Kirja-arvio: Pertti Lassilan uudessa teoksessa elämä koettelee ja järkyttää, mutta siitä huolimatta jatkuu verkkaisesti

Pertti Lassila: Kovassa valossa. 217 sivua. Teos 2019.

Kirja-arvio: Pertti Lassilan uudessa teoksessa elämä koettelee ja järkyttää, mutta siitä huolimatta jatkuu verkkaisesti

Joka haluaa reipasta menoa ja meininkiä, kyllästyy varmasti kirjallisuudentutkija Pertti Lassilan uuden teoksen parissa.

Kirjassa eletään tavallisten ihmisten parissa verkkaisesti ilman särmää ja epätavanomaisuuksia. Kovassa valossa jatkaa samalla linjalla kuin Lassilan kaksi aiempaa romaania Armain aika (2015) ja Kesän kerran mentyä (2017).

Päähenkilöt Suoma ja Heljä elävät 1900-luvun alkupuolen Helsingissä. Suoma aloittaa työuransa kotiapulaisena lääkäriperheessä, päätyy naimisiin Heimon kanssa ja saa pojan Tarmon.

Eletään hyvää keskiluokkaista elämää, kunnes sota syttyy. Poika Tarmo joutuu rintamalle ja haavoittuu käteen niin pahasti, että hänet vapautetaan rintamavelvollisuudesta.

Heljästä tulee kukkakaupan ja kirjakaupan myyjä, joka ryhtyy seurustelemaan Tarmon kanssa, kunnes joutuu kohtamaan miehen synkän menneisyyden.

Elämä otetaan sellaisena kuin se on.

Vaikka historia kulkee mukana ihmisten elämässä ja tapahtumia on paljon, kerronta on verkkaista ja näennäisen tapahtumatonta. Suurimmat muutokset tapahtuvat ihmisten pään sisällä.

Elämä koettelee ja järkyttää, mutta siitä huolimatta jatkuu.

Naiset ovat kirjan päähenkilöitä, miehet ovat sivuroolissa, vaikka vaikuttavatkin naisten elämään ja valintoihin. Elämä otetaan sellaisena kuin se on, ja sen mukaan tehdään valinnat.

Tarmon menneisyys kummittelee Heljän elämässä, ja se määrittelee suhteen jatkumisen. Heimon työn hämäräperäisyydet johtavat Suoman yksinäisyyteen ja erakoitumiseen puolison kuoltua.

Kovassa valossa on kirja tavallisista naisista, jotka eivät tavoittele kuuta taivaalta. He ottavat vastoinkäymiset vastaan nurkumatta, niin kuin monet naiset vastaavissa olosuhteissa 1900-luvun alkupuolen Suomessa.

Hyvää: Kirja on helppolukuinen. Teksti etenee johdonmukaisesti ja kieli on selkeää.

Huonoa: Kerronta on sujuvaa, mutta paikoin väritöntä. Tarinat kietoutuvat toisiinsa ennalta-arvattavasti.

Erityistä: Sota-aikanakin ruokaa ja tavaraa sai, kun oli rahaa. Rahalla ja materialla on keskeinen rooli romaanissa.