Kotkan Urkuviikko soi kotimaisin voimin – Festivaalille on tänä vuonna vapaa pääsy

Urkuviikko käynnistyy ensi sunnuntaina Kotkan kirkossa sopraano Riikka Pelon, baritoni Riku Pelon ja urkuri Ilpo Laspaksen konsertilla.

Urkuri Susanne Kujala esittää Kotkan Urkuviikolla Suomen ensiesityksenä Thomas Lacôten uusimman urkuteoksen. Kujala konsertoi Kotkan kirkossa keskiviikkona 25.11. klo 18.
Urkuri Susanne Kujala esittää Kotkan Urkuviikolla Suomen ensiesityksenä Thomas Lacôten uusimman urkuteoksen. Kujala konsertoi Kotkan kirkossa keskiviikkona 25.11. klo 18.

Kotkan Urkuviikko soi taas 22.–26. marraskuuta. Festivaalia on järjestetty vuodesta 1998, jolloin Kotkan kirkon barokkiurut vihittiin käyttöön.

– Siitä lähtien tämä on ollut perinteinen joulukauden aloitus, joka pidetään adventin alla marras–joulukuun vaihteessa, kertoo kanttori Irina Lampén Kotka-Kymin seurakunnasta.

Lampénin mukaan tapahtuma on reilussa 20 vuodessa saavuttanut uskollisen kuulijakunnan.

– Kyllä sitä on tänäkin syksynä kyselty. Ensimmäiset tiedustelut tulivat jo alkuvuodesta.

Tuli kompromissivuosi

Kotkan kirkossa pidettäviä konsertteja on yhteensä viisi. Tänä vuonna kaikki esiintyjät ovat suomalaisia tai Suomessa asuvia.

Festivaalilla on tavallisesti vieraillut kansainvälisiä urkureita. Tällä kertaa viikon päävieraaksi odotettiin ranskalaista Christophe Mantoux'ta .

– Hänen piti konsertoida ja toimia opettajana viikkoon kuuluvalla urkujensoiton mestarikurssilla. Pahentuneen koronatilanteen vuoksi vierailu ja koko mestarikurssi siirtyivät ensi vuoteen. Tästä tuli kompromissivuosi.

Sibelius-Akatemian kanssa yhteistyössä järjestetty mestarikurssi on ollut Kotkan Urkuviikon ohjelmassa alusta asti. Kurssi jää nyt ensimmäistä kertaa väliin.

– Vaikka mestarikurssi ei näy suoraan konserteissa käyvälle yleisölle, se on nuorille muusikoille avartava ja rikastuttava kokemus, Lampén arvioi.

Kotkalainen laulajapariskunta Riikka ja Riku Pelo avaa Kotkan Urkuviikon barokkikonsertilla sunnuntaina 22. marraskuuta.
Kotkalainen laulajapariskunta Riikka ja Riku Pelo avaa Kotkan Urkuviikon barokkikonsertilla sunnuntaina 22. marraskuuta.

"Osaajia löytyy omalta paikkakunnaltakin"

Urkuviikko käynnistyy sunnuntaina 22.11. kello 16 kotkalaisella laululla. Sopraano Riikka Pelo ja baritoni Riku Pelo konsertoivat yhdessä urkuri Ilpo Laspaksen kanssa. Konsertin ohjelmistossa on muun muassa Händelin ja Bachin barokkiaarioita.

– Osaajia löytyy omalta paikkakunnaltakin. Meillä oli Rikun kanssa jo pari vuotta sitten puhetta, että olisi kiva saada heidät festivaalille esiintymään. Molemmat ovat laulaneet isoja kirkkomusiikkiteoksia.

Laspas on tunnettu urkuri, joka konsertoi ahkerasti ja on menestynyt useissa kilpailuissa.

Susanne Kujala esittää Suomen ensiesityksen

Osaajia löytyy omalta paikkakunnaltakin. — Irina Lampén

Maanantaina 23.11. esiintyy urkuri Markku Mäkinen, joka opettaa urkujensoittoa Sibelius-Akatemiassa. Beethovenin 250-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Mäkinen valottaa Etelä-Saksan ja Itävallan urkukulttuuria.

– Konsertissa kuullaan vähän tuntemattomampia wieniläisklassismin kappaleita.

Tiistain lounaskonsertissa kuullaan yhtä maamme urkukentän nuorimmista ammattilaisista, Irina Vavilovaa. Vavilova aloitti hiljattain Jyväskylän kaupunginkirkon A-kanttorina. Kotkassa hän esittää Bachin ja Muffatin musiikkia.

Keskiviikkona urkuri Susanne Kujala soittaa konsertissaan Thomas Lacôten uusimman urkuteoksen Suomen ensiesityksen. Konsertin teemana on Vater unser im Himmelreich (Isä meidän taivaassa) -koraali.

– Kujala tunnetaan etenkin nykyurkumusiikin tulkitsijana. Hän on kantaesittänyt yli 50 teosta.

Kesän lounaskonsertit olivat suosittuja

Urkuviikko päättyy torstaina 26.11. kello 12 kotkalaisten urkureiden konserttiin. Esiintyjinä ovat Mikko Hauhia, Jaana Jokimies, Jarmo Kaijansinkko, Irina Lampén, Anni Nousiainen ja Anssi Pyykkönen.

– Luvassa on hyvin monipuolinen konsertti, jossa kuullaan klassisen urkumusiikin lisäksi muun muassa jazztyyppistä ohjelmistoa. Paikallisten kanttoreiden konsertit ovat olleet aiempina vuosina tykättyjä. On vielä arvoitus, miten ihmiset lähtevät nyt liikkeelle.

Lampénin mukaan seurakunnalla on kuitenkin hyviä kokemuksia elo–syyskuussa järjestetystä kesäkonserttisarjasta.

– Viime kesän lounaskonsertit olivat hyvin suosittuja. Ehkä tämä kertoo siitä, että ihmisillä on musiikinnälkä.

Konsertteihin on vapaa pääsy.

Kotkan kirkossa on 1500 istumapaikkaa. Konserteissa paikkamäärästä on käytössä noin viidennes.

– Kirkkoon voi ottaa maksimissaan 300 ihmistä, jotta saadaan turvavälit pidettyä. Konserteissa on maskisuositus.

Turvallisuussyistä myös ohjelmamyynnistä päätettiin luopua, joten konsertteihin on vapaa pääsy. Kävijöiltä toivotaan kuitenkin vapaaehtoista ohjelmamaksua kolehdin muodossa.

– Edellisvuosina ohjelmamaksu on ollut 10 euroa, Lampén sanoo.

Kotkan Urkuviikko Kotkan kirkossa

Su 22.11. klo 16 Barokin hehkua. Riikka Pelo, sopraano, Riku Pelo, baritoni, ja Ilpo Laspas, urut

Ma 23.11. klo 18 Beethoven ja esi-isät. Markku Mäkinen, urut.

Ti 24.11. klo 12 Lounaskonsertti. Irina Vavilova, urut.

Ke 25.11. klo 18 Isä meidän taivaassa. Susanne Kujala, urut.

To 26.11. klo 12 Organ gala. Kotkalaisten urkureiden konsertti: Jaana Jokimies, Mikko Hauhia, Jarmo Kaijansinkko, Anssi Pyykkönen, Anni Nousiainen, Irina Lampén.