Kyminlinnan kesäteatterin Vaahteramäen Eemelin pääosien esittäjät on valittu – Eemeli löytyi Espoosta, pikkusisko Iidan roolissa nähdään kahdeksanvuotias haminalainen Justiina Syrjänen

Koronavirusepidemia saattaa siirtää koko perheen näytelmän ensi-illan kesäkuulta elokuulle. Harjoituksia vedetään netin välityksellä.

Joonas Vartia

Haminalainen Justiina Syrjänen tekee Iidan roolin. Eemelinä keppostelee espoolainen Niilo Rautpalo. Kuvassa keskellä ohjaaja Taavi Vartia.
Haminalainen Justiina Syrjänen tekee Iidan roolin. Eemelinä keppostelee espoolainen Niilo Rautpalo. Kuvassa keskellä ohjaaja Taavi Vartia.

Taavi Vartian Kyminlinnan kesäteatteriin ohjaaman Vaahteramäen Eemelin pääosakaksikko on valittu. Koko perheen näytelmässä Eemelinä keppostelee 13-vuotias espoolainen Niilo Rautpalo. Kiltin pikkusisko Iidan roolissa nähdään kahdeksanvuotias Justiina Syrjänen Haminasta.

He valikoituivat noin 60 nuoren hakijan joukosta.

– Lähdimme ensisijaisesti hakemaan paikallisia näyttelijöitä. Lopulta valitsimme hakijoista sopivimmat. Nämä ovat vaativia rooleja. Lapset ovat mukana monessa kohtauksessa, Eemeli ihan jokaisessa, Vartia toteaa.

Vartia kertoo, että nuoresta iästään huolimatta molemmilla lapsinäyttelijöillä on kokemusta esiintymisestä. Justiina Syrjänen harrastaa musiikkia. Niilo Rautpalo puolestaan on ollut jo useasti näyttämöllä.

Ensi-ilta siirtyy ainakin parilla viikolla eteenpäin

Astrid Lindgrenin kirjoihin pohjautuva näytelmä toteutetaan Kotkan ja Nurmijärven kesäteattereiden välisenä yhteistuotantona.

Ensi-illan oli tarkoitus olla Kyminlinnassa 4. kesäkuuta. Alkuperäiselle näyttämölleen Taaborinvuorelle esityksen piti siirtyä heinäkuussa.

Koronavirusepidemian vuoksi ensi-illan ajankohta saattaa kuitenkin siirtyä.

– Tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että joudumme siirtämään Kyminlinnan esitysten aloittamista ainakin parilla viikolla eteenpäin, Vartia kertoo.

Linda Varoma

Vaahteramäen Eemelin ensi-illan piti olla Kyminlinnan kesäteatterissa 4. kesäkuuta, mutta se siirtyneet ainakin parilla viikolla eteenpäin. Arkistokuva on viime vuoden Golfleskien kapina -farssista.
Vaahteramäen Eemelin ensi-illan piti olla Kyminlinnan kesäteatterissa 4. kesäkuuta, mutta se siirtyneet ainakin parilla viikolla eteenpäin. Arkistokuva on viime vuoden Golfleskien kapina -farssista.

Lukuharjoituksia Skypen kautta

Harjoitukset on tarkoitus aloittaa huhtikuun puolivälissä. Vallitsevan tilanteen vuoksi ensimmäiset treenit pidetään etänä netin välityksellä.

– Lukuharjoitusten vetäminen onnistuu Skypen tai WhatsAppin kautta. Sähköisesti on paljon mahdollisuuksia, mutta koko näytelmää emme saa valmiiksi netissä.

Tässä vaiheessa esityksen perumisesta ei ole keskustelu.

– Olemme vakaasti tekemässä esitystä tulevalle kesälle, mutta tilanne on kaikilla aloilla tämä mikä se on.

Lukuharjoitusten vetäminen onnistuu Skypen tai WhatsAppin kautta. Sähköisesti on paljon mahdollisuuksia, mutta koko näytelmää emme saa valmiiksi netissä. — Taavi Vartia

Myös taloudellisia vaikutuksia

Yksi vaihtoehto on, että Kymilinnan esitykset siirretään suoraan elokuulle. Tätä ehdottaa Karhulan työväennäyttämön kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Minna Lindberg.

Tässä tapauksessa näytelmä käynnistettäisiin heinäkuussa Taaborin kesäteatterissa, josta se siirtyisi Kotkaan.

– Katsomme nyt rauhassa tilanteen etenemistä, mutta hyvin todennäköisesti isojakin aikataulumuutoksia voi olla luvassa, Lindberg sanoo.

Lindbergin mukaan poikkeusolot tulevat vaikuttamaan myös teatterin talouteen.

– Täytyy yrittää pitää menot pieninä ja muu toiminta tauolla.

Aiemmin tässä kuussa Karhulan työväennäyttämö joutui perumaan Elämän pasianssi -näytelmän viimeiset esitykset Kyminsuussa.

– Ainahan se harmittaa, jos esityksiä peruuntuu. En osaa vielä arvioida rahallisia menetyksiä, sillä näytelmän esityskausi jatkuu ensi syksynä.

Pertsaa ja Kilua kuvataan kesällä Kotkassa

Vartialla on Kotkassa kesällä myös toinen projekti. Pertsa ja Kilu -elokuvan pääkuvausjakso tullaan näillä näkymin aloittamaan juhannuksen jälkeen.

Vartia toivoo, että elokuvan kuvauksia ei jouduttaisi siirtämään, sillä tuotanto on jo nyt viivästynyt ohjaajan muiden työprojektien takia.

– Pertsa ja Kilu -elokuva on minulle hyvin tärkeä. Kuvausten myöhentyminen tuntuisi kauhean pahalta etenkin lapsinäyttelijöiden osalta.

Elokuvan pääosia näyttelevät kotkalaispojat Oskari Mustikkaniemi ja Olavi Kiiski.

Sivuroolivalinnat julkistetaan huhtikuun alussa. Kaanilaisiksi oli haussa yhteensä kuusi sivuroolia.

– Kaikki elokuvan lapsinäyttelijät ovat paikallisia, Vartia paljastaa.