Diplomi-insinööristä tuli ensin itseoppinut leipuri, sitten kansainvälinen kakkutaiteilija ja taidemaalari – Haminan Ruutikellariin näyttelyn ripustanut Emma Ivane pääsi kotkalaisen taiteilija-isoisänsä oppiin jo viisivuotiaana: "Ukki on ollut minulle tärkein taiteen innoittaja"

Haminan näyttelykesä on runsas: Seurahuoneen Marskin salissa on esillä paikallisia taideaarteita.

Ella Karttunen

Emma Ivane on kakkutaiteilija, leivontakirjailija, valokuvaaja ja kuvataiteilija. Hänen abstrakteja maalauksiaan on esillä Haminan Ruutikellarissa heinäkuun ajan.
Emma Ivane on kakkutaiteilija, leivontakirjailija, valokuvaaja ja kuvataiteilija. Hänen abstrakteja maalauksiaan on esillä Haminan Ruutikellarissa heinäkuun ajan.

Taiteilija Emma Ivanen maalauksissa voi nähdä meren, metsän, kallion tai vaikkapa kermakakun.

Haminan Ruutikellariin näyttelyn ripustanut Ivane tunnetaankin parhaiten kakuistaan. 32-vuotias helsinkiläinen on kakkutaiteilija, jonka luomukset ovat nousseet maailmanmaineeseen.

Ivane kertoo, että hänen ensimmäinen rakkautensa oli kuitenkin kuvataide. 

– Isoisäni Eelis Iivanainen on arkkitehti ja kuvataiteilija. Sain häneltä yksityisopetusta viisivuotiaasta lähtien. Hän opetti minut piirtämään, maalaamaan ja käyttämään värejä, sukunimensä Iivanaisesta Ivaneksi lyhentänyt taiteilija sanoo.

Eelis Iivanainen liittyy myös ensi keskiviikkona avautuvaan näyttelyyn. Kotkalaisen Iivanaisen teoksia on ollut aikoinaan esillä juuri Ruutikellarissa.

– Tämä on siinä mielessä merkittävä paikka. Ukki on ollut minulle tärkein taiteen innoittaja.

Tamperelaislähtöisen Ivanen sukujuuret ovat vahvasti Etelä-Kymenlaaksossa.

– Isovanhempani ovat kotkalaisia. Myös vanhempani ovat tavanneet toisensa siellä.

Ella Karttunen

Emma Ivane ripusti näyttelyn lapsuudenystävänsä Noora Maasalon kanssa. Sekatekniikalla toteutetuissa teoksissa on käytetty kalkki- ja akryylimaaleja.
Emma Ivane ripusti näyttelyn lapsuudenystävänsä Noora Maasalon kanssa. Sekatekniikalla toteutetuissa teoksissa on käytetty kalkki- ja akryylimaaleja.

Valon ja varjon leikkiä

Ruutikellarin tämän kesän ensimmäinen näyttely kantaa nimeä Unelma.

– Unelma on tähän maailmanhetkeen tervetullut teema. Tavoitteeni on, että ihmiset lähtevät galleriasta ulos rauhallisilla ja hyvillä mielin.

Taiteilija kertoo, että hänen töidensä inspiraationa on toiminut suomalainen luonto ja erilaiset pintarakenteet. Joidenkin maalausten kuviot jäljittelevät marmoria.

– Vaikka teokseni ovat abstrakteja, ne ovat samalla myös eräänlaisia maisemamaalauksia.

Sekatekniikalla toteutetut maalaukset muuttuvat valon värin ja suunnan mukaan, jolloin metalliyksityiskohdat syttyvät, sammuvat tai vaihtavat sävyään.

– Teoksissa on eräänlainen värien flow eli virta. Minua kiinnostaa valon ja varjojen hyödyntäminen.

Entisenä insinöörinä Ivanea kiehtoo myös avaruus.

– Osa teoksista kuvastaa tähtitaivasta ja galakseja, diplomi-insinööriksi opiskellut Ivane sanoo.

Ella Karttunen

Emma Ivane inspiroituu luonnosta. Maalauksissa voi nähdä meren, metsän tai kallion.
Emma Ivane inspiroituu luonnosta. Maalauksissa voi nähdä meren, metsän tai kallion.

Julkaissut kahdeksan leivontakirjaa

Insinööri ja taiteilija ei ole kaikkein tavanomaisin kombo. Ivanen mukaan tekniikalla ja taiteella on kuitenkin paljon yhteistä jo luomisprosessista lähtien.

– Olihan Leonardo Da Vincikin tieteilijä ja taiteilija.

Ivane ehti työskennellä insinöörinä vain vähän aikaa ennen kuin hän jättäytyi vapaaksi taiteilijaksi kahdeksan vuotta sitten.

Uusi ura alkoi kakuilla. Vuonna 2013 hänet valittiin Vuoden käsityöläiseksi. Samana vuonna Ivane osallistui Koko Suomi leipoo -ohjelman ensimmäiselle tuotantokaudelle.

