Joutomaa Fest tuo taidetta Satamakadun purkutaloon

Vaihtoehtoinen kulttuuritapahtuma järjestetään Kotkassa lauantaina toista kertaa.

Kimmo Seppälä

Udi Salmiaitta viimeistelee tulkintaansa Botticellin La Primavera -klassikosta. Tämä ja monet muut taideteokset ovat nähtävillä Satamakatu 1:ssä lauantaina.
Udi Salmiaitta viimeistelee tulkintaansa Botticellin La Primavera -klassikosta. Tämä ja monet muut taideteokset ovat nähtävillä Satamakatu 1:ssä lauantaina.

Viime toukokuussa Joutomaa Festiä vietettiin Katariinan teollisuusalueen kalkkisiiloilla. Nyt vaihtoehtoinen kulttuuritapahtuma valtaa purku-uhan alla olevan toimistorakennuksen Kotkan Satamakadulla. Jo vuosia tyhjillään olleen talon yhdeksän huonetta, kaksi wc:tä, yksi keittiö ja korjaushalli täyttyvät lauantaina taiteella — yhdeksi päiväksi.


Festivaalin järjestäjät Toni Lahti ja Ekaterina Kosonen kertovat, että tarkoituksena on hyvästellä kuollut toiminta ja samalla herättää se vielä kerran henkiin hyvästeltäväksi.
— Ajatus on sama kuin edellisessä tapahtumassa. Haluamme saada tyhjät tilat käyttöön tuomalla niihin elämää yhdessä tekemällä, Lahti sanoo.

Mukana on myös ammattilaistaiteilijoita, jotka antavat työpanoksensa ilmaiseksi Kotkan ja kotkalaisten hyväksi. — Ekaterina Kosonen

Kimmo Seppälä

Iina Räsäsen seinämaalauksessa on sieni sienestämässä ihmisiä.
Iina Räsäsen seinämaalauksessa on sieni sienestämässä ihmisiä.

Poikkitaiteellisessa näyttelytilassa on esillä teoksia kahdeksalta taiteilijalta.
— Mukana on myös ammattilaistaiteilijoita, jotka antavat työpanoksensa ilmaiseksi Kotkan ja kotkalaisten hyväksi, Kosonen sanoo.
Itsekin kuvataiteliljana työskentelevä Kosonen on rakentanut yhteen huoneista installaation yhdessä miehensä, musiikkiteknologi Simon Kososen kanssa. Ego-huone -niminen teos rakentuu vanhoista kuvaputkitelevisioista, pahvilaatikoista, seinämaalauksista ja äänimaailmasta.

Viereisen huoneen seinällä on Udi Salmiaitan ja Verna Tähtisen moderni tulkinta Botticellin La Primavera -klassikosta. Kymmenen vuotta Helsingissä asunut Salmiaitta palasi synnyinkaupunkiinsa puolitoista vuotta sitten. Hänen mielestään Kotka on mennyt parempaan suuntaan hänen poissa ollessaan.
— Koin nuorena, että Kotkassa ei tapahtunut mitään. Nyt ihmiset ovat lähteneet täällä tekemään ennakkoluulottomasti uutta, Salmiaitta toteaa.


Kotkalaisen Iina Räsäsen seinämaalauksessa on sieni sienestämässä ihmisiä. Räsänen kertoo tekevänsä mielellään taidetta kaupunkilaisten iloksi.
— Tykkään ideasta, että tyhjiin tiloihin saadaan uutta elämää, Räsänen sanoo.


Esittävää taidetta tarjoilee näyttelijä Thomas Pryke kello 18.30 alkaen. Lisäksi tarjolla on ilmaista vegaaniruokaa 200 ensimmäiselle näyttelykävijälle.

Joutomaa Fest 2.0 toteutetaan yhteistyössä Kotkan kaupungin Uudet tapahtumat -kiihdyttämön kanssa. Järjestäjät kertovat, että toukokuussa pidetty ensimmäinen tapahtuma onnistui yli odotusten. He odottivat Katariinanniemeen 200 ihmistä, mutta osallistujia olikin noin 800.
— Mielestäni tämä kertoo siitä, että kotkalaiset haluavat nähdä taidetta, Kosonen sanoo.

Joutomaa Fest 18.11. klo 17—22 Satamakatu 1, Kotka.

Uusimmat uutiset