Kotkan ortodoksinen kirkko sai vierelleen taivasta peilaavan tyynyn — Minna Tuomisen teos laajentaa Kotkan veistospromenadia Ruotsinsalmenkadulta torin suuntaan

Paljastuspuheen pitänyt kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen arvioi, että ensi vuonna Kotkaan hankitaan vielä ainakin yksi uusi veistos.

Ella Karttunen

Kotkan veistospromenadi täydentyi uudella teoksella keskiviikkona. Kuvanveistäjä Minna Tuomisen graniittityö Tapion tyyny on sileä kämmenille.
Kotkan veistospromenadi täydentyi uudella teoksella keskiviikkona. Kuvanveistäjä Minna Tuomisen graniittityö Tapion tyyny on sileä kämmenille.

Kotkan ortodoksinen kirkko sai keskiviikkona vierelleen taivasta peilaavan tyynyn. Kuvanveistäjä Minna Tuomisen mustagraniittinen Tapion tyyny paljastettiin Isossapuistossa keskiviikkona.

Kirkon ja VPK:n talon välimaastoon sijoitetun teoksen paljastivat edesmenneen taiteilijan lapset Mette Mäkinen ja Kalle Pitkänen.

— Äitimme menehtyi tammikuussa 2016 aivokasvaimeen, joten tämä merkitsee meille todella paljon. Sijoituspaikka on loistava. Lähellä on myös paljon ihania kukkia. Äiti olisi tykännyt tästä, Mäkinen sanoi.

Kalle Pitkänen kertoi, että veistosta oli säilytetty Tattarisuon kiviveistämöllä, jossa hänen äitinsä työskenteli. Tuomisen kuoleman jälkeen hänen lapsensa päättivät, että teos pitää saada julkisesti nähtäville.

— Kauneimmillaan se on märkänä, kun kiven pinta peilaa yläpuolella olevaa taivasta. Pelkkä kotipiha ei tälle riittäisi. Nyt saimme hienon teoksen esille hienoon kaupunkiin, he kiittelivät.

Nimi juontaa Kalevalasta

Vuonna 1962 syntynyt Tuominen opiskeli kuvanveistoa Taideteollisessa korkeakoulussa 1980-luvulla. Hän käytti useimmissa teoksissaan suomalaista kiveä. Taiteilija itse kertoi tekevänsä melko perinteisiä veistoksia, materiaalia kunnioittaen.

Tuominen oli kuvanveistäjä Pekka Pitkäsen avopuoliso. Sipoossa asuva taiteilija tunnetaan Kotkassa ainakin viime vuonna niin ikään Isoonpuistoon sijoitetusta Kotkan kilpi -pronssiveistoksesta.

Pekka Pitkänen sanoi, että Tuomisella oli useampia tyynymäisiä teoksia. Marmorinen versio Tapion tyynystä on Helsingin kaupungin kokoelmissa.

— Nimen alkuosa juontaa tietenkin Kalevalasta. Tyyny varmasti kuvastaa sitä, että se on hyvin tyynymäinen teos, hän kuvailee.

Ella Karttunen

Isoonpuistoon sijoitetun veistoksen paljastivat edesmenneen kuvanveistäjä Minna Tuomisen lapset Kalle Pitkänen ja Mette Mäkinen.
Isoonpuistoon sijoitetun veistoksen paljastivat edesmenneen kuvanveistäjä Minna Tuomisen lapset Kalle Pitkänen ja Mette Mäkinen.

Pitkänen antoi arvoa sille, että sekä hänen että hänen entisen kumppaninsa teokset ovat nyt osa Kotkan ulkoilmagalleriaa.

— Veistospromenadi on merkittävä taiteen esittelypaikka. Olen ylpeä, että olemme osana siinä.

Kotkan lisäksi Tuomisen teoksia löytyy monien yksityiskokoelmien lisäksi muun muassa Amos Andersonin taidemuseosta, Wihurin säätiöstä sekä valtion ja Helsingin kaupungin kokoelmista.

Uusia veistoksia vielä tulossa

Tapion tyynyn myötä Kotkan veistospromenadilla on teoksia jo lähes 40 eri taiteilijalta. Paljastuspuheen pitänyt kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen sanoi, että nyt maan suurin ulkoilmagalleria on lähes valmis.

Laaksonen arvioi, että ensi vuonna hankitaan ainakin vielä yksi uusi teos. Yhdestä merkittävästä lahjoituksesta on jo käyty alustavia keskusteluja. Tulevan veistoksen sijoituspaikka saattaa löytyä Sapokasta.

— Sapokan torin ja Tervasillan välillä on vielä yksi aukko, jonka voisi täyttää.

Myöhemmin tänä kesänä veistospuiston on tarkoitus laajentua Juha Vainion kadulle, kun kotkalaisen kuvanveistäjä Olli Mantereen teos Euroopan ääni, Tono d’Europa valmistuu. Katu on saanut tänä kesänä myös koristeekseen 20 uutta kiveä, joissa on Juha Vainion laulunsanoja.