Suuren orkesterisoinnin huumaa

Kymi Sinfoniettan ja Pietarin Filharmonian yhteiskonsertti.Johtajana Nikolai Aleksejev.Solistina Marko Ylönen, sello.Kuusankoskitalo 6.6.2017.

Raimo eerola

Pietarin Filharmonian kapellimestari Nikolai Alexeev johti Uuno Klamin Kaleva-sarjan varmoin ottein.
Pietarin Filharmonian kapellimestari Nikolai Alexeev johti Uuno Klamin Kaleva-sarjan varmoin ottein.

Pietarilaiset ja kymenlaaksolaiset, Šostakovitšia ja Klamia – yhteisorkesterin muusikot saivat soittaa omien kotialueidensa suurmiesten musiikkia.

Muutenkin ohjelma näytti paperilla kerrassaan innoittavalta. Šostakovitšin sinfonioita kuulee aina mieluusti, eikä Klamin Kalevala-sarjaakaan liian usein kuule.

Lieneekö Klamin Kalevala-sarja pietarilaisille entuudestaan tuttua musiikkia lainkaan, mutta upeasti se soi.

Toteutus täytti odotukset pääosin. Iso orkesteri soi Šostakovitšin 12. sinfonian ensiosassa muhkeasti, ja Nikolai Aleksejev takoi jylhää draamaa kuin seppä Ilmarinen Sampoa. Salin seinätkin tuntuivat olevan koetuksella tässä vyörytyksessä.

Solistinumerokin oli Šostakovitšin kynästä. Sellokonsertto nro 1 on kova testi solistille suurine teknisine haasteineen ja pakahduttavine sisältöineen. Marko Ylösellä taisi olla jotain ongelmia peukalonsa kanssa, mutta hän hallitsi siitä huolimatta soittimensa loistavasti.

Hän latasi musiikin täyteen ahdistusta ja yksinäisyyttä — jopa liiankin. Ylenpalttinen intensiteetti oli likellä kääntyä itseään vastaa. Kun kaikki jännittyy, on vaara, että mikään ei jännity. Tämän kuilun reunalla Ylönen taituroi kuitenkin latauksen säilyttäen.

Uskoakseni kulminaatiot olisivat olleet vielä vaikuttavampia, jos ne olisivat kasvaneet selkeämmistä kontrasteista. Hieno tulkinta joka tapauksessa näinkin.

Lieneekö Klamin Kalevala-sarja pietarilaisille entuudestaan tuttua musiikkia lainkaan, mutta upeasti se soi.

Ensiosan alkuhämärä oli pieni pettymys, mutta kun siitä päästiin eteenpäin, homma toimi.

Aleksejev oli sisäistänyt tämän musiikin ammattimiehen tavoin ja tavoitti sekä hitaiden osien herkän runollisuuden, että Terhenniemen ketteryyden ja Sammon taonnan orkestraalisen säihkyn.

|

Jukka Kumpulainen

Kymi Sinfonietta ja Pietarin Filharmonia esittivät saman ohjelmiston keskiviikkona 7.6. täydelle salille Kotkan konserttitalossa Kymijoen Lohisoiton avajaiskonserttina.

Hyvää: Vahvaa, loisteliasta musisointia

Huonoa: Forten pauhu koetteli välillä korvien kestokykyä

Erityistä: Tämä yhteistyö mahdollistaa suurten teosten esittämisen, mutta meillä ei ole ideaalia salia tälle soinnille.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.