Junnun tarina oli suosituin — Musiikkiteatteri on Kotkan Kaupunginteatterin vahvuus

Kotkan Kaupunginteatterin katsojamäärä laski edellisvuodesta. Teatterinjohtaja Miko Jaakkola uskoo paikallisuuden houkuttelevan teatteriin lisää yleisöä.

Ella Karttunen

Marraskuussa ensi-iltansa saanut, Juho Mantereen ohjaama lastennäytelmä Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset on kerännyt jo 2 480 katsojaa.
Marraskuussa ensi-iltansa saanut, Juho Mantereen ohjaama lastennäytelmä Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset on kerännyt jo 2 480 katsojaa.

Kotkan Kaupunginteatterissa oli viime vuonna 234 esitystä ja niissä kävi 28 457 katsojaa. Katsojamäärä laski edellisvuoteen verrattuna.

— Katsojatavoitteet eivät kaikilta osin täyttyneet viime vuonna, joten täysin tyytyväinen en voi olla. Tälle vuodelle jäi siis parannettavaa. Esitysten kokonaismäärä oli viime vuonna pienempi kuin vuonna 2018, toteaa teatterinjohtaja Miko Jaakkola Kotkan Kaupunginteatterista.

Alinan selviytymistarina ei ensin houkutellut

Katsojien suosikkinäytelmä oli viime vuonna Junnu — Sydämeni tänne jää.

— Vuonna 2018 ensi-iltaan tullut Junnu — Sydämeni tänne jää veti hyvin viime vuonnakin, ja siitä on lisäesityksiä vielä tänäkin keväänä. Näytelmän 10 000 katsojan raja menee rikki lähiaikoina, kun näytelmä saa viisi lisäesitystä kevään 2020 aikana.

M/S Estonia — Alinan selviytymistarina ei menestynyt odotetusti ja katsojamäärä jäi tavoitteesta. Asiakaspalautteessa näytelmä sai kuitenkin paljon kiitosta sen koskettavuudesta ja moni koki näytelmän tärkeäksi teokseksi.

— Ohjelmistossa tavoitteista jäätiin eniten Supermamin kohdalla keväällä ja M/S Estonian kohdalla syksyllä. M/S Estonia sai erittäin kiittävää palautetta ja esitykset alkoivat täyttyä vuoden loppua kohden, kun viidakkorumpu esityksen kohdalla lähti liikkeelle, iloitsee Jaakkola.

Näytelmä koko perheelle

Marraskuussa ensi-iltansa saanut lastennäytelmä Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset on kerännyt jo 2 480 katsojaa. Esitykset jatkuvat tänä keväänä.

— Koko perheelle suunnattu Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset kiinnosti myös hyvin ja sen esityskausi lähti liikkeelle odotetusti.

Pikkujouluyleisölle suunnatta Korkkarit goes Costa del Kairo oli joulun alla myös erittäin suosittu.

— Myös ravintola Kairossa esitetty musiikkiteatteriesitys Ikitähti täytti katsojatavoitteet ja traditioksi muodostunut Komediapäivät ylitti tammikuussa katsojatavoitteet selkeästi.

Vierailevista esityksistä eniten katsojia keräsi kapellimestari Ari Ismälän johtama Kotka Big Bandin konsertti Kotka Big Band plays Queen. Perinteinen loppiaiskonsertti keräsi yleisöä kahden näytöksen verran, katsojia oli 725.

— Myös Komediapäivät ovat osoittautuneet suosituiksi ja niiden merkitys on kasvanut vuosi vuodelta. Viime vuonna Komediapäivät keräsi 2 222 katsojaa viikon aikana.

Ella Karttunen

— M/S Estonia sai erittäin kiittävää palautetta ja esitykset alkoivat täyttyä vuoden loppua kohden, kertoo Miko Jaakkola.
— M/S Estonia sai erittäin kiittävää palautetta ja esitykset alkoivat täyttyä vuoden loppua kohden, kertoo Miko Jaakkola.

Monipuolinen ohjelmisto toimii

Ohjelmistosuunnittelun rooli on tärkeä katsojalukujen kannalta. Kokonaisuuden pitää olla monipuolinen ja ottaa huomioon erilaiset katsojaryhmät.

— Koko perheen esityksiä teemme jatkossakin vuosittain. Syksyllä ensi-iltaan tulee koko perheen komediamusikaali The Addams family. Tämän kevään ohjelmistossa ensi-iltaan tulee myös seuraava komediamme Pelkkänä korvana.

Kotkan teatteri on tunnettu myös musiikkiteatteristaan.

— Kairon kevään musiikkiteatteri ensi-ilta on Armi — kaiken sulle antaa tahtoisin. Kotkan nuorisoteatterin kanssa teemme yhteistyössä Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjoihin perustuvan produktion.

Paikalliset tarinat kiinnostavat

Kaupunginteatterissa pohditaan jatkuvasti minkälaiset esitykset ihmisiä teatteriin vetävät ja Jaakola uskoo, että yksi kiinnostava piirre esityksissä on paikallisuus.

— Paikallisaiheiden tärkeys on yksi tekijä, mikä näkyy Kotkan teatterin katsojalukujen historiassa positiivisena piikkinä, viimeisimpänä Junnu-esitys. Tätä maaperää tulemme jatkossa tutkimaan lisää. Musiikkiteatteri on toinen Kotkan vahvuus, johon on syytä satsata.

Myös tunnetut ja tutut näytelmät voivat houkutella teatteriin lisää katsojia.

— Näytelmien tunnettuus on myös yksi tekijä, johon meidän on syytä kiinnittää huomiota. Olemme tehneet viime aikoina paljon kantaesityksiä, joiden markkinoiminen on haasteellisempaa kuin valmiiksi tunnettujen näytelmien tai romaanisovitusten.

Katsojamäärät vuonna 2019 (yhteensä)

Mimmi Lehmä ja varis 363 (2346)

Viimeinen laiva 628 (4134)

Miehen kylkiluu 297 (1013)

Nelikymppinen 375 (2159)

Mar1a918 71 (650)

Junnu — Sydämeni tänne jää 5164 (9857)

Meidän herramme muurahaisia 1538

Supermami 4597

MeNaiset 871

Ikitähti 2057

M/S Estonia — Alinan selviytymistarina 2323

Yksin sinun 854

Costa del Kairo -pikkujoulushow 1329

Heinähattu, Vilttitossu ja

Rubensin veljekset 2480

Lähde: Kotkan kaupunginteatteri