Uutisen takaa: Kandidaatit kuultavina — Kotkan kulttuurijohtajaehdokkaiden puheenvuoroissa toistuivat esimerkiksi sanat yhteistyö ja rahoituksen turvaaminen, ja näkemyserot olivat aika pieniä

Sanna Gango, Minna-Marika Lindström ja Mikko Peltonen olivat tiistaina vastailemassa yleisötilaisuuden juontajan ja osanottajien kysymyksiin.

Uutisen takaa: Kandidaatit kuultavina — Kotkan kulttuurijohtajaehdokkaiden puheenvuoroissa toistuivat esimerkiksi sanat yhteistyö ja rahoituksen turvaaminen, ja näkemyserot olivat aika pieniä

Toistuvia ajatuksia olivat yhteistyö, keskustelevuus, kulttuurin puolesta puhuminen, sen rahoituksen turvaaminen ja Kotkan hyvän edistäminen. Kotitehtävän ratkaisussa vilisi sellaisia termejä kuin osallistaminen, hanke ja strategiaan pohjautuminen. Kaikki saattoivat kertoa omasta monipuolisesta koulutus- ja kokemustaustastaan.

Loppusuoralle päässeet Kotkan kulttuurijohtajan viran hakijat esittäytyivät tiistai-iltana paikalliselle yleisölle.

Vahvat siteet seutuun

Tässä vaiheessa prosessia mukana ovat filosofian maisteri Sanna Gango Pyhtäältä, filosofian ja yhteiskuntatieteiden maisteri Minna-Marika Lindström Helsingistä ja taiteiden kandidaatti ja liikuntatieteiden maisteri Mikko Peltonen Helsingistä.

Itse asiassa kaikilla on vahvat siteet seutuun. Lindström ja Peltonen ovat taustaltaan kotkalaisia. Gango pääsikin naurattamaan kuulijoitaan kertomalla, että hänen suuri syntinsä taitaa olla syntymäpaikka, joka on Hamina.

Gango työskentelee nyt Jamilahden kansanopiston rehtorina. Musiikkitieteilijä on toiminut aikaisemmin muun muassa Hamina Tattoon toiminnanjohtajana, ja hän on ollut myös perustamassa Uuno Klami -sävellyskilpailua.

Lindströmin vahva kulttuurituntemus liittyy kuvataiteisiin; hän on taidehistorioitsija. Viimeksi hän on työskennellyt Sivistystyönantajat ry:n palveluksessa.

Kimmo Seppälä

Minna-Marika Lindströmillä (vasemmalla), Sanna Gangolla ja Mikko Peltosella on kaikilla vahvat siteet seutuun.

Peltosessa yhdistyy kaksi usein vastakkaisina pidettyä napaa, kulttuuri ja liikunta, ja sitä vastakkainasettelua hän vastustaa. Samana päivänä, kun hän sai liikuntatieteilijän paperit, elokuvamies sai myös päätöksen Suomen elokuvasäätiön myöntämästä tuotantotuesta. Paraikaa hänellä on tekeillä Citizen Jane Productionsin tv-sarja.

Seuraavaksi tehdään testi

Tilaisuuden juontajan Pia Lunkan ja yleisön esittämien kysymysten vastauksista päällimmäiseksi vaikutelmaksi jäi, että ihan valtavia osaamis- ja painotuseroja Gangolla, Lindströmillä ja Peltosella ei ole.

Gango ehkä korosti kokemustaan festivaalijohtajana ja puhui kulttuurista myös elinkeinoja ja yrittämisenä.

Lindström kehui sitä, mitä Kotkassa on, ja harmitteli sitä, miten vähän siitä muualla tiedetään. Hän näki kulttuurijohtajan yhdeksi tärkeäksi tehtäväksi hyvän kertomisen eteenpäin. Muut voivat tietysti arvioida, kuinka nyt valittavan johtajan edeltäjät ovat onnistuneet tai epäonnistuneet sanoman levittämisessä.

Kukaan kandidaateista ei käyttäytynyt nöyrän altavastaajan tavoin. Mutta saattaa olla, että Peltosen puheenvuoroista kuului pontevimmin, että ”kun minä tulen Kotkaan”. Saattaa olla myös niin, että Peltonen ripotteli puheeseensa konkreettisia esimerkkejä enemmän kuin muut, ja niitä oli korkeakulttuurin lisäksi myös vaikkapa Dark River Festival ja rap-artisti Laineen Kasperi.

Virkaa ei täytetty tiistai-iltana. Vs. kehitysjohtaja Toni Vanhala sanoi kuitenkin, että kaupunkilaisten mielipiteillä on merkitystä.

Loppusuoralaisille tehdään rekrytoinneissa käytettävä nettipohjainen Thomas-testi. Jos sen tulokset saadaan nopeasti, elinvoimalautakunta pääsee valitsemaan kulttuurijohtajan jo seuraavassa kokouksessaan eli 27. marraskuuta — tai viimeistään 18. joulukuuta.

Luetuimmat