vain viisi. Pieneen ryhmään mahtuu yksi ensikertalainenkin — kotkalainen Marju Haltola, joka valittiin golfin syrjäyttämän Barbaran osaan roolitustilaisuuden kautta.

— Olin jo pitkään haaveillut teatterin tekemisestä. Luulin tekeväni pienen roolin, mutta pääsinkin heti näyttämölle toiseen pääosaan. Kollegani tuntevat kauhua, koska en ymmärrä jännittää vielä, Haltola kertoo ensi-illan alla.

Haltola sanoo, että vaikeinta on ollut vuorosanojen yhdistäminen liikkeeseen ja ylipäänsä tekemiseen.

— Tilanne on vähän samankaltainen kuin miehillä, jotka yrittävät syödä purkkaa ja kävellä yhtä aikaa.

Ravilla 20. vuosi teatterissa

Haltola kertoo saaneensa tukea ja kannustusta koko työryhmältä. Yksi mentoreista on ollut hänen vastanäyttelijänsä Ravi, joka on yleisölle paremmin tuttu Haminan Teatterista. Ravi nähtiin ensimmäisen kerran näyttämöllä jo vuonna 1999.

— Tätä voisikin pitää 20-vuotistaiteilijajuhlavuotenani, hän vitsailee.

Linda Varoma

Golfleskien kapinassa on vain viisi näyttelijää. Rooleissa nähdään Katariina Myller (vasemmalla), Janne Ravi, Marju Haltola, Arttu Laitinen sekä Pekka Lohi, josta näkyy kuvassa vain jalat.
Golfleskien kapinassa on vain viisi näyttelijää. Rooleissa nähdään Katariina Myller (vasemmalla), Janne Ravi, Marju Haltola, Arttu Laitinen sekä Pekka Lohi, josta näkyy kuvassa vain jalat.

Kyminlinnassa haminalainen vierailee ensimmäistä kertaa. Ravi kertoo, että piipahdus naapurikaupungissa on ollut piristävä kokemus.

— On ollut ihanaa tavata uusia ihmisiä. Muutos tekee hyvää.

Ravin mielestä on tärkeää, että harrastajateatterissa on erilaisia tekijöitä. Ensikertalainen sopii hyvin konkarin pariksi.

— Tästä teatterissa on kysymys. Jos hyvin käy, alkaja voi ihastua lajiin. Uusia tekijöitä tarvitaan aina.

Kolmas Antti Hopian teos

Kantaesityksenä nähtävä Golfleskien kapina on kolmas Hopian näyttämöteos Kyminlinnassa. Ensimmäinen farssi, Lenin jäillä, nähtiin Kotkassa vuonna 2015. Pari kesää sitten valleilla pyöri Nauran sulle neiti kesäheinä.

— Kun ensimmäisen kerran luin Hopian tekstejä, yllätyin, että suomalaisetkin käsikirjoittajat osaavat kirjoittaa farsseja. Nyt hänen teoksiaan on esitetty jo seitsemässä eri harrastajateatterissa ja ensi syksynä Varkauden teatterissa, Koskimies sanoo.

Ohjaaja kertoo, että sarjakuvan tekijänä aloittanut Hopia on sisällyttänyt farssiin vakavampiakin teemoja. Esityksessä käsitellään muun muassa vanhusten asemaa. Mukana on gägejä tämänhetkisestä terveydenhuollon tilasta.

— Leskeksi jäänyt Ukko on samalla tavoin hylätty kuin golfleskeksi jäänyt Barbara. Vaikka Ukko on dementoitunut hahmo, häntä käsitellään rakkaudella ja huumorilla.

Linda Varoma

Konkarinäyttelijä Pekka Lohi näyttelee himogolfaaja Raunon isää, dementiaa sairastavaa Ukkoa. Välillä housutkin ovat hukassa.
Konkarinäyttelijä Pekka Lohi näyttelee himogolfaaja Raunon isää, dementiaa sairastavaa Ukkoa. Välillä housutkin ovat hukassa.

Farssia täytyy hengittää ryhmänä

Ukkoa esittää veteraaninäyttelijä Pekka Lohi, joka kertoo tekevänsä elämänsä ensimmäisen roolin farssissa. Hänen mukaansa tyylilaji on tavallista komediaa vaikeampi, sillä näyttelijä ei voi keskittyä pelkästään omaan roolisuoritukseensa.

— Pitää osata kaikkien repliikit ulkoa.

— Meidän täytyy hengittää ryhmänä, Ravi lisää.

Farssin ensikertalainen on myös lakimies Teuvoa näyttelevä Arttu Laitinen. 15 vuotta teatteria harrastanut Laitinen kertoo, että epävarman Teuvon rooli on haastavin, jonka hän on tähän mennessä tehnyt.

— Näyttämöllä saa juosta, huutaa, itkeä ja nauraa.

Teuvon vaimon Valentinan osassa nähdään Katariina Myller.

Golfleskien kapina -näytelmän ensi-ilta Kyminlinnan kesäteatterissa perjantaina 12.7. kello 19. Viimeinen esitys 18.8.