Kirja: Maammetaulussa vahva kymenlaaksolainen edustus

Juha Metso, Mika Rokka ja Ville Vanhala, Maammetaulu. Kuvia, sanoja ja ihmisiä 100-vuotiaasta Suomesta. Docendo, 200 sivua.

Eteläkymenlaaksolaiset tekijät maalaavat voimakkain värein Maammetaulun uusiksi. Metson raju ja ironinen valokuvamaailma tasapainottuu Rokan kauniilla luontokuvilla. Kokonaisuuden viimeistelee Vanhala tuttujen ja tuntemattomien haastateltujen ajatuksilla Suomesta. Kaikki kolme elementtiä tukevat toisiaan.

Kirja on kieltämättä älyttömän komeata katsottavaa. Sitä vain jää ihmettelemään, miksi taas haastateltaviksi on valikoitu Matti Nykäsen, Remu Aaltosen, Esko Valtaojan ja Paavo Väyrysen kaltaisia vakiojulkkiksia. Huvittavaa on Etelä-Kymenlaakson yliedustus haastatelluissa. Kaikki ns. tavalliset haastateltavat asuvat täällä.

Haastateltavien joukosta voisi poimia montakin näkökulmaa. Tekijät ovat lähteneet ajatuksesta, että kukin saa puhua suunsa puhtaaksi maastamme. Kovasti sitä kehutaan juhlakirjamaisen perusteellisesti. Onneksi muutamat kuten Heikki Hursti rikkovat yleisen hymistelyn.

Tämä kirja hengittää valokuvissa. Kuvien yhteyteen on poimittu tilastotietoja. Kuva ja siihen liittyvä tilasto eivät ole samalla sivulla. Tilastotiedot on ripoteltu satunnaisesti kuvien yhteyteen. Johdannossa olisi voinut varoittaa ratkaisusta. Minua se hämmensi ja lopulta ärsytti erityisesti siinä kohdassa, kun kaksi vähäpukeista naista suutelee toisiaan ja ”kuvatekstissä” puhutaan suomalaisten lihansyönnin määrästä. Näiden seikkojen yhdistäminen meni mauttoman puolelle.

Vaikka ärsytyskynnys repesi, niin kirjaa pitää suositella kaikille, jotka rakastavat täydellisiä, kertovia ja kauniita valokuvia. Niitä voisi ihailla loputtomiin. Monien haastateltujen ajatukset jäivät soimaan mielessä. Kuvat ja sanat todellakin loivat uudenlaisen taulun maastamme.

| PETRI PIETILÄINEN

Hyvää: Käsittämättömän kauniit ja tehokkaat valokuvat.

Huonoa: Kuvien ja ”kuvatekstien” sopimattomuus toisiinsa.

Erityistä: Etelä-Kymenlaakson ääni korostuu haastatteluissa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.