Sittemmin itseoppinut kakkutaiteilija ja ruokakuvaaja on julkaissut kahdeksan leivontakirjaa. Huhtikuussa 2019 hän oli mukana kansainvälisessä Designer Cake Decorating -teoksessa, jossa syötävää taidettaan esitteli 12 maailman parhaaksi nimettyä kakkutaiteilijaa.

Uusin teos julkaistaan Docendon kustantamana lokakuussa.

– Helsinkiläinen kustantaja Cozy Publishing ehdotti minulle taidenäyttelyn pitämistä kolmisen vuotta sitten, ruokatoimittajanakin työskentelevä Ivane kertoo.

Teoksia esillä galleriassa Miamissa

Helsingissä pidetyt näyttelyt herättivät kansainvälistä kiinnostusta, ja Ivanen maalaukset päätyivät Yhdysvaltoihin osaksi maailman suurinta nykytaidetapahtumaa Miami Art Weekiä vuonna 2019.

– Kun sain yhteydenoton Miamista 11 kuukautta sitten, se antoi rohkaisua tehdä kuvataidetta. Gallerianäyttelyni jatkuu siellä elokuun alkuun saakka.

Ivane kertoo, että hänen teoksiaan on myyty taidekeräilijöille myös New Yorkissa. Hänen oli tarkoitus osallistua keväällä New York Art -tapahtumaan, mutta se peruuntui koronan takia.

– Useampi galleria oli kiinnostunut esittelemään teoksiani. 

Taiteilija sanoo, että taiteen harrastajat ovat löytäneet hänen maalauksiaan myös sosiaalisen median kautta. Ivanella on esimerkiksi Instagramissa lähes 17 000 seuraajaa.

– Työni ovat helposti sisustukseen yhdistettäviä. Maalaan sellaisia teoksia, joita itsekin pitäisin omalla seinälläni.

Raimo Eerola

Haminan Seurahuoneen Marskin salissa on pysyvästi esillä kaksi Tove Janssonin vuonna 1952 tekemää suurikokoista seinämaalausta. Sali on avoinna yleisölle 30.6.–2.8.
Haminan Seurahuoneen Marskin salissa on pysyvästi esillä kaksi Tove Janssonin vuonna 1952 tekemää suurikokoista seinämaalausta. Sali on avoinna yleisölle 30.6.–2.8.

Marskin sali avautuu yleisölle

Heinäkuussa Haminassa on esillä taidetta useammassakin näyttelyssä.

Jukka Rintalan pukuja pääsee ihailemaan Raatihuoneelle ensi torstaista lähtien. Haminalaisten nuorten taidetta on nähtävissä pääkirjaston kirjastogalleriassa.

Tove Janssonin ystäville on tarjolla harvinaista herkkua, kun Haminan Seurahuoneen Marskin salin avautuu yleisölle tiistaina 30. kesäkuuta.

– Salissa on esillä kaksi Janssonin tekemää seinämaalausta. Salin päätyseiniä peittävät maalaukset ovat 5,5, metriä leveitä ja 1,4 metriä korkeita, Haminan kaupungin viestintäkoordinaattori Riikka Koskimies kertoo.

Saliin pysyvästi sijoitetut Hamina-aiheiset taulut ovat valmistuneet vuonna 1952.

Ella Karttunen

Haminan kulttuurituottaja Ilkka Muurman kertoo, että Haminan taideaarteet avautuvat yleisölle heinäkuussa.
Haminan kulttuurituottaja Ilkka Muurman kertoo, että Haminan taideaarteet avautuvat yleisölle heinäkuussa.

Enckell ja Mäkelä pääsevät esille

Tänä kesänä Janssonin maalaukset saavat seuraa taidemaalari Magnus Enckellin (1870–1925) ja kuvanveistäjä Sulo Mäkelän (1896–1978) teoksista.

– Saliin tuodaan kaksi Haminan kaupungin omistamaa Enckellin teosta, Maisema Haminasta ja Vapaaherra Tandefelt, kulttuurituottaja Ilkka Muurman sanoo.

Enckell on tänä vuonna esillä myös Helsingissä. Lokakuussa taidemuseo Ateneumissa avautuu taidemaalarin tuotantoon keskittyvä näyttely.

– Haluamme muistuttaa, että Enckell on lähtöisin Haminasta. Hän maalasi Kuorsalossa kolmisenkymmentä työtä.

Vehkalahdella syntyneeltä Sulo Mäkelältä on salissa esillä kipsivedoksia, jotka ovat lainassa Mäkelän perikunnalta.

– Marskin sali on normaalisti lukkojen takana, mutta tänä kesänä siellä on mahdollisuus nähdä taideaarteita, Muurman summaa.

Marskin sali on avoinna 2. elokuuta saakka.

Emma Ivanen Unelma-näyttely galleria Ruutikellarissa 1.7.–26.7., Roopertinkatu 11, Hamina.

Juttua muokattu 27.6. klo 11.46: korjattu pari asiavirhettä ja muokattu yhtä sitaattia.