Pää pelaa näyttämöllä —  Haminan teatterin uusi näytelmä kertoo kuuden naisen tarinan paikallisten varhaismuistisairaiden ja Konkarit-ryhmän esittämänä

Pienoisnäytelmä saa ensi-iltansa maanantaina. Teatterin lavalla kuullaan henkilökohtaisia tarinoita suurperheen kasvattamisesta, alkoholismista ja vaikeasta lapsuudesta.

Raimo Eerola

Raili Sarjokari, Ritva Nevalainen, Leila Blomerus, Eija Vanhala ja Raija Kelkka laulavat Mika Paakon säestyksellä Haminan teatterin uudessa näytelmässä. Kuvasta puuttuu ryhmään kuuluva Maire Puhakka.
Raili Sarjokari, Ritva Nevalainen, Leila Blomerus, Eija Vanhala ja Raija Kelkka laulavat Mika Paakon säestyksellä Haminan teatterin uudessa näytelmässä. Kuvasta puuttuu ryhmään kuuluva Maire Puhakka.

Karhulalaisella Leila Blomeruksella on välillä vaikeuksia muistaa asioita. Katri Helenan Sydäntangon sanat hän osaa kuitenkin ulkoa.

Blomerus laulaa kappaletta Haminan teatterin näyttämöllä kuuden naisen ryhmässä. Nuottivihko on silmien edessä varmuuden vuoksi.

Meneillään on En miä muista -teatteriryhmän Näe minut -esityksen harjoitukset. Maanantaina ensi-iltansa saava pienoisnäytelmä kertoo kuuden ikäihmisen tarinan musiikin siivittämänä.

Mielenkiinnolla odotan, näkyvätkö tämän tulokset seuraavassa muistitutkimuksessani. — Leila Blomerus

Tarinoista neljä perustuu näytelmässä mukana olevien haminalaisten ja kotkalaisen varhaismuistisairaiden naisten elämään. Kaksi tarinaa on fiktiivisiä ja niiden esittäjinä ovat Haminan teatterin Konkarit-ryhmän näyttelijät.

— Esityksessä kuullaan hyvin henkilökohtaisia tarinoita. Näyttämöllä puretaan käsittelemättömiä ja vaikeitakin asioita, ohjaaja Maarit Muuri kertoo.

Henkilökohtainen tarina helpottaa muistamista

Haminalainen Muuri ohjaa pienoisnäytelmän osana geronomiopintojaan. Yhteistyökumppaneita ovat Haminan teatteri ja Kymenlaakson Muistiluotsi, joista jälkimmäinen ehdotti Muurille viime keväänä yhteisöllisen muistiprojektin vetämistä.

Vuodesta 2011 teatteria harrastanut Muuri päätti toteuttaa hankkeen näyttämöllä opiskelukaverinsa Katja Kivelän avustuksella. En miä muista -ryhmä kokoontui ensimmäisen kerran toukokuussa. Muuri haastatteli mukaan lähteneitä naisia ja käsikirjoitti näytelmän heidän elämäntarinoidensa pohjalta.

— Jokainen tuo esitykseen jotain itsestään. Fiktiivisissäkin hahmoissa on huomioitu näyttelijöiden persoona.

Muuri korostaa, että vuorosanojen muistaminen on helpompaa, kun aiheena on esittäjien oma elämä. Silti käsikirjoitus elää tilanteiden mukaan mukaan. Jokainen esityskerta on erilainen.

— Ryhmäläiset itsekin yllättyivät, kuinka hyvin he ovat oppineet vuorosanansa. Olen ohjaajana unohtanut, että mukana on muistisairaita ihmisiä.

Raimo Eerola

Näytelmän ohjaaja Maarit Muuri kertoo, että ryhmäläiset itsekin yllättyivät, kuinka hyvin he ovat oppineet vuorosanansa. — Olen ohjaajana unohtanut, että mukana on muistisairaita ihmisiä.

Terapeuttinen kokemus

Uusien asioiden opetteleminen on hyvää aivojumppaa. Tämän on huomannut myös useamman vuoden Alzheimeria sairastanut Leila Blomerus, jonka mukaan teatteriprojekti on selvästi aktivoinut hänen muistiaan.

— Illalla sängyssä laulujen sanat alkavat pyöriä mielessäni. Mielenkiinnolla odotan, näkyvätkö tämän tulokset seuraavassa muistitutkimuksessani, hän sanoo.

Blomerus kuvailee esityksen valmistamista terapeuttiseksi kokemukseksi. Hän ei ole aiemmin jakanut asioita elämästään julkisesti. Näyttämöllä hän kertoo suurperheestään ja avioliitostaan.

— Olin pitkään sitä mieltä, että perheen sisäisistä asioista ei jutella ulkopuolisille. Olen vasta vanhana oppinut puhumaan ihmisten kanssa. Yritän nyt ottaa vahinkoa takaisin, joten pulisenkin kuin papupata, hän naurahtaa.

Tunnepitoinen matka

Henkilökohtaisia asioita yleisön kanssa jakavat myös haminalaiset Raija Kelkka, Raili Sarjokari ja Maire Puhakka. Kelkka kuvailee menneisyyttään vaiherikkaaksi. Takana on alkoholismia ja muita vaikeuksia.

— Olen ollut 30 vuotta raittiina. Tupakastakin olen päässyt eroon. Näistä voin kiittää vain Luojaa, uskoon tullut Kelkka sanoo.

Sarjokarin tarina kuljettaa katsojat hänen vaikeisiin lapsuusvuosiinsa.

— Vuosikymmeniä painaneet asiat ovat purkautuneet näyttämöllä ulos, hän kiittelee.

Konkarit-ryhmästä näytelmässä ovat mukana Ritva Nevalainen ja Eija Vanhala. Muun muassa Eeva Kilven runoja tulkitseva Vanhala luonnehtii harjoitusvaihetta tunnepitoiseksi. Lavalla on itketty ja naurettu vuoronperään.

— Toivon, että esitys näyttäisi ikäihmiset yksilöinä. Heillä on paljon elämänkokemusta ja viisautta annettavanaan, Muuri toteaa.

Raimo Eerola

Näe minut -pienoisnäytelmä kertoo kuuden naisen tarinan. Noin tunnin pituisessa esityksessä esiintyjät jakavat henkilökohtaisia muistojaan ja kokemuksiaan. Kuvassa ovat Haminan teatterin Konkarit-ryhmän Eija Vanhala ja Ritva Nevalainen (takana vasemmalla) sekä Raija Kelkka, Leila Blomerus ja Raili Sarjokari (etualalla).

Osana yhteistä juttua

Näytelmää on harjoiteltu kaksi kertaa viikossa. Ensiohjauksensa tekevä Muuri kehuu koko ryhmää — kaikki ovat heittäytyneet rohkeasti, vaikka esiintymiskokemusta on ollut niukasti tai ei ollenkaan.

— Toivon, että he ovat saaneet onnistumisen tunteita.

Sarjokari kertoo edellisen kerran näytelleensä Savitaipaleen nuorisoseurassa kauan, kauan aikaa sitten. Blomeruksen aiemmat teatterikokemukset ovat kansakoulun joulunäytelmistä 70 vuoden takaa.

— Tämä on ollut todella hauskaa. Vapaapäivinä oikeiden odotan teatterille pääsyä, Blomerus sanoo.

Myös Sarjokarin mielestä projekti on osoittautunut mielenkiintoiseksi, vaikka hän ei aluksi osannut aavistaa, mihin ryhtyi. Vaikeinta on ollut ryhmässä laulaminen.

— Kaikki kuusi aloittaa eri aikaan, ja rytmit ovat sekaisin. Mutta toivoa on vielä. Minulle tärkeintä on ollut se, että olen päässyt osaksi yhteistä juttua. En pidä yksinäisyydestä.

Näytelmää esitetään neljä kertaa ensi viikolla, jolloin vietetään valtakunnallista muistiviikkoa. Loppuunmyyty ensi-ilta on maanantaina 17.9. Muut esitykset ovat Haminan teatterissa 18.9., 24.9. ja 25.9. kello 18.

Uusimmat uutiset