Uusin Cruise-elokuva kulkee kuin siivillä

American Made (Yhdysvallat, 2017).Ohjaus: Doug Liman. Käsikirjoitus: Gary Spinelli.Rooleissa: Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright, Caleb Landry Jones, Jesse Plemons, Lola Kirke, Robert Farrior.Kesto: 115 min. K-12.

David James

Barry Seal (Tom Cruise) lentää aseita, huumeita ja rahaa Yhdysvaltojen tiedustelupalvelulle ja huumekartellille, tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa. Domhnall Gleeson näyttelee CIA-agenttia.

Lentäjä Barry Sealin tarina on esimerkki amerikkalaisen unelman puhtaasta opportunismista, jossa moraali laitetaan sivuun dollarien tieltä. Tapahtumat sijoittuvat 1980-luvulle Iran-Contra -skandaalin ja Medellínin kartellin aikoihin. Kyseessä on räikeä häpeätahra Yhdysvaltojen ulkopoliittisessa suhmuroinnissa.

Ronald Reaganin hyväksymät pimeät asekaupat Iraniin rahoittivat salaista sissisotaa Nicaraguassa. Tositapahtumiin perustuva American Made seuraa Sealin uraa tavanomaisesta lentokapteenista CIA:lle ja huumekartelleille työskenteleväksi tärkeäksi peluriksi. Aihe on ehkä raskas, mutta eipä sitä lopputuloksesta huomaa.

Tositapahtumien selittely on pehmustettu mielenkiintoisten tapahtumasarjojen kylkeen.

Tom Cruise palaa yhteistyöhön tähdittämänsä mainion Edge of Tomorrow -tieteiselokuvan ohjanneen Doug Limanin kanssa. Lopputuloksena on kiihkeätahtinen tapahtumasarjojen vyörytys, joka muistuttaa usein Scorsesen Mafiaveljien pysäyttämättömästä tyylistä.

Huumoria ei unohdeta, kun toinen toistaan uskomattomammat käänteet paljastuvat. Tarmokas Cruise onnistuu helposti kääntämään katsojan päähenkilön puolelle, vaikka tämä on paperilla täysin halveksuttava tapaus.

Barry (Cruise) on tavallinen lentoyhtiölle työskentelevä pilotti, kunnes salamyhkäinen Monty Schafer (Domhnall Gleeson) tulee ehdottamaan freelancer-keikkoja Keski-Amerikkaan. Pian Barry lentää CIA:lle salaisia lentoja, mutta hän saa myös toisen työnantajan pahamaineisesta huumekartellista.

Vaimo Lucy (Sarah Wright) tottuu nopeasti uuteen elämäntyyliin, eikä virkavaltakaan tunnu pystyvän koskemaan Barryyn, kiitos hyvien suhteiden tiedustelupalveluun.

Hieman alle kaksituntinen elokuva menee kuin siivillä. Tositapahtumien selittely on pehmustettu mielenkiintoisten tapahtumasarjojen kylkeen. Energiataso laskee elokuvan aikana vain muutamaan otteeseen, kun Barrysta näytetään toimiaan puntaroivaa puolta. Ne hetket ovat onneksi vähissä. |

Timo Alho

NELJÄ TÄHTEÄ

Hyvää: Energinen kerronta.

Huonoa: Kovassa kyydissä osa sivuhahmoista jää pahviseksi.

Erityistä: Ohjaaja Doug Limanin isä toimi pääasianajajana Yhdysvaltojen senaatin tutkimuksissa Iran-Contra-skandaalin paljastamiseksi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.