Yleisö kaikkosi Kyminlinnan esityksistä — Kesäteatterin epäonnistumista on puitu ja näyttämöllä on käyty ”kovaäänistä keskustelua”

Pyhtään harrastajateatteri on pyörinyt täysille katsomoille. Haminaa ja Korvenkylää luotsanneen ”välisarjan ohjaajan” saldo oli 17 000.

Karhula työväennäyttämö

Lotta Aaltonen ja Arttu Laitinen esiintyivät Kyminlinnan Lokissa. Heitä kritiikki kiitti.

Kyminlinnan kesäteatterin Lokki lensi selvästi kehnommin kuin teatteri oli toivonut ja laskenut. Budjetoidusta katsojamäärästä jäi puuttumaan noin kolmannes. Koska kesäkauden tuotto on harrastajateattereille yleensä keskeinen tulonlähde, epäonnistuminen nakertaa tulevaisuuttakin.

— Siitä seuraa, että emme pystykään toteuttamaan sellaisia suunnitelmia, joita meillä oli, sanoo Karhulan työväennäyttämön puheenjohtaja Minna Lindberg.

Se ei ollut ensi-illassa läheskään valmis, ja huono sanaa liikkuu.Risto Kunelius

Lindberg kertoo kuitenkin, että ainakaan toistaiseksi työväennäyttämö ei ole joutunut karsimaan toimintaansa. Taloutta turvaa Kyminsuu: kulttuuritaloon tuotettavat ulkopuoliset esitykset avittavat raha-asioiden tasapainottamisessa.

Kesän esityksissä oli katsojia noin 1 700. Tavoite oli 2 600:ssa.

Huono sana liikkuu

Työväennäyttämön 120-vuotisjuhlavuoden näytelmävalinta kohtasi monia vaikeuksia. Kun suunnitelma toisensa jälkeen kariutui, vaihtoehdoksi nousi varapuheenjohtaja Risto Kuneliuksen mukaan sekin, että mitään kesäjuttua ei tehdä. Lopulta valinta kohdistui Ari-Pekka Lahden kirjoittamaan Tšehov-mukaelmaan. Kiire alkoi painaa.

— Se ei ollut ensi-illassa läheskään valmis, ja huono sanaa liikkuu, Kunelius tulkitsee syntynyttä tilannetta.

Hänen mukaansa myös Lokin toteuttanut työryhmä myöntää, että näytelmää ei saatu riittävän hyvään esityskuntoon. Asiaa on puitu teatterissa.

— Kovaäänistä keskustelua on käyty.

Kunelius ei lähde erittelemään, kuinka kovaäänistä keskustelua tai suorastaan suoraa huutoa näyttämöllä on ollut. Kriisistä hän ei puhuisi. Mutta myös Kunelius sanoo, että tulevan kauden toimintaa on pitänyt tiukata. Silti sekä aikuisten että nuorten ryhmä ovat tekemässä esityksensä, jotka pääsevät näyttämölle joskus vuodenvaihteen jälkeen.

Ensi kesäksi Karhulan työväennäyttämö aikoo Kuneliuksen mukaan palkata ammattiohjaajan.

— Meiltä on lähtenyt kyselyt ohjaajista.

Pyhtään menestys jatkuu

Seudun kesäteattereista yleisötavoitteen täyttämisessä parhaiten onnistui Pyhtään harrastajateatteri. Sen Suklaasydän pyörii vielä tämän viikon, mutta tähän mennessä toteutuneiden ja jäljellä olevien esitysten paikkavarausten perusteella katsojamäärä hipoo 2 000:ta. Juuri parempaan Svedebon pienessä salissa ei olisi pystyttykään.

— Pari ensimmäistä esitystä ei ollut loppuunmyytyjä, mutta muuten on ollut ihan täyttä, kertoo teatterin puheenjohtaja Henri Jalkanen.

Viime vuoden Viulunsoittaja katolla oli supermenestys monella mittarilla. Täysien salien ja lisäesitysten kautta täydensi vielä valinta Mikkeliin Työväen näyttämöpäiville. Jalkanen myhäilee, että Suklaasydän ei tuonut kovinkaan isoa pudotusta viime vuodesta.

Outi Palmu

Suklaasydämen pääosissa ovat Sanni Salopuro, Kirsi Korhonen ja Hanna Puhakka.

Muuten ollaan tyytyväisiä

Haminan Teatterin Oranssia ja mustaa keräsi 2 500 katsojaa. Teatteriyhdistyksen hallituksen puheejohtaja Satu Kankala kertoo, että enemmänkin olisi mahtunut, jopa reippaasti enemmän.

Taloudellisia ongelmia ei kuitenkaan syntynyt, sillä rahaa ei tarvinnut valuttaa kaupungin ulkopuolelle. Uusi näytelmä oli varsin omatekoinen: pesäpalloa sivuava ja Haminan Palloilijoiden 90-vuotistaivalta juhlistava näytelmä on paikallisten kirjoittajien Sirpa Sandströmin ja Jonna Kajanderin käsialaa. Kankala arvelee, että kulttuuriväki saattoi kavahtaa urheiluviritystä ja pesäpallon ystävät ehkä tunsivat teatterin vieraaksi ympäristöksi. Silti yhteistyö HP:n kanssa oli hänen mielestään kannattavaa ja jatkamisen arvoista.

Kankala sanoo, että vaikka määrätavoitteet eivät täyttyneet, muuten teatteri on tyytyväinen kesäänsä.

Myöskään toisessa haminalaisessa teatterissa ei ihan saatu sitä katsojamäärää kuin haviteltiin, vaikka lähelle päästiin. Neuvo-teatterin Jo vain herra ministeri keräsi noin 1 800 katsojaa. Teatteriyhdistyksen hallituksen puheenjohtajan Kaisu Venäläisen mukaan odotuksissa oli pari tuhatta kävijää.

Taiteellisesti hyvin

Kolmas Haminaan tehty produktio oli Jalle Niemelän ja hänen työryhmänsä tuottama uusi musikaali Taivaanraapijat. Niemelän mukaan se onnistui taiteellisesti todella hyvin, mutta yleisöä olisi saanut hänen mielestään olla hiukan enemmän. Nyt lipun ostaneita oli 3 300. Niemelän mukaan 4 000:ta odotettiin. Maksumiehiksi tekijät eivät kuitenkaan ole joutumassa.

Kaiken kaikkiaan Niemelä pääsee hehkuttamaan omien kesätöidensä onnistumista.

— Voi olla aika tyytyväinen, kun tällaisen välisarjan ohjaajan saldo on 17 000 katsojaa.

”Välisarjan ohjaaja” ohjasi myös Korvenkylän kesäteatterin Irwinille-musiikkinäytelmän. Korvenkylän menestys oli jälleen kymenlaaksolaisittain melkoinen: runsaat 13 000 katsojaa.

Linda Varoma

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Jalle Niemelä arvioi, että taiteellisesti Taivaanraapijat onnistui erittäin hyvin.

Kesäteattereiden kävijöitä

Kyminlinnan kesäteatteri 1 700

Haminan Teatteri 2 500

Neuvo-teatteri 1 800

Taivaanraapijat-ryhmä 3 300

Pyhtään harrastajateatteri 2 000 (arvio, kausi jatkuu)

Korvenkylän kesäteatteri 13 000

Uusimmat uutiset