Rakkautta ja Anarkiaa -festivaali saapuu maaliskuussa Kotkaan – Kinopalatsissa esitetään kymmenen kansainvälistä elokuvaa kolmen päivän aikana, mukana on myös norjalainen musiikkidokumentti

Kolmipäiväisestä pienoisfestivaalista on tarkoituksena tehdä Kotkaan jokavuotinen tapahtuma. Ohjelmistossa on elokuvia lapsille, nuorille ja aikuisille. Ennakkolipunmyynti alkaa lauantaina 15. helmikuuta.

Kimmo Seppälä

Elokuvafestivaali järjestetään Kotkan leffat Oy:n ja Kotkan kaupungin yhteistyönä. Yrittäjä Tero Lindqvist ja kulttuurijohtaja Tomi Purovaara ovat suunnitelleet tapahtumaa viime syksystä lähtien.
Elokuvafestivaali järjestetään Kotkan leffat Oy:n ja Kotkan kaupungin yhteistyönä. Yrittäjä Tero Lindqvist ja kulttuurijohtaja Tomi Purovaara ovat suunnitelleet tapahtumaa viime syksystä lähtien.

Kotka saa keväällä uuden elokuvatapahtuman. Suomen suurin elokuvafestivaali Rakkautta ja Anarkiaa saapuu kiertueohjelmistoineen Kinopalatsiin 27.– 29. maaliskuuta.

– Rakkautta ja Anarkiaa -festivaali on koonnut vuodesta 2016 lähtien kymmenen elokuvan kiertueohjelmiston. Kotkassa näytetään nyt nämä kaikki kymmenen elokuvaa ensimmäisenä kaupunkina Suomessa, tapahtuman järjestäjä, Kotkan leffat Oy:n toimitusjohtaja Tero Lindqvist kertoo.

Tähän saakka kiertueohjelmistosta on valikoitunut eri paikkakunnille yksittäisiä elokuvia. Koko kiertueohjelmiston esittäminen Kotkassa on siis uusi vaihe suomalaisessa elokuvien esityshistoriassa.

– Jos jotain tehdään, tehdään se kunnolla, Lindqvist naurahtaa.

Suunnitellaan vuotuista tapahtumaa

Kolmipäiväisestä pienoisfestivaalista on tarkoituksena tehdä Kotkaan vuosittainen perinne.

– Mielestäni tänne mahtuu loistavasti toinen elokuvafestivaali syksyisin järjestettävän Kolahtaako-viikon lisäksi, Lindqvist toteaa.

Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Kotkan kaupungin kanssa. Kaupunki vastaa muun muassa markkinoinnista.

– Rakkautta ja Anarkiaa on ohjelmaprofiililtaan hyvin erilainen kuin Kolahtaako-viikko. Uskon, että nämä elokuvat tuovat lisäarvoa Kotkan elokuvatarjontaan, kulttuurijohtaja Tomi Purovaara sanoo.

Sopii hyvin satamakaupunkiin

Tapahtumaviikonlopun aikana nähtävät kansainväliset elokuvat olivat mukana Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalin viime syksyn pääohjelmistossa Helsingissä.

Kymmenen elokuvan sarjassa on uusia lastenelokuvia, nuorille suunnattuja leffoja sekä teoksia aikuisempaan makuun. Lindqvistin mukaan kyseisiä filmejä ei ole aiemmin esitetty Kotkassa.

– Ne poikkeavat tavallisesta ohjelmistosta.

Purovaaran mukaan monet esitettävistä elokuvista on tehty kahden tai useamman maan yhteistuotantona.

– Mukana on yhteensä 15 tuotantomaata, mikä tekee ohjelmistosta monikulttuurisen. Tämä sopii hyvin Kotkaan, sillä onhan tämä vanha satamakaupunki.

Kimmo Seppälä

Elokuvayrittäjä Tero Lindqvist ja Kotkan kulttuurijohtaja Tomi Purovaara kertovat, että tapahtumasta on tarkoitus tehdä vuosittainen perinne.
Elokuvayrittäjä Tero Lindqvist ja Kotkan kulttuurijohtaja Tomi Purovaara kertovat, että tapahtumasta on tarkoitus tehdä vuosittainen perinne.

