Monen mielestä uusi Tuntematon Sotilas saisi jo korvata Edvin Laineen ohjauksen itsenäisyyspäivän tv-traditiona — ainakaan ensi vuonna se ei kuitenkaan ole vielä mahdollista

Uusi Tuntematon nähdään kuitenkin Ylen kanavilla jo loppuvuodesta 2018 laajennettuna tv-sarjaversiona. Yle maksoi Tuntemattoman mediaoikeuksista noin miljoona euroa. Itsenäisyyspäiväviikolla nähdään sekä Laineen että Mollbergin Tuntemattomat.

Juuli Aschan

Johannes Holopainen esittää Aku Louhimiehen Tuntemattomassa vänrikki Kariluotoa. Eero Aho on alikersantti Rokka.
Johannes Holopainen esittää Aku Louhimiehen Tuntemattomassa vänrikki Kariluotoa. Eero Aho on alikersantti Rokka.

Itsenäisyyspäivä ja Tuntematon Sotilas ovat kuuluneet yhteen vuodesta 2000 saakka. Siitä lähtien Yleisradio on näyttänyt Edvin Laineen vuonna 1955 valmistuneen elokuvan.

Louhimies on saanut versioonsa uusia näkökulmia ja uudenlaista otetta.

Laineen ohjaama Tuntematon on esitetty tähän mennessä televisiossa jo 24 kertaa. Tv-ensiesitys oli vuonna 1967.

Rauni Mollberg ohjasi Tuntemattomasta oman versionsa vuonna 1985. Se on nähty televisiossa huomattavasti harvemmin, ainoastaan viiteen otteeseen. Viimeisin tv-esitys on vuodelta 2012.

Tänä syksynä on saatu kolmaskin versio aiheesta. 27. lokakuuta ensi-iltansa saanut, Aku Louhimiehen huikeasti kehuttu ohjaus päätyy aikanaan sekin Ylen ohjelmistoon. Jopa kahtena versiona.

— Yle on ostanut uuden Tuntemattoman mediaoikeudet Suomessa. Sopimus kattaa teatterielokuvan ja siitä televisiolle laajennettavan, viisiosaisen sarjan. Sarja on kokonaiskestoltaan noin tuntia pidempi kuin elokuva, kertoo Ylen Luovat sisällöt -yksikön johtaja Ville Vilen.

Sarja nähdään Ylen tv-kanavilla ja Areenassa kanavilla loppuvuodesta 2018 tai alkuvuodesta 2019. Ensi itsenäisyyspäivä tulee kuitenkin vastaan liian aikaisin.
— 6.12.2018 meillä ei vielä ole uuteen Tuntemattomaan oikeuksia, vahvistaa Vilen.Louhimiehen ohjaus saa kehut Vileniltä. Ylessäkin seurattiin tarkkaan, millainen uudesta tulkinnasta tulee.

— Olemme tyytyväisiä. Louhimies on saanut versioonsa uusia näkökulmia ja uudenlaista otetta, Vilen sanoo.

Louhimiehen ohjauksen suosio on herättänyt pohdiskelua siitä, pitäisikö Laineen ohjaus jo korvata uusimmalla versiolla itsenäisyyspäivän televisio-ohjelmistossa. Se ei kuitenkaan ole mahdollista, ainakaan lähivuosina.

— Laineen Tuntemattoman Yle omistaa vanhojen sopimusten perusteella. Myös Mollbergin versioon meillä on oikeudet sekä elokuvana että sarjana. Louhimiehen Tuntemattomaan meillä ei ole sellaisia oikeuksia, jotka mahdollistaisivat sen näyttämisen esimerkiksi juuri itsenäisyyspäivänä vuosittain, Vilen paljastaa.

— Varmasti Louhimiehenkin elokuva tulevaisuudessa jonakin itsenäisyyspäivänä nähdään. Kolme Tuntematonta mahdollistaa myös erilaisten yhdistelmien esittämisen jatkossa, Vilen ennakoi.

Tuntemattoman Sotilaan mediaoikeudet maksoivat Ylelle noin miljoona euroa. Vilen pitää diiliä hyvänä.

— Yleensä emme saa teattereissa esitettäviä elokuvia televisioon tai Areenaan kuin vasta kahden vuoden kuluttua ensi-illasta, mutta Tuntematon tulee meille noin vuodessa, Vilen sanoo.

Miljoonalla Yle sai Louhimiehen Tuntemattomaan esitysoikeuksia 15 seuraavalle vuodelle.

Ylellä ei ole etuoikeutta kotimaisiinkaan elokuviin. Se joutuu kisaamaan niiden esitysoikeuksista kaupallisten toimijoiden kanssa. Neuvottelut käydään elokuvan levittäjäyhtiöiden kanssa.

— Se, kuinka paljon oikeuksia elokuviin saa ja millä rahalla, on nykyään koko bisneksen tiukin kohta. Areenan ja Netflixin tyyppiset video on demand -palvelut ovat muuttaneet koko kuvion. Ja pelaajia tulee vain lisää, Vilen taustoittaa.

Ensi viikolla nähdään televisiossa kaksi edellistä Tuntematonta. Laineen ohjaus nähdään itsenäisyyspäivänä puolenpäivän aikaan.  Mollbergin näkemys aiheesta näytetään edellisenä iltana, 5. joulukuuta.

Kumpikin elokuva nähdään teräväpiirtoversiona. Kuva ja ääni ovat aikaisempaa paremmat. Erityisesti Laineen elokuva on käynyt läpi perinpohjaisen puhdistusprosessin, jossa negatiivista on muun muassa poistettu roskia ja kuvaa on terävöitetty digitaalisesti.
 
Rauni Mollbergin ohjaama Tuntematon Sotilas (1985) Yle Teema & Fem-kanavalla ti 5.12. klo 20.55.
Edvin Laineen ohjaama Tuntematon Sotilas (1955) Yle Teema & Fem-kanavalla ke 6.12. klo 12.00.