Kartonkimukit kierrätetään laminaattitarpeiksi Meripäivätapahtumissa

Kotkan Meripäivät, Kotkamills ja Cukca tekevät ympäristöystävällistä yhteistyötä. Kartonkimukien keräyslaatikoita on eri puolilla juhla-aluetta.

Johanna Vehkaluoto

— Vie Kartonkimukit kierrätyslaatikoihin, muistuttavat Maria Huttunen, Anni Salmi, Kari Makkonen, Tiina Salonen ja Hannu Hartikainen.
— Vie Kartonkimukit kierrätyslaatikoihin, muistuttavat Maria Huttunen, Anni Salmi, Kari Makkonen, Tiina Salonen ja Hannu Hartikainen.

Kotkan Meripäivät ja Puuvenemessut ottavat tänä kesänä askeleita kohti vastuullisempaa festivaalia yhdessä yhteistyökumppaneidensa Kotkamillsin ja Cukcan kanssa. Meripäiväyleisön käyttöön on tulossa ainakin 100 000 helposti kierrätettävää ja muovitonta mukia, jotka kotkalainen Cukca muotoilee Kotkamillsin tekemästä kartongista.

— Tällä tavalla pääsemme taas askelen verran kohti muovittomampia Meripäiviä, toteaa tapahtumapäällikkö Tiina Salonen.

Keräyslaatikoita eri puolille juhla-aluetta

Kartonkimukit ovat käytössä Kymen Veden vesipisteissä, Lasten Meripäivillä, Puuvenemessuilla, Meripäivien kahviloissa ja ravintoloissa, kaupungin tilaisuuksissa ja konserttien takahuoneissa.

— Käytetyt mukit kerätään kupeille tarkoitettuihin keräyslaatikoihin ja ne jatkavat matkaansa laminaattipaperin raaka-aineeksi takaisin Kotkamillsin tehtaalle. Ne voivat myöhemmin päätyä esimerkiksi pöydän laminaattipinnaksi, kertoo viestintäpäällikkö Anni Salmi Kotkamillsiltä.

— Keräyslaatikoita tulee eri puolille tapahtuma-aluetta, kertoo Salonen.

Kupit ovat biohajoavia, joten ne maatuvat, vaikka niitä eivät kaikki muistaisi keräyslaatikoihin palauttaakaan.

Johanna Vehkaluoto

Cukca on puolessa vuodessa valmistanut miljoona kartonkimukia.
Cukca on puolessa vuodessa valmistanut miljoona kartonkimukia.

Miljoona kartonkimukia

Cukca sai ensimmäisen kartonkikoneensa marraskuussa ja yrityksessä on sen jälkeen tehty lähemmäs miljoona kuppia.

— Muovittomuus kiinnostaa meitä. Ensi kuun aikana saamme kaksi uutta konetta ja voimme valmistaa myös puolen litran mukeja esimerkiksi olutta varten. Ne voivat olla käytössä ensi vuoden Meripäivillä, toteaa mukeja valmistava Hannu Hartikainen Cukcalta.

Mukeja on jo käytössä Kotkan torikahvilassa ja hotelli Seurahuoneella. Lähiaikoina niitä tulee myyntiin myös paikallisiin marketeihin.