Mikkelin oma supersankari puhuu nyrkeillään

Juuli Aschan

Rendel on ensimmäinen suomalainen valkokankaan supersankari.

Rendel (Suomi, 2017).

Ohjaus: Jesse Haaja. Käsikirjoitus: Pekka Lehtosaari, Miika J. Norvanto, Timo Puustinen.

Kliseitä hyväksikäytetään pilke silmäkulmassa, ja onpa mukana ihan inhimillisyyttäkin.

Rooleissa: Kris Gummerus, Rami Rusinen, Renne Korppila, Matti Onnismaa, Johnny Vivash, Bianca Bradey, Sheila Shah, Michael Majalahti, Michael Hall, Alina Tomnikov.

Kesto: 105 min. K.16.

Supersankarielokuva Mikkelistä! Ajatusta on rehellisyyden nimissä vaikea ottaa tosissaan. Suomessa ei ole kovin rikasta kokemusta toiminta- tai fantasiaelokuvien saralta.

Ajatus siitä, että ohjaaja Jesse Haaja on perustanut koko elokuvansa nuoruuden piirustukselle ei herätä suurta luottoa.

Silti, nuivista ennakkoluuloista huolimatta, Rendel onnistuu ilahduttamaan. Se ei ole myötähäpeää herättävä epäonnistuminen, vaan kasarin musiikkivideoiden tyylillä valaistu rikoselokuva, jossa karskiin pukuun sonnustautunut kostaja pistää matalaksi katu-uskottavan rikollisliigan.

Dialogi ei ole turhan kankeaa. Kliseitä hyväksikäytetään pilke silmäkulmassa, ja onpa mukana ihan inhimillisyyttäkin.

Rämö (Kris Gummerus) on vain pullantuoksuinen alter ego Rendelille. Rotikan (Rami Rusinen) kiusaksi Rendel ottaa päiviltä rikkolisliiga VALA:n jäseniä. Hyvän ja pahan linjat vedetään armottomalla turpaanvedolla.

Rendelin suurin ongelma on siinä, että se tulee markkinoille kesken historian suurinta supersankaribuumia. Vaikka elokuva pitäisi aina tarkastella omine arvoineen, vertailulta on vaikea välttyä. Rendel ei aivan pysty kamppailemaan suurien budjettien kanssa.

Suurin ongelma on itse Rendelissä, joka on kovin persoonaton. Parhaimmat supersankarit ovat monitahoisia henkilökuvia, eivät vain takku kostopornoa ja melodraamaa. Rendelin eduksi hahmoa kohtaan ei ole ennako-odotuksia tai vahvoja mielipiteitä. Tätä vahvuutta hyödynnetään hetkittäin.

Jos Rendeliä tarkastellaan hieman reilumpia vertailukohteita eli kotimaisia genre-elokuvia vasten, lopputulos ei järisytä. Tuotantoarvot eivät pärjää Iron Skyn kaltaiselle tehostevyörytykselle, eikä mukana ole Samurai Rauni Reposaarelaisen sekopäistä hurmaa.

Lopulta Rendel on hyvin turvallinen valitsemallaan polulla. Se ei tietysti ole huono asia, kun yritetään vakiinnuttaa uutta hahmoa niinkin yltäkylläisessä lajityypissä kuin supersankarielokuva.

Elokuvan suurin yllätys tuleekin mätkimisen tai puvustuksen sijaan käsikirjoituksen puolelta. Painopisteet eivät ole ennalta-arvattavia. Pahiksen silmien kautta tapahtumien kuvaaminen antaa tarinalle enemmän perspektiiviä kuin lähes persoonattoman antisankarin näkökulma. |

Timo Alho

KOLME TÄHTEÄ

Hyvää: Yllätykset tarinan puolella.

Huonoa: Tylsä päähenkilö.

Erityistä: Kajaani, Mikkeli, Varkaus, Sotkamo, Helsinki, Puolanka ja Kuopio toimivat elokuvan kuvauspaikkoina.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet