Punaniskat ryöstöretkellä

Logan Lucky (Yhdysvallat, 2017).Ohjaus: Steven Soderbergh. Käsikirjoitus: Rebecca Blunt.Rooleissa: Channing Tatum, Adam Driver, Daniel Craig, Katie Holmes, Hilary Swank, Seth MacFarlane, Riley Keough, Katherine Waterston.Kesto: 119 min. K-12.

Claudette Barius

Daniel Craigin (keskellä) näyttelemä räjähde-ekspertti auttaa Loganin veljeksiä (Adam Driver ja Channing Tatum) kuuluisan moottoriradan ryöstössä.

Elokuvien tekemisestä vetäytynyt Steven Soderbergh on palannut. Loistavan The Knick -sarjan kaikki 20 jaksoa ohjannut tekijä ei ole päässyt laiskistumaan eläkkeelläkään.

Elokuvan tekemistä usein ryöstön suunnitteluun ja toteuttamiseen verranut ohjaaja vastasi menestyneestä Ocean’s-trilogiasta.

Perustyyppejä vastaan irrottelevan näyttelijäjoukon vaihtelevat roolisuoritukset johtavat usein tyylin hoippumisiin.

Vaikka uusi Logan Lucky on taas kuvaus keikan tekemisestä, ovat erot George Clooneyn luotsaamaan svengijengiin selvät: Ocean’s-elokuvien tavaramerkiksi muodostunutta zoomia ei käytetä laisinkaan, ja luksuksen on korvannut rappioromanttinen americana.

Nyt ollaan Yhdysvaltojen syvässä etelässä, NASCAR-autourheilun sydänmailla. Ryöstöjoukkokaan ei koostu ihan kaikista terävimmistä rikollisista.

Jimmy (Channing Tatum) ja Clyde Logan (Adam Driver) ovat epäonniset veljekset, joilla mikään ei ole mennyt putkeen. Tiukasti tarvittavaa käteistä olisi valtavasti kuuluisan Charlotte Motor Speedwayn uumenissa.

Sopivasti nimetty Joe Bang (Daniel Craig) tuntee räjähteet, joilla holviin pääsisi. Valitettavasti hän istuu lukkojen takana.

Mainiot Channing ja Driver ovat rakastettavia idiootteja. Näiden pikkusiskoa näyttelevä Riley Keough tasapainottaa hahmojen ÄO:ta terävällä kielellään.

James Bondia esittänyt Craig nähdään aivan uudenlaisessa valossa, vahvaa aksenttia vääntävänä panostajana. Roolituksissa on myös huteja: Seth MacFarlanen ylilyöty hahmo on toisinaan aivan kuin väärässä elokuvassa.

Perustyyppejä vastaan irrottelevan näyttelijäjoukon vaihtelevat roolisuoritukset johtavat usein tyylin hoippumisiin. Käsikirjoitus on kuitenkin nokkela, ja Soderbergh muistaa yhä kuinka tehdä svengaava jälkeä. |

Timo Alho

HHHII

Hyvää: Rytmikäs ja vapautunut rikoskomedia.

Huonoa: Epätasaisuuksia roolisuorituksissa.

Erityistä: Muiden elokuviensa tapaan Soderbergh vastaa myös elokuvan kuvaajan ja leikkaajan töistä salanimillä Peter Andrews ja Mary Ann Bernard. Hän toimii usein myös 1. kameraoperaattorina.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.