Maailmankuulu flamenco-kitaristi tuo espanjalaista kulttuuria Kotkaan — Juan Manuel Cañizares aloitti flamencon soittamisen kuusivuotiaana

Kymi Sinfoniettan tämän viikon konserttia johtaa orkesterin entinen taiteellinen johtaja Yasuo Shinozaki.

Linda Varoma

Espanjalainen kitaristi Juan Manuel Cañizares tunnelmoi Kymi Sinfoniettan kanssa keskiviikkona.
Espanjalainen kitaristi Juan Manuel Cañizares tunnelmoi Kymi Sinfoniettan kanssa keskiviikkona.

Flamencossa on kolme elementtiä: laulu, tanssi ja kitara. Hyvän flamenco-kitaristin tulee osata kaikki nämä elementit. Näin luonnehtii Kymi Sinfoniettan tämän viikon solisti Juan Manuel Cañizares espanjalaista musiikkilajia.

Keskiviikkona Kotkassa esiintyvä Cañizares lukeutuu flamenco-kitaristina maailman huippuihin. Hän aloitti flamencon soittamisen vain kuusivuotiaana.

Musiikin avulla voi kommunikoida, vaikka muuten yhteistä kieltä ei olisikaan. — Juan Manuel Cañizares

Paria vuotta myöhemmin hän sävelsi ensimmäiset kappaleensa. 12-vuotiaana kitaristi esiintyi jo flamenco-klubeilla.

— Flamencossa laulajalla on melodia, tanssijalla rytmi ja kitaristilla harmonia. Jotta voit olla oikea flamenco-kitaristi, sinun pitää pystyä säestämään sekä laulajaa että tanssijaa, mutta myös soittamaan sooloja, Cañizares sanoo.

Musiikki on kommunikointiväline

53-vuotias Cañizares on opiskellut myös klassista musiikkia. Hän kertoo, että klassisen ja flamencon yhdistelmä on harvinainen, sillä monet flamenco-kitaristit ovat itseoppineita eivätkä he osaa lukea lainkaan nuotteja.

— Minulle klassinen ja flamenco edustavat kahta pylvästä, jotka kannattelevat päällään omasta musiikistani muodostuvaa palkkia, säveltäjänäkin toimiva muusikko sanoo.

Cañizares on edellisen kerran soittanut Suomessa vuosia sitten Tampereella. Nyt hän esiintyy maassamme ensimmäistä kertaa kertaa sinfoniaorkesterin kanssa.

— Tuntuu tosi hyvälle viedä viedä espanjalaista musiikkia ja kulttuuria ympäri maailmaa. Vaikka jokaisella orkesterilla on oma soundinsa, rakennamme musiikkia yhdessä. Musiikin avulla voi kommunikoida, vaikka muuten yhteistä kieltä ei olisikaan. Rakastan sitä.

Toinen yhteistyö Yasuo Shinozakin kanssa

Espanjalainen saapuu Kymenlaaksoon konsertin kapellimestarin Yasuo Shinozakin kutsumana. Kymi Sinfoniettan entinen taiteellinen johtaja ja kitaristi ovat aiemmin työskennelleet yhdessä Japanissa 2013.

Shinozaki kertoo, että Cañizaresin vierailu mahdollisti Joaquín Rodrigon säveltämän Fantasia para un gentilhombre -kitarakonserton esittämisen.

— Se on yksi lempikappaleistani. On hienoa esittää teos Kotkassa ja vielä Juan Manuel Cañizareksen kanssa. Hän on paras kaveri soittamaan sen, Shinozaki sanoo.

Konsertin ohjelmistossa ovat myös Antonin Dvořákin Jousiserenadi, Georges Bizet’n Sinfonia nro 1 sekä kaksi Cañizareksen säveltämää flamenco-kappaletta Añorando el Presente ja El Abismo.

Kymi Sinfoniettan konsertti keskiviikkona 6.3. kello 19 Kotkan konserttitalossa. Taiteilijatapaaminen pidetään ennen konserttia klo 17.45—18.30 ravintola Vaustissa.