Laske lampaita Vellamossa — uusi näyttely vie unien ja tarinoiden maailmaan

Kymenlaakson museon Unikudelmia-näyttelyssä unet ja unelmat kietoutuvat yhteen suomalaisen kirjallisuuden kertomusten kanssa.

Kimmo Seppälä

Amanuenssi Mirkka Kallio esittelee lammasmobilea, josta voisi löytyä apua unettomuuteen.
Amanuenssi Mirkka Kallio esittelee lammasmobilea, josta voisi löytyä apua unettomuuteen.

Amanuenssi Mirkka Kallio heittäytyy pitkälleen huijarisänkykauppiaan antiikkisängylle. Tämä Tatun ja Patun oudosta unikirjasta (2008) tuttu sänky on osa Kymenlaakson museon uutta Unikudelmia-näyttelyä, joka kertoo suomalaisen kirjallisuuden unista ja unelmista.

Unenomaisessa fantasiamaailmassa on mukana tarinoita yli 30 suomalaisesta kirjasta. Pääpaino on lasten- ja nuortenkirjallisuudessa, mutta joukossa on myös aikuisten proosaa.
— Kirjoista vanhin on Marjatta Kurenniemen Unikon satuja vuodelta 1947. Uusin on Satu Alajoen Valon sankari viime vuodelta, Kallio kertoo.

Poikkitaiteellinen tuotanto

Unikudelmia on oululaisen kulttuuritalo Valveen sanataidekoulun näyttelytuotanto, joka oli ensimmäisen kerran esillä Oulussa viime kesänä. Tekijöinä ovat eri taiteenalojen ammattilaiset, jotka ovat yhdessä rakentaneet elämyksellisen ja kokemuksellisen näyttelymaailman.

Sulassa sovussa on lavasteita ja nykytaidetta. Katsojalle ei eritellä, mikä on rekvisiittaa ja mikä korkeakulttuuria. Tärkeintä on tunnelma.

Jokainen esine ja taideteos on saanut inspiraationsa mukana olevista kirjoista. Esillä on Uppo-Nallen talvipesä, päivätorkkuihin houkutteleva Nunnun haukotushuiska ja unen avaruuksiin vievä Kerkkosen luutakopteri.
— Jotkut teokset liittyvät useampaankin kirjaan, Kallio sanoo.

Pääkallo pussinsulkijoista

Näyttely jakautuu kolmeen osioon: valveeseen, unen ja valveen rajatilaan sekä uneen. Mukana on hyvä unia ja unelmia, mutta myös painajaisten kammoa ja kauhua. Huoneen vastakkaisilta seiniltä löytyvät muun muassa Haaveranta ja Aaveranta.

Suurinta osaa esineistä saa katsomisen ohella myös koskea. Jos uskaltaa, kävijä voi esimerkiksi kurkata painajaisverhon taakse. Käsiä taputtamalla pussinsulkijoista rakennettu pääkallo, Jaakko Tornbergin Parasta ennen -teos, herää eloon.

Jättikudelma jättipuikoilla

Näyttelyn nimen mukaisesti erilaiset kudelmat ja tekstiilit ovat vahvasti edustettuina. Kallion mukaan kattoon ja seinille on ripustettu 120 eri materiaaleista valmistettua unisiepparia. Lampaita voi laskea roikkuvasta lammasmobilesta.

Yksi näyttävimmistä esineistä on Oulun seudun ammattiopiston kutojaopiskelijoiden valmistama jättikudelma, jossa on toistasataa metriä sitaattineulosta.
— Puikon koko on ollut 68, Kallio naurahtaa.

Jos näyttely saa lapset tai aikuiset innostumaan lukemisesta, löytyvät kaikki teoksia inspiroineet kirjat takaseinälle rakennetusta kirjastosta.

Kotkalaiset ekaluokkalaiset pääsevät kokemaan unimaailman osana koulujen kulttuuripolkua. Helmikuussa Lasten Kulttuuriviikkojen aikana näyttelytilassa järjestetään muun muassa satutuokioita.

Unikudelmia-näyttely Kymenlaakson museossa Merikeskus Vellamossa 26.1.—8.4.