Lauantaina neljä esitystä

Mielestäni tänne mahtuu loistavasti toinen elokuvafestivaali syksyisin järjestettävän Kolahtaako-viikon lisäksi. — Tero Lindqvist

Perjantaina ja sunnuntaina näytetään kolme elokuvaa. Lauantaina esityksiä on neljä.

Ohjelmistossa on esimerkiksi ranskalaisen elokuvantekijä Agnès Vardan viimeiseksi jäänyt, vuonna 2019 valmistunut omaelämäkerrallinen dokumenttia ja fiktiota yhdistävä teos Varda by Agnès.

Näytös on myös kunnianosoitus tälle jo 1954 ohjaajanuransa aloittaneelle Ranskan uuden aallon elokuvan kantaäidille, jonka kuolemasta tulee kuluneeksi vuosi festivaalisunnuntaina.

Harvinainen norjalainen elokuva

Harvinainen herkku on myös norjalainen musiikkidokumentti Once Aurora.

– Olen työskennellyt Kotkassa elokuva-alalla 15 vuotta. Sinä aikana täällä ei ole ollut ohjelmistossa yhtään norjalaista elokuvaa, Lindqvist sanoo.

Pulpettikinon lyhytelokuvanäytös puolestaan tarjoaa lapsille seitsemän lyhyttä tarinaa.

– Meiltä on jonkin verran kyselty lyhytelokuvia. Nyt tarjolla on siis näytöksiä myös lyhytelokuvien ystäville.

Mukana on myös yksi vanhempi elokuva eli japanilaisanimaatio Tuulen laakson Nausicaä vuodelta 1984, joka on vastikään muutettu digitaaliseen muotoon.

– Osa elokuvista on tekstitetty vain englanniksi, mikä kannattaa ottaa huomioon, Purovaara toteaa.

Lipunmyynti alkaa lauantaina

Katsojaodotukset ensimmäisen festivaalin osalta ovat maltilliset. Lindqvist sanoo, että olevansa tyytyväinen, jos tapahtumaan osallistuu muutama sata katsojaa.

– Aluksi Kolahtaako-festivaalikin veti koko viikon aikana vain 200–300 katsojaa. Nyt kävijöitä on 2000–2500. Muutos on vienyt 16 vuotta.

Ennakkolipunmyynti alkaa lauantaina 15. helmikuuta. Liput esityksiin maksavat aikuisilta kymmenen euroa ja alle kymmenvuotiailta lapsilta viisi euroa. 65 euron hintaisella festaripassilla pääsee näkemään kaikki kymmenen elokuvaa.

Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaali sai alkunsa, kun kulttuuriyhdistys Image järjesti Helsingissä elokuvaviikon syksyllä 1988. Nykyisin tapahtuma kerää vuosittain yli 60 000 katsojaa.

Rakkautta ja Anarkiaa Kotkassa -tapahtuman koko ohjelmisto löytyy osoitteesta https://hiff.fi/kiertue/ohjelmisto.

Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvia Kotkassa 27.–29.3.

Varda by Agnès (Ranska 2019). Ohjaus: Agnès Varda ja Didier Rouget.

Tuulen laakson Nausicaä (Japani 1984). Ohjaus: Hayao Miyazaki.

Skate Kitchen (Yhdysvallat 2018). Ohjaus: Crystal Moselle.

Scandinavian Silence (Belgia, Ranska, Viro 2019). Ohjaus: Martti Helde.

Pulpettikinon lyhytelokuvanäytös 2019 (Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Ranska, Ruotsi, Saksa, Sveitsi).

Once Aurora (Norja 2018). Ohjaus: Stian Servoss, Benjamin Langeland.

Mid90s (Yhdysvallat 2018). Ohjaus: Jonah Hill.

Jacob, Mimmi ja puhuvat koirat (Latvia, Puola 2019). Ohjaus: Edmunds Jansons.

Honeyland (Pohjois-Makedonia 2019). Ohjaus: Ljubomir Stefanov ja Tamara Kotevska.

A White, White Day (Islanti, Ruotsi, Tanska 2019). Ohjaus: Hlynur Pálmason.