Kotkan Repin-instituutti muuttaa rakennuskompleksiin, jossa on toiminut muun muassa pankki ja poliisi —Amanuenssi Aleksandra Hintsala ja rehtori Elina Ivakko iloitsevat paikasta: ”Vihreä talo, jossa tapahtuu ihmeitä”

Uudet tilat ovat Laivurinkadulla, ja sinne sijoittuvat lisäksi Kymenlaakson kesäyliopiston ja Kymenlaakson liiton Kotkan-toimipisteet. Repin-koulutus on vastedes myös osa Kouvolan seudun ammattiopiston media-alan tutkinto-opiskelua.

Ella Karttunen

Talossa on nupukivillä päällystetty piha.
Talossa on nupukivillä päällystetty piha.

Repin-instituutin kuvataidekoulutus on muutosten kynnyksellä. Näkyvä muutos on instituutin uusi toimipaikka: ensi viikolla alkavalle opetukselle viimeistellään tiloja Kotkan Laivurinkadulta. Periaatteellinen muutos on koulutuksen statuksen osittainen vaihtuminen: mukaan tulee opiskelijoita, jotka suorittavat siellä ammattitutkintoa.

Amanuenssi Aleksandra Hintsala tunnustelee oikeaa sanaa kuvaamaan tilannetta. Hänestä se on melkeinpä vallankumouksellinen. Mutta väärien mielikuvien torjumiseksi hän päätyy kuitenkin maltilliseen muotoiluun:

— Minusta tämä on onnistuminen.

Ainakin kehitys menee eteenpäin. — Aleksandra Hintsala

Rehtori möyrinyt lattialla työkalu kourassa

Hintsala ja Kymenlaakson kesäyliopiston rehtori Elina Ivakko esittelevät uusia tiloja tyytyväisinä. He ihastelevat kaakeliuunia, jonka Hintsala arvelee vielä päätyvän piirustusharjoituksen aiheeksi. He kiittelevät, että eri toimintoja saadaan saman katon alle.

Saman katon alle sijoittuvat Kymenlaakson kesäyliopiston ja Kymenlaakson liiton Kotkan-toimipisteet. Neliöitä on Ivakon mukaan kaikkiaan viitisensataa, joista kuvataidekoulutus saa vajaat puolet.

— Vihreä talo, jossa tapahtuu ihmeitä, Hintsala kuvailee omaa toimintaympäristöään.

Vihreä puutalo on kompleksin vanhempi osa. Se on valmistunut vuonna 1882 asuinrakennukseksi. Kivitalo on rakennettu vuosina 1908—14, alun perin pankin konttoriksi. Sittemmin se oli muun muassa satamakonttorina, ja vielä muutama vuosi sitten poliisi palveli siellä esimerkiksi passin hakijoita. Kivitaloon tulee muun muassa kokoustiloja.

Ivakko on osallistunut muuttoon ja muutokseen konkreettisesti työkalut kädessä. Hän nauraakin, että ruuvivääntimen kanssa lattialla möyrinyt rehtori on ollut poissa jaloista.

Ella Karttunen

Repin-koulutuksen amanuenssi Aleksandra Hintsala ja Kymenlaakson kesäyliopiston rehtori Elina Ivakko ihastelevat kaakeliuunia. Se päätynee piirustusharjoituksien aiheeksi.
Repin-koulutuksen amanuenssi Aleksandra Hintsala ja Kymenlaakson kesäyliopiston rehtori Elina Ivakko ihastelevat kaakeliuunia. Se päätynee piirustusharjoituksien aiheeksi.

Vapaata ja tutkinto-opiskelua

Kotkan Repin-koulutuksen uhattuna ollut tulevaisuus on ainakin tällä haavaa turvattu. Sinne tulee kahdenlaisia opiskelijoita.

Osa on kirjoilla kesäyliopistossa, niin kuin ovat olleet viime vuosien opiskelijat. He eivät suorita ammattitutkintoa, vaan opiskelevat klassista kuvataidetta itseään kehittääkseen, kuten aikaisempinakin vuosina.

Osa on sitten Kouvolan seudun ammattiopiston KSAOn opiskelijoita. He tähtäävät media-alan kuvallisen ilmaisun perustutkintoon, johon kuuluvia osia he suorittavat Repin-instituutissa.

Kouvolan suunnan yhteistyön pitäisi turvata, että Repin-koulutukseen tulee riittävästi opiskelijoita. Vuosi sitten opiskelijajoukossa kävi melkoinen kato, kun uudet tulkinnat johtivat siihen, että opiskelu ei enää oikeuttanut opintotukeen. Koulutuksen järjestämiseksi ruvettiin etsimään uusia malleja, ja nyt on päädytty KSAOn kanssa toimimiseen.

— Ainakin kehitys menee eteenpäin. Nyt Suomessa voi opiskella klassista kuvataidetta opintososiaalisin eduin, Hintsala sanoo.

Edut koskevat nimenomaan ammattiopiskelijoita, eivät kesäyliopistolaisia.

Opiskelijoita on tulossa kaikkiaan 15. Enemmistö on tutkinnon suorittajia.

Ella Karttunen

Laivurinkadulle sijoittuvat myös Kymenlaakson liiton ja Kymenlaakson kesäyliopiston Kotkan-toimitilat. Kivitalon puolelle tulee muun muassa kokoushuoneita.
Laivurinkadulle sijoittuvat myös Kymenlaakson liiton ja Kymenlaakson kesäyliopiston Kotkan-toimitilat. Kivitalon puolelle tulee muun muassa kokoushuoneita.

Lapsille ja nuorille viisi ryhmää

”Vihreän talon ihmeisiin” kuuluu myös lasten ja nuorten taidekoulu. Alkamassa on peräti viisi ryhmää. Nuorimpia eli 5—7-vuotiaita ilmoittautui niin paljon, että heistä tuli kaksi ryhmää.

Lapsia opettavat Nadja Rodkina ja Aleksandra Hintsala.

Hintsala on myös Repin-koulutuksen ensimmäisen moduulin opettajia. Maisemaan ja asetelmiin paneutuvan jakson opettajajoukkoon liittyvät vielä pietarilaiset Jan Lelchuk ja Olga Denisenko.

Ella Karttunen

Luokkahuoneissa on jo opetuksessa tarvittavaa tavaraa, kuten maalaustelineitä.
Luokkahuoneissa on jo opetuksessa tarvittavaa tavaraa, kuten maalaustelineitä.

Kotkan Repin-instituutti

Virallisemmin muotoiltuna paikallinen Repin-instituutin kuvataidekoulutus on toiminut vuodesta 2006.

Vuodesta 2013 toiminta on ollut kesäyliopiston alaista.

Toiminta sai alkunsa Kotkan kaupungin projektina, jossa haluttiin saada taidekoulutusta Kyminlinnaan.

Kyminlinnan jälkeen koulutuspaikka on ollut Höyrypanimolla ja kauppakeskus Pasaatissa.

Ensi viikolla Repin-instituutti siirtyy Laivurinkatu 7:ään.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset