Tanelinkulma tarjosi loistavat puitteet – Muotitaiteilija Jukka Rintala haluaa tehdä Haminasta etelän joulukaupungin

Aladdinin talvipalatsi tuo koronan vuoksi väliin jäävät linnanjuhlat ympyräkaupunkiin. Rintalan näyttely on osa Haminan uutta Joulun tähdet -joulumaata, joka tuo Raatihuoneentorille joulutorin myyjineen sekä erilaista ohjelmaa ja tapahtumia.

Kimmo Seppälä

Muoti- ja kuvataiteilija Jukka Rintalan pukuluomuksia ja maalauksia on joulun alla nähtävillä Haminassa Tanelinkulmassa Satupalatsi-näyttelyssä.
Muoti- ja kuvataiteilija Jukka Rintalan pukuluomuksia ja maalauksia on joulun alla nähtävillä Haminassa Tanelinkulmassa Satupalatsi-näyttelyssä.

Kimmo Seppälä

Jukka Rintala oli valmis luomaan uuden näyttelyn Haminaan nähtyään Tanelinkulman loisteliaan tilan.
Jukka Rintala oli valmis luomaan uuden näyttelyn Haminaan nähtyään Tanelinkulman loisteliaan tilan.

Satupalatsi valmistuu Haminan Tanelinkulmaan korvaamaan yleisölle koronan vuoksi väliin jäävän itsenäisyyspäivän vastaanoton presidentinlinnassa.

Muoti- ja kuvataiteilija Jukka Rintala rakentaa upeasti entisöityihin tiloihin Tsaikovskin Pähkinänsärkijästä teemansa ottamaa näyttelyä yhdessä päävisualistinsa Matti Vaskelaisen kanssa.

– Päätin, että Tanelinkulman salista tehdään järjestämäni juhlat yleisölle. Tavoitteena on myös tehdä Haminasta etelän joulukaupunki.

Satupalatsi-näyttelyä ei ole Rintalan mukaan toteutettu missään muualla aiemmin.

– Maalaukset on tehty yksinomaan tähän tilaan ja pääosin tämän näyttelyn puvutkin ovat uniikkeja, eivätkä olleet mukana aiemmassa näyttelyssä.

Puvut näyttelyyn on kerätty Rintalan töistä eri aikakausilta. Puvuissa on muun muassa teattereille valmistettuja asuja.

Pienempään saliin rakentuu jouluinen juhlakattaus ja erkkerihuoneeseen Lumikuningattaren huone.

Haminan näyttelyssä on myös ensimmäistä kertaa esillä uniikki tinasotilaskokoelma.

Kimmo Seppälä

Tanelinkulman julkisivulle tulevat Rannikkopajan taidepajan opiskelijoiden valmistamat vartiosotilaat.
Tanelinkulman julkisivulle tulevat Rannikkopajan taidepajan opiskelijoiden valmistamat vartiosotilaat.

Hamina saa taiteilijalta kehuja

Tanelinkulman julkisivulle tulee vartiokoppi ja seinille kotkalaisten Rannikkopajan taidepajan opiskelijoiden Rintalan suunnittelemien mallien mukaan valmistamat satusotilaat sekä kolmimetrinen valaistu tähti.

– Koko näyttelyn johtotähden löysin Raatihuoneen tornin huipusta. Se on ollut lähtökohtana maalauksissa.

Rintala kertoo ajatuksen näyttelyyn lähteneen Haminan kaupungilta.

– Nähtyäni tämän tilan olin täysin valmis ajatukseen.

Rintala pitää Haminassa erityisenä yhteishenkeä, jolla koko organisaatio täällä toimii.

Hän on löytänyt täältä myös yhteistyökumppanin, lasitaiteilija Anne Takasen, jonka töitä on myös esillä näyttelyssä kesäisen Raatihuoneen näyttelyn tavoin.

– Olemme tehneet vuosikymmeniä isoja näyttelyitä isoissakin kaupungeissa. Missään muussa kaupungissa ei ole ollut koko organisaatio näin hyvin mukana.

Kimmo Seppälä

Jukka Rintalan päävisualisti Matti Vaskelainen rakentaa Tanelinkulman päätyhuoneeseen jouluisen tunnelman Tyynelän tontuilla.
Jukka Rintalan päävisualisti Matti Vaskelainen rakentaa Tanelinkulman päätyhuoneeseen jouluisen tunnelman Tyynelän tontuilla.

Tyynelän tontut myös mukana

Valaistuksen ja musiikin näyttelyyn on suunnitellut Matti Vaskelainen, joka on myös toteuttanut päätyhuoneeseen jouluisen tunnelman tonttukokoelmineen. Tontut ovat Larsmosta Eija Porkolan Tyynelän tontuista.

Näyttely työllistää myös alueen nuoria, muun muassa opiskelijoita, jotka ovat näyttelyssä valvomassa ja opastamassa.

