Kotkan kirkossa torstaina konsertoiva Tarja Turunen viettää perheensä kanssa joulua Espanjan auringon alla — Isä paistaa kinkun, äiti leipoo pipareita tyttären kanssa: ”Saamme taiottua palmujen keskelle hyvin suomalaisen joulun”

Tarja Turunen saapuu Kotkaan osana Yhdessä jouluna -kirkkokonserttikiertuettaan. Itsenäisyyspäivän aattona kirkossa kuullaan laulajan lapsesta asti rakastama Varpunen jouluaamuna ja Lumiukko-animaatiosta tuttu Walking in the Air.

Torstaina Kotkassa konsertoiva Tarja Turunen kertoo olevansa jouluihminen. Joululauluista hänelle rakkain on Varpunen jouluaamuna.
Torstaina Kotkassa konsertoiva Tarja Turunen kertoo olevansa jouluihminen. Joululauluista hänelle rakkain on Varpunen jouluaamuna.

Laulaja Tarja Turunen pääsee paistamaan pipareita vasta jouluviikolla. Parhaillaan laulaja kiertää ympäri Suomea kirkkokonserttikiertueella, minkä jälkeen hän tekee vielä joulukonsertteja Itä-Euroopassa.

— Olen kotona Espanjassa 22. joulukuuta, joten joulun valmisteleminen jää aviomieheni Marcelon harteille. Hän paistaa muun muassa kinkun. Ehdin juuri leipoa Naomi-tyttäreni kanssa pipareita, Turunen kertoo.

Puhelimitse hotellista Helsingistä tavoitettu Turunen kertoo olevansa jouluihminen. Vuodesta 2005 hän on kuitenkin viettänyt pyhien alusviikot tien päällä. Turusen mukaan kiertueista on tullut hänen oma valmistautumisprosessinsa jouluun.

— Joulukiertueet ovat jo perinne ja osa brändiäni.

Musiikki on ensirakkaus

15 konserttia sisältävä Yhdessä jouluna -kirkkokiertue saapuu torstaina Kotkaan. Satamakaupungin punainen kivikirkko on Turuselle entuudestaan tuttu, kuten myös entisen kotikaupunkinsa Kuusankosken kirkko, jossa laulaja esiintyy 13. joulukuuta.

— Asuin Kuusankoskella aikoinaan useamman vuoden. Sekä Kotkan että Kouvolan konsertteihin on tulossa vanhoja kavereitani. Odotan kovasti siellä esiintymistä.

Kirjoitin kappaleita omista tunteistani ja siitä mikä elämässäni on tärkeää. Se puhdisti pöydän. — Tarja Turunen

Kiertueella laulajaa säestää sellistin, kosketinsoittajan ja kitaristin muodostama akustinen trio. Turusen mukaan ajatuksena on luoda mahdollisimman lämmin, intiimi ja ihmisläheinen tunnelma.

— Kirkkokonsertit ovat artistillekin herkkiä ja koskettavia. Kun astuu sisälle kirkkoon, pääsee irti arjesta.

Turunen mielestä musiikki antaa myös voimia jaksamiseen.

— Musiikki on ensirakkauteni, ja olen aina kokenut, että se antaa minulle supervoimat. Tunnen itseni etuoikeutetuksi, koska voin jakaa ihmisille tätä voimaa ja toivonkipinää.

Walking in the Air on odotettu laulu

Kaksi joulualbumia levyttänyt Turunen tunnustautuu joululaulujen ystäväksi. Konsertin ohjelmistossa on kappaleita vuonna 2006 ilmestyneeltä Henkäys ikuisuudesta -albumilta ja vuonna 2017 julkaistulta englanninkieliseltä levyltä Spirits and Ghosts (Score for a Dark Christmas).

— Mukana on minulle rakkaimpia perinteisiä suomalaisia ja kansainvälisiä joululauluja. Lisäksi kuullaan pari Ave Mariaa, joista yksi on minun säveltämäni.

Tarja Turusen uusin albumi In the Raw ilmestyi viime elokuussa.
Tarja Turusen uusin albumi In the Raw ilmestyi viime elokuussa.

Turunen kertoo, että lapsesta asti hänelle kaikkein tärkein laulu on ollut Varpunen jouluaamuna. Hän laulaa kirkossa myös Lumiukko-animaatiosta tutun Walking in the Air -kappaleen, joka kuultiin jo Nightwishin Oceanborn-levyllä vuonna 1998.

— Monet kuulijat odottavat minun laulavan sen.

Muita Turusen tulkitsemia lauluja ovat muun muassa Jouluyö, juhlayö, Sylvian joululaulu, Sydämeeni jouluun teen, Have Yourself ja Merry Little Christmas, O Come, O Come Emmanuel ja Pie jesu.

Tytär pitää Suomea ihmemaana

Turunen on ollut naimisissa argentiinalaisen Marcelo Cabulin kanssa vuodesta 2003 lähtien. Heidän tyttärensä Naomi syntyi vuonna 2012. Perhe asui pitkään Argentiinassa, mutta muutti Espanjaan muutama vuosi sitten.

Turunen kertoo, että suomalaisen joulun viettäminen onnistuu myös auringonpaisteessa. Tänäkin vuonna heidän kotiinsa saapuu ystäviä ja perhettä sekä Suomesta että Argentiinasta.

— Saamme taiottua palmujen keskelle hyvin suomalaisen joulun. Sekä minulle että Marcelolle on tärkeää, että Naomi omaksuu suomalaisia tapoja. Hän pitää Suomea jonkinlaisena ihmemaana ja uskoo vielä joulupukkiin.

Turunen sanoo, että nyt seitsemänvuotias Naomi käy Espanjassa koulua, joten ympäri maailmaa kiertävä äiti ei näe tytärtään kovin usein.

— Yhteiset hetkemme ovat melko harvassa. Marcelo ja Naomi ovat kuitenkin tulossa itsenäisyyspäivänä Suomeen.

Henkilökohtainen levy puhdisti pöydän

Joulun jälkeen Turunen ehtii hengähtää hetken ennen kuin uusimman In the Raw -albumin kiertue jatkuu keväällä Keski-Euroopassa. Kesäksi on tiedossa festivaalikeikkoja. Syksyllä hän konsertoi Aasiassa, Australiassa ja Etelä-Amerikassa.

— Keikkakalenterini on buukattu täyteen. Managerinani toimiva aviomieheni pitää minut kiireisenä, laulaja naurahtaa.

Turunen kertoo, että elokuun lopulla julkaistu seitsemäs sooloalbumi on otettu erittäin hyvin vastaan. Hän kuvailee levyn synnyttämistä pitkäksi ja rankaksi prosessiksi.

— Kun albumia alettiin tehdä viime vuoden lopulla, olin aika uupunut. Se oli minulle uusi fiilis, sillä olen aina ollut duracell-pupu, joka jaksaa tehdä mitä vain.

Turunen sanoo, että levystä tuli lopulta hyvin henkilökohtainen ja jopa terapeuttinen.

— Kirjoitin kappaleita omista tunteistani ja siitä mikä elämässäni on tärkeää. Se puhdisti pöydän. Nyt minulla on taas virtaa.

Tarja Turusen Yhdessä jouluna -konsertti Kotkan kirkossa torstaina 5.12. kello 19.