Villasukkia keräilevästä Tuikku-tontusta tulee sometähti – Kotkan tonttukoulun videojoulukalenterin katsojat pääsevät Tuikun matkassa muun muassa paloasemalle ja tapaamaan kaupunginjohtajaa
Kotkan lastenkulttuurikeskuksen perinteinen tonttukoulu toteutuu tänä vuonna etäkouluna. Virtuaalinen joulukalenteri avautuu YouTubessa ja Facebookissa ensi tiistaina.
Kotkalaisesta Tuikku-tontusta tulee pian sometähti. Kotkan tonttukoulun opettaja siirtyy sosiaaliseen mediaan ensi tiistaina, jolloin avautuu tonttukoulun virtuaalisen videojoulukalenterin ensimmäinen luukku.
Kalenterin luukut aukeavat YouTubessa ja Facebookissa heti aamukuudelta päivittäin jouluaattoon asti. Katsojat pääsevät tontun matkassa muun muassa Tuikun omalle ullakolle, Kotkan kaupungintalolle, Hembölen kiertävälle kotieläintilalle, paloasemalle ja Nelosteatterille. Yhdellä videolla Tuikku viettää itsenäisyyspäivän juhlaa.
– Harmi, ettei saatu presidenttiä paikalle, hän sanoo.
Perinteinen tonttukoulu peruuntui tältä vuodelta
Virtuaalinen joulukalenteri korvaa Kotkan lastenkulttuurikeskuksen perinteisen tonttukoulun, jota on järjestetty yhteisötalo Messissä vuodesta 2007 lähtien. Vuosittain kouluun on osallistunut viitisensataa lasta.
– Koronatilanteen vuoksi emme pystyneet järjestämään koulua perinteisesti, sillä lapsia olisi ollut liikaa. Esimerkiksi viime vuonna osallistujia oli noin 600, lastenkulttuurikoordinaattori Jaana Kemppainen kertoo.
Etäkouluidean keksi Tuikku-tonttua esittävä kulttuurituottaja Jenni Kuustie. Hän kysyi yhteistyökumppaniksi Mediatehdas Dakaria, jonka kanssa Kotkan lastenkulttuurikeskus teki liikkumiseen kannustavan Bailaa niin kuin diskohai -videon viime kesänä.
– Dakar vastasi joulukalenterin videoiden ohjauksesta, kuvauksesta ja leikkauksesta sekä myös osin käsikirjoituksesta, Kuustie sanoo.
Luukkujen seuraajat oppivat hiipimään ja tekemään karkeista taidetta
Muutaman minuutin pituisilla videoilla opetellaan tonttuilutaitoja yhdessä Tuikku-tontun ja tonttukoulun rehtorin kanssa. Tontun tärkeitä taitoja ovat muun muassa hiiviskely, lahjojen paketointi, kaveritaidot, herkkujen valmistus ja syöminen, kuuntelun tärkeys, antamisen ilo sekä liikunta.
– Videoilla oppii samoja taitoja kuin koulussa, Kemppainen sanoo.
Luukkujen seuraajat voivat osallistua myös erilaisiin aktiviteetteihin, kuten tonttujumppaan tai karkkitaideteosten tekoon.
– Videoilla on opetuksellista antia ja erilaisia tehtäviä. Kotkan lastenkulttuurikeskuksen tavoite on tehdä lapsille osallistavaa kulttuuria. Tämä tavoite toteutuu suurimmassa osassa joulukalenterin luukuista, Kuustie toteaa.
Rehtori tarkistaa käsien puhtauden suurennuslasilla
Tonttukoulun rehtorina toimii viidettä vuotta Teatteriryhmä Kimarasta tuttu Esko Junkkari, joka on mukana vapaaehtoispohjalta.
– Joulupukki kutsui minut tähän tärkeään tehtävään, joten eihän siitä voinut kieltäytyä, Junkkari sanoo ja naurahtaa.
Junkkarin esittämä rehtori johtaa koulua pilke silmäkulmassa, vaikka opettaakin lapsille tärkeitä asioita. Tänä vuonna uutena asiana on ympäristön huomioiminen ja roskaamisen vähentäminen.
– Näin korona-aikana myös henkilökohtaisen hygienian noudattaminen on tärkeää. Yksi rehtorin apuvälineistä onkin suurennuslasi, jonka kanssa voin tarkastaa, onko pipareita leipovien pikkutonttujen kädet puhtaat.
Tuikku-tonttu tapaa myös kaupunginjohtajan
Kuustie kuvailee hahmoaan lapsilähtöiseksi ja elämänmyönteiseksi tontuksi, joka rakastaa herkkuja eikä salli kiusaamista.
– Tuikku ei ehkä ole penaalin terävin kynä, mutta hän on ottanut uuden roolinsa tonttukoulun opettajana hyvinkin vakavasti.
Suurin osa joulukalenterin videoista on kuvattu yhteisötalo Messin B-talon ullakolla, jonne on rakentunut Tuikku-tontun oma koti. Omaperäisessä sisustuksessa näkyy tontun keräilyn kohde: villasukat.
Tonttu paljastaa, että sukkia on löytynyt mitä kummallisimmista paikoista, niin Vellamon portaikosta kuin puiston puskastakin. Villasukan metsästys saattaa Tuikun pulaan myös kaupungintalolla, mutta onneksi apuun tulee kaupunginjohtaja Esa Sirviö.
Tarjoaa perinteisen suomalaisen joulunvieton mallin
Kemppaisen mukaan tonttukoulu on osa kulttuuriperinnöllistä kasvatusta. Sen tarkoituksena on tarjota lapsille perinteisen suomalaisen joulunvieton malli.
Tärkeä osa koulun toimintaa on ollut yhteisöllisyyden lisääminen. Kuustie uskoo, että yhteisöllisyys toteutuu myös verkossa.
– Toiveena on, että joulukalenteri tavoittaa mahdollisimman monia lapsia ympäri Suomea.
Tonttukoulun joulukalenteri julkaistaan 1. joulukuuta lähtien Kotkan kaupungin YouTube-kanavalla sekä Kotkan lastenkulttuurikeskuksen Facebook-sivuilla.