Kotkan konserttitalossa soi keskiviikkona korppikotkan sulka – Kymi Sinfoniettan solistiksi saapuva multi-instrumentalisti Abraham Cupeiro rakensi lohikäärmepäisen sotatorven, jonka mallina oli roomalainen kolikko

Espanjalainen Cupeiro luo muinaisia puhallinsoittimia esimerkiksi puusta ja luusta. Keskiviikon konsertin kapellimestarina toimii Kymi Sinfoniettan oboen äänenjohtaja Dimas Ruiz Santos.

Raimo Eerola

Kymi Sinfoniettan konsertissa kuullaan puhallinsoittimia, jotka on rakennettu muinaisten soitinmallien mukaan.
Kymi Sinfoniettan konsertissa kuullaan puhallinsoittimia, jotka on rakennettu muinaisten soitinmallien mukaan.

Espanjalaisesta Abraham Cupeirosta tuli soitinrakentaja pakon sanelemana. Opintojensa loppusuoralla olevan nuorukaisen piti hankkia itselleen barokkitrumpetti, mutta pankkitili näytti nollaa. Niinpä hän päätti valmistaa trumpetin itse.

– Tein opinnäytetyönäni luonnontrumpetin, jolla soitin loppukonsertissa, Real Conservatorio Superior de Madridista trumpetinsoittajaksi valmistunut Cupeiro muistelee.

Cupeiro kertoo, että ensimmäinen trumpetti oli työläs rakentaa. Hän kahlasi läpi lukuisia kirjoja, joista hän etsi tietoa vanhoista soittimista ja niiden rakenteesta.

– Tekniikka oli vaikea oppia. Kun lopulta omaksuin sen, soittimien valmistaminen on ollut minulle helppoa. Aluksi rakentaminen oli harrastus, mutta se muuttui ammatiksi 15 vuotta sitten.

Lohikäärmepäisen sotatorven mallina oli roomalainen kolikko

Nykyään multi-instrumentalisti luo soittimia puusta, metallista, sarvesta, luusta, muovista ja jopa korppikotkan sulasta. Näistä materiaaleista tehtyjä instrumentteja kuullaan tällä viikolla Kymi Sinfoniettan konserteissa Kotkassa ja Kouvolassa.

Muinaiset soinnit -konsertissa Cupeiro soittaa muun muassa trumpettia ja huilua muistuttavaa sinkkiä, bulgarialaista säkkipilliä sekä sarvia ja simpukoita.

– Näiden mallina ovat toimineet jopa tuhansia vuosia vanhat ja nyt jo unohdetut soittimet. Esimerkiksi vanhimmat löydetyt luuhuilut ovat 47 000 vuotta vanhoja.

Yksi mielenkiintoisimmista tuliaisista on Cupeiron vuonna 2013 valmistama muinaiskelttiläinen karnyx, lohikäärmepäinen sotatorvi. Vastaavanlaisia torvia on koko maailmassa vain muutama kappale.

– Käytin soittimen mallina roomalaisessa kolikossa ollutta karnyxin kuvaa.

Cupeiro rakensi torven muinaisten ihmisten mittasuhteiden mukaan. Muilta osin hän käytti mielikuvitustaan.

– Muutama vuosi sitten arkeologisissa kaivauksissa löydettiin ensimmäinen kokonainen karnyx. Kokoeroa alkuperäisellä ja minun tekemälläni soittimella oli vain 23 millimetriä.

Raimo Eerola

Konserttia johtaa Kymi Sinfoniettan oboen äänenjohtaja Dimas Ruiz Santos.
Konserttia johtaa Kymi Sinfoniettan oboen äänenjohtaja Dimas Ruiz Santos.

Kapellimestari orkesterin omista riveistä

Konserttia johtaa Kymi Sinfoniettan oboen äänenjohtaja Dimas Ruiz Santos, joka debytoi nyt kapellimestarina Kymenlaaksossa. Santos on tehnyt pitkään Cupeiron kanssa yhteistyötä.

– Kävimme samaa konservatoriota Espanjassa. Hän on myös siskoni aviomies, Santos naurahtaa.

Santos kertoo, että konsertin kantava ajatus on yhdistää muinaiset soittimet ja moderni orkesteri tulkitsemaan klassista musiikkia.

– Modernien soittimien juuret ovat näissä muinaisissa instrumenteissa.

Ohjelmistossa on muun muassa Johan Daniel Berlinin Sinfonia á 5, joka on kirjoitettu cornetolle eli sinkille. Sinkki on soolosoittimena myös tangosäveltäjä Astor Piazzolan Sarjassa.

– Sinkki sopii hyvin tangoon. Soitamme 1400-luvun soittimella 1900-luvun musiikkia.

Toisella puoliajalla on luvassa Cupeiron omia sävellyksiä. Kappaleessa Sereas eli Merenneidot kuullaan lohikäärmetorven törähtelyä.

Levy ulos keväällä

Konsertin ohjelmaa voi pian kuunnella myös tänä keväänä ilmestyvältä levyltä, jonka Santos ja Cupeiro äänittivät Lontoon kuninkaallisen filharmonisen orkesterin kanssa viime syksynä.

Aiemmin Cupeirolta on ilmestynyt albumi Os sons esquecidos (Unohdetut sonnit), jossa hän soittaa muinaisia instrumentteja yhdessä Real Filharmonica de Galicia -orkesterin kanssa.

Kymi Sinfoniettan konsertti keskiviikkona 12.2. kello 19 Kotkan konserttitalossa ja torstaina 13.2. kello 19 Kuusankoskitalossa.