Kotkan kaupunginteatterin uusi lastenfarssi ottaa mallia Väiski Vemmelsäärestä — Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset saa ensi-iltansa lauantaina

 Sinikka ja Tiina Nopolan lastenkirjoihin pohjautuvalla näytelmällä halutaan tuoda väriä ja iloa marraskuun keskelle. Ohjaaja Juho Mantere on käyttänyt esityksen referenssinä Warner Brosin piirrettyjä. Mukana on myös vähän Ohukaista ja Paksukaista. Värikäs lavastus on kuin lapsen piirustus.

Ella Karttunen

Alibullenin neidit Halise (Miia Maaranen) ja Helga (Eeva Hautala) tarjoavat Vilttitossulle (Annuska Hannula) ja Heinähatulle (Mirka Mylläri) leivoksia.
Alibullenin neidit Halise (Miia Maaranen) ja Helga (Eeva Hautala) tarjoavat Vilttitossulle (Annuska Hannula) ja Heinähatulle (Mirka Mylläri) leivoksia.

Kotkan kaupunginteatterissa nähdään poikkeuksellisesti lastenteatteria näin marraskuussa. Sinikka ja Tiina Nopolan lastenkirjasarjaan perustuva Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset saa ensi-iltansa lauantaina suurella näyttämöllä.

— Etsimme aina hyviä lastennäytelmiä. Kerran vuodessa teemme suuremman satsauksen isolle näyttämölle. Yleensä se on ollut keväällä, mutta nyt halusimme tuoda väriä, iloa ja valoa marraskuun keskelle. Tämä on hyvää aikaa perheille olla yhdessä, teatterinjohtaja Miko Jaakkola sanoo.

Hyvän mielen lasten farssi

Näytelmä vie katsojat Kattilakosken perheen kanssa mökkilomalle. Loma saa odottamattoman käänteen, kun naapureiksi muuttavat kummalliset Rubensin veljekset. Salapoliisityötä tekevät sisarukset Heinähattu ja Vilttitossu pian huomaavat, että veljeksillä on jotain salattavaa.

— Näytelmä sijoittuu myyttiseen lapsuuteen. Teksti pohjautuu kirjoittajien omiin lapsuusmuistoihin. Mukana on myös omia lapsuudenkokemuksiani, ohjaaja Juho Mantere kertoo.

Olen lähtenyt tekemään tätä lasten näkökulmasta. Keskiössä on lasten vapaus olla, elää ja leikkiä. — Juho Mantere

Viime keväänä Teatterikorkeakoulusta ohjaajaksi valmistunut Mantere vierailee ensimmäistä kertaa Kotkassa. Hän kuvailee esitystä hyvän mielen lastenfarssiksi.

— Olen lähtenyt tekemään tätä lasten näkökulmasta. Keskiössä on lasten vapaus olla, elää ja leikkiä.

Mallia Warner Brosin piirretyistä

Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset ilmestyi elokuvana vuonna 2017. Mantere korostaa, että näytelmää ei ole tehty elokuvan pohjalta.

Sen sijaan referenssinä ovat toimineet Warner Brosin piirretyt, kuten Väiski Vemmelsääri ja Kelju K. Kojootti.

— Niiden rytmi ja draaman kuljetus on fantastista. Jotain sellaista on tässäkin käsillä.

Ella Karttunen

Ohjaaja Juho Mantere vierailee ensimmäistä kertaa Kotkassa.
Ohjaaja Juho Mantere vierailee ensimmäistä kertaa Kotkassa.

Lapsen logiikalla sisälle hahmoon

Päähenkilöitä Heinähattua ja Vilttitossua näyttelevät Mirka Mylläri ja Annuska Hannula. Mylläri pääsi sisälle rooliin käyttämällä lapsen logiikkaa.

— Silloin ei tarvitse niinkään ajatella, vaan voi mennä fyysisesti roolihahmoon.

Hannula ja Mylläri kertovat, että he rakensivat roolihahmot yhteistyössä.

— Vilttitossusta tuli todella äänekäs, Hannula naurahtaa.

Tyttöjen äitiä esittävä Ella Mustajärvi sanoo suorastaan rakastuneensa Hanna Kattilakosken hahmoon.

— Hän on aina tulessa kaikesta ja innostuu aivan liikaa.

Lavastus on kuin lapsen piirustus

Matti-isän roolissa nähdään Kari Kukkonen. Seikkailussa ovat mukana myös Kattilakoskien kanssa samalla kadulla asuvat Alibullenin neidit, Helga ja Halise. Heidät tuovat näyttämölle Eeva Hautala ja Miia Maaranen.

Tuttuja konstaapeleja Isonapaa ja Rillirouskua esittävät Miikka Tuominen ja Jarkko Sarjanen. Roolihahmot muistuttavat Sarjasen mukaan Ohukaista ja Paksukaista.

— Näytelmässä on mukana mykkäelokuvista tuttua ilottelua, slapstick-komiikkaa ja piirrettyjen vauhtia.

Tarinaa kuljettaa eteenpäin Iiro Rantalan säveltämä musiikki. Mantere kertoo, että näytelmässä kuultavat kuusi laulua kiteyttävät esityksen olennaiset juonenkäänteet.

Tärkeässä osassa on myös värikäs visuaalinen ilme, jonka on suunnittelut lavastaja Iita Torvinen.

— Lavastuksessakin näkyy lapsen näkökulma maailmaan. Se on kuin lapsen piirustus, Mantere sanoo.

Heinähattu ja Vilttitossu ja Rubensin veljekset -näytelmän ensi-ilta lauantaina 23.11. kello 18 Kotkan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.