Hamlet-tarinasta pirullinen trilleri

Ian McEwan, Pähkinänkuori. Suom. Juhani Lindholm. Otava 2017, 200 s.

Miltä tuntuisi oleilla pää alaspäin naisen sisällä, tarkemmin sanottuna kohdussa? Vaikea kuvitella, varsinkaan kun emme tarkalleen tiedä, mitä kaikkea sikiö siellä aistii.

Tunnettu brittikirjailija Ian McEwan kuitenkin antaa sikiölle ainutlaatuisen hullun elämän romaanissaan Pähkinänkuori, joka kuuluu osana Shakespearea juhlivaan Hogarth Shakespeare -sarjaa.

Ei kannata karsastaa teoksen outoa kertojaa tai asetelmaa. Trillerimäisesti etenevä kostojuoni on kekseliäs ja helppolukuinen. McEwan osaa kirjoittaa kuolemanvakavista asioista niin lempeän traagisesti ja humoristisen pirullisesti, että juttu saa lukijan kyllä puolelleen.

Vielä syntymätön mutta olemassaolostaan tietoinen poikalapsi seuraa äitinsä Trudyn kohdussa suunnitelmaa. Äiti ja hänen rakastajansa Claude suunnittelevat kiihkonsa viemänä puolisonsa ja syntyvän lapsensa isän murhaa, ja äiti myös toteuttaa sen.

Kirveltää, kun vastalauseita voi esittää vain potkimalla.

Mennään Shakespearen Hamlet-näytelmää mukaillen. Isän murha synnyttää pojassa kostoajatuksen. Aivan kuten Hamlet neljä sataa vuotta sitten mietti, ollako vai ei ja kostaako isän murha vai ei, miettii sikiö kohdussa samaa.

Nyt ollaan kuitenkin nyky-Lontoossa eikä Tanskan kuningaskunnassa, joten McEwan kehittää ongelmaan oman neuvokkaan ja hyvin päivitetyn ratkaisun.

Pienoisromaani täyttää tyylikkäästi paikkansa Shakespeare-sarjassa ja Hamlet-tragedian muunnelmana, vaikkei kirjailijan parhaimpien tasolle pääsekään.

Lisäarvoa tarina saa erikoisesta kertojastaan. Pirullinen ihminen ja ristiriitainen maailma kaikkine kavaluuksineen nimittäin näyttäytyvät kohdusta käsin ällistyttävän teräväpiirteisinä. On sikiöllä voimaa. |

Seija Forsström

Hyvää: Pirullisen hyvä näkökulma Shakespearen murhenäytelmään.

Huonoa:

Erityistä: Muita Hogarth Shakespeare -sarjan kirjoittajia ovat muun muassa Margaret Atwood, Anne Tyler, Jeanette Winterson ja Jo Nesbo.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.