Rintalan Raatihuoneen näyttelyssä kävi kaikkiaan 12 700 ihmistä. Rintala uskoo nytkin näyttelyn herättävän kiinnostusta, koska juhlatilaisuuksia on vähän.

Satupalatsi-näyttely avautuu yleisölle sunnuntaina 29. marraskuuta ja avajaisiin on Rintalan mukaan varattu yllätys. Näyttely on avoinna uuteenvuoteen.

Kimmo Seppälä

Yksi Jukka Rintalan näyttelyn luomuksista on vuonna 2012 valmistettu Roosa-nauhapuku.
Yksi Jukka Rintalan näyttelyn luomuksista on vuonna 2012 valmistettu Roosa-nauhapuku.

Mallia haettu Tallinnasta

Rintalan näyttely on osa Haminan uutta Joulun tähdet -joulun satumaata, joka rakentuu Raatihuoneentorille ja linnoituksen alueelle. Joulumaa tuo kaupungin keskustaan joulutorin myyjineen sekä erilaista ohjelmaa ja tapahtumia.

– Aloimme vuosi sitten miettiä, miten voisimme hyödyntää Haminan ainutlaatuista ympyräkeskustaa myös talvella. Vierailimme tuolloin Tallinnan joulutorilla, josta saimme hyviä vinkkejä. Tallinnassa on samantapainen ympyräkeskusta kuin Haminassa. Tätä voisikin pitää Tallinnan joulutorin pikkusiskona tai pikkuveljenä, Haminan viestintäpäällikkö Minna Nordström kertoo.

Raatihuoneentorille pystytetään myös karuselli

Joulumaa toteutetaan yhteistyössä Haminan kaupungin eri toimialojen ja keskustan yrittäjien kanssa. Tekninen osasto rakentaa myyntikojut. Kulttuuripuoli vastaa ohjelman tuottamisesta.

Nordströmin mukaan Jukka Rintala oli mukana ideoimassa tapahtumaa. Rintalan Aladdinin kaupunkipalatsin lisäksi Raatihuoneentorille tulee myyntikojuja, ohjelmalava ja jouluinen karuselli.

Kojut ovat kooltaan kolme kertaa kaksi metriä ja ne on jaettu kahdelle myyjälle. Niissä on valmiina sähköt ja ne on myös valaistu.

– Kymmenessä kojussa on yhteensä 19 myyntipaikkaa. Niiden sijoittelussa on otettu huomioon turvavälit.

Kimmo Seppälä

Tanelinkulman pääsalia koristaa juhlava kattoripustus.
Tanelinkulman pääsalia koristaa juhlava kattoripustus.

Viikonloput jo varattuja

Nordströmin mukaan kojujen varaus on lähtenyt vilkkaasti käyntiin. Viikonloput ovat jo täynnä.

– Viikonlopuille olemme joutuneet myymään ei-oota, mutta arkipäiville löytyy vielä vapaita aikoja.

Kojuja ovat varanneet muun muassa paikalliset yhdistykset, koululuokat ja käsityöläiset. Mukana on myös Wanhan Holviston joulusta tuttuja myyjiä. Tänä vuonna Wanhan Holviston joulu järjestetään ulkotapahtumana 12.–13. joulukuuta Hamina Bastionin piha-alueella.

– Osa aiemmin sisätilojen holvistoissa olleista myyjistä on siirtynyt Raatihuoneentorin myyntikojuihin. Bastionin pihallekin on silti tulijoita.

Nordströmin mukaan Raatihuoneentorilla on myynnissä perinteisiä jouluisia tuotteita.

– Lakun myyjiä ei ole tulossa. Halusimme pitää tunnelman jouluisena ja kauniina.

Joulumaasta on tarkoitus tulla perinne

Joulumaa avautuu ensimmäisenä adventtina, sunnuntaina 29. marraskuuta. Avajaisia vietetään kello 14 alkaen Puolustusvoimien Varusmiessoittokunnan tahdittamana. Soittokunta esiintyy myöhemmin samana päivänä kello 18. Joulupop-konsertissa RUK:n Maneesissa.

Torin myyntikojut ovat avoinna 20. joulukuuta asti maanantaista perjantaihin kello 14–20 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10–16.

Jukka Rintalan näyttelyyn voi tutustua tiistaista perjantaihin kello 11–18 sekä viikonloppuisin kello 10–16.

Nordströmin mukaan joulutoreista on tarkoitus tulla Haminaan perinne, jota tullaan jatkamaan tulevina vuosina. Joulumaata on markkinoitu ympäri Suomea. Kävijöitä odotetaan pääkaupunkiseutua ja Lappia myöten.

– Tänä vuonna ei ehkä päästä Tallinnaan joulutorille, joten sen sijaan voi tulla Haminaan.

Joulun tähdet -joulumaa Haminassa 29.11.–20.12. Raatihuoneentorin myyntikojut ovat avoinna ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 10–16.

Luetuimmat