Kotkassa konsertoiva Yölintu-solisti Simo Silmu rankoista vuosistaan: ”Oli se osittain kivaakin, pääasiassa ei”

Yölinnulla on edessään 25-vuotisjuhlakiertue. Simo Silmu lupaa, että keikoilla soitetaan ja lauletaan aivan kuin ennen vanhaan.

Seppo Solmela

Simo Silmun luotsaama Yölintu-yhtye on kuulunut suomalaisten suosikkeihin jo parikymmentä vuotta. Yhtyeen kahden hajoamisen jälkeen Simo Silmu on ainoa alkuperäisjäsen.
Simo Silmun luotsaama Yölintu-yhtye on kuulunut suomalaisten suosikkeihin jo parikymmentä vuotta. Yhtyeen kahden hajoamisen jälkeen Simo Silmu on ainoa alkuperäisjäsen.

Laulaja Simo Silmu, Yölintu-yhtyeeltä ilmestyi juuri levy kuuden vuoden tauon jälkeen. Miksi albumi Maailma on kauneimmillaan kannattaa kuunnella?

— Levy pohdiskelee elämää laidasta laitaan. Aika paljon on tarinabiisejä, joista yksi on minun kokonaan säveltämäni ja sanoittamani. Aina kertoo naisesta nimeltä Aina, joka on kuollut. Kappale ei syntynyt varsinaisesti kenestäkään. Pätkä biisistä vain lähti pyörimään päässäni.

Yhtyeellä on syksyllä edessään 25-vuotisjuhlakiertue. Miten tiivistäisit takana olevat vuodet?

— Helppoja ne eivät ole olleet. Matkan varrelle on mahtunut kaikenmoista, myös murros tanssipuolella. Olen huomannut, että yhä useammat nuoret ovat alkaneet harrastaa perinteistä tanssimusiikkia. Yölintu saattoi olla pioneeri sillä saralla. Olimme yhtyeen perustamisaikoihin 13- ja 14-vuotiaita.

Olet kärsinyt alkoholiongelmasta, joka on vaikuttanut näkyvästi muun muassa Yölinnun keikka-arkeen. Miten voit nyt?

— Siitä ongelmasta on tosiaan kärsinyt myös moni muu kuin minä. Olen opiskellut asiaa kantapään kautta, ja niin sen on ehkä täytynytkin mennä. Kerran alkoholisti on aina alkoholisti, mutta uskon, että tämä koulu on nyt käyty läpi. Oli se osittain kivaakin, mutta pääasiassa ei. Nyt olen hyvissä kantimissa. Ikinä ei voi sanoa, että ei ikinä, mutta uskallan luvata, että keikalle kannattaa tulla. Siellä soitetaan ja lauletaan ihan niin kuin ennen vanhaan.

Yleisön eteen on syytä mennä täysin omana itsenään. — Simo Silmu

Millaista musiikkia kuuntelet itse?

— Ykköskohde on ollut kautta aikojen Topi Sorsakoski. Sain hänen elämänsä loppuvaiheessa häneen tutustuakin ja vierailla Topin Ähtärin-tiluksilla. Tykkään selkeästä kotimaisesta musiikista, iskelmän lisäksi Suomi-popista. Ne ovat tosin molemmat venyviä käsitteitä. Pidän esimerkiksi Eppu Normaalista, Popedasta ja Ilpo Kaikkosesta.

Mitä muuta elämääsi kuuluu kuin musiikkia?

— Vaimo Päivi ja 2,5-vuotias Reiska-koira. Meillä on asuntoauto, jolla kuljemme keikoille. Matkanteko on mukavaa, ja Suomen kiertämisen harrastus menee yksiin työni kanssa.

Anna neuvo iskelmäalasta kiinnostuneelle.

— Tämä on pitkäjänteistä työtä. En tiedä ketään, joka olisi suoraan kotirappusilta napattu täysipäiväiseksi keikkamuusikoksi. Lisäksi yleisön eteen on syytä mennä täysin omana itsenään. Jos se ei kanna, niin sitten ei mikään.

Mitä on vielä tekemättä?

— Omakotitalo pitkästä tavarasta. Tontti on jo Noormarkussa. Ja kesämökki pitäisi hankkia, joko rakentamalla tai ostamalla. Se on ollut haave pikkupojasta asti. Tosin milloin siellä kesämökillä ehtii olla, kun kesät menevät keikkailuun? Ehkä asuntoauto vastaa kesämökkiä. Vielä sauna peräkärryyn, niin se on siinä.

Yölintu esiintyy Kotkan ravintola Vaakussa 24. elokuuta .

Simo Silmu

Syntynyt Porissa vuonna 1977.

Muusikko, säveltäjä ja sanoittaja.

Tanssiyhtye Yölinnun laulaja ja harmonikansoittaja.

Julkaissut myös kolme sooloalbumia.

Yölintu-hittejä ovat muun muassa Kaikki kohdallaan, Mahdunko maailmaas, Liian suuri city, Sitä saa mitä tilaa ja Mä putoan.

Soolohitteihin kuuluu muun muassa Kaikkea hyvää.

Luetuimmat