Näyttelykalenteri täynnä kuukausiksi — Kotkan galleriatilanne on muuttunut olennaisesti viime syksystä, ja silti ripustajia riittää

Taideseura pyörittää Klubin yläkerran galleriatoimintaa.

Kimmo Seppälä

Näyttelykalenteri täynnä kuukausiksi — Kotkan galleriatilanne on muuttunut olennaisesti viime syksystä, ja silti ripustajia riittää

Kotkan taitelijaseuralaiset ovat käyttäneet Kotkan Klubin näyttelytiloja vuoden päivät ja ovat tyytyväisiä. Tai ainakin seuran puolesta puhuva seuran sihteeri Katja Saastamoinen on.

Hänellä on siellä paraikaa näyttely Experimental. Hän kuitenkin iloitsee ennen muuta siitä, että Kotkan galleriatilanne on olennaisesti toinen kuin vuosi sitten.

Taidetoiminta tuo lisäarvoa meillekin.Niina Utter

Saastamoinen on luottavainen, että toiminta voi jatkua. Kalenteri on täynnä moneksi kuukaudeksi eteenpäin. Uudenlaisiakin näyttelyitä on luvassa; esimerkiksi Ira Tatarnikova tuo paikkaan tammikuussa valokuvia, joita taideseuran pyörittämässä galleriassa ei ole ollut.

Seurat tukevat toisiaan

Marraskuussa 2017 taideseuraan kuuluvat Pia Hinttula ja Sirpa Rahtu pääsivät testaamaan, miten Kotkan Klubin yläkerta luontuu galleriaksi. Vuodenvaihteen jälkeen otti toiminnan vastuulleen ja sai sitä varten myös kaupungin 2 000 euron apurahan.

Saastamoisen mukaan apuraha oli todellinen yllätys. Sitä on käytetty toiminnan markkinointiin.

— Nyt kun Uusikuvakin on auki, mikä on aivan upeaa, näyttelytilanne on kohtalaisen hyvä. Paikat eivät syö toisiaan.

Itse asiassa Kotkan taiteilijaseuran pyörittämä Uusikuva ja taideseuran hoitama Klubin yläkerta vähän ruokkivatkin toisiaan — tai taiteilijaseura ja taideseura toimivat toisiaan kannustaen. Uusikuvassa nyt esillä olevan näyttelyn avajaisiin taideseuralaiset kävivät viemässä tervehdyksensä. Taiteilijaseuran puheenjohtaja Helena Paakkinen on ollut monen Klubin näyttelyn kuraattorina, viimeksi Saastamoisen töitä valitsemassa. Paakkinen tuo omia teoksiaan Klubin näyttelyyn joulukuussa.

Saastamoinen kertookin, että jotkut ihmettelevät, miten Kotkan kokoisella paikkakunnalla on kaksi rinnakkaista seuraa. Ammattitaiteilijoiden taiteilijaseura erkaantui aikanaan taideseurasta, joka jäi ennen muuta harrastajien foorumiksi.

Lisäarvoa ravintolallekin

Näyttelyiden järjestämistä esittikin alun perin Klubin ravintolayrittäjä Niina Utter. Hänen mielestään paikka saa olla kynnyksetön ja liiemmin rahaa kyselemätön tila.

— Kun me joka tapauksessa maksamme siitäkin tilasta vuokraa, on hyvä, ettei se ole tyhjillään. Taidetoiminta tuo lisäarvoa meillekin, Utter sanoo.

Ravintolalla on kyllä myös muita suunnitelmia yläkerran varalle. Utterin ajatuksissa on ollut esimerkiksi majoitustilojen rakentaminen. Se ei kuitenkaan ole ihan hetkessä toteutuva haave, joten näyttelyt voivat toistaiseksi jatkua rauhassa.

Jos yläkerta tulisi hotellikäyttöön, Utterilla olisi ehdotus taidetta varten. Hänen mielestään nyt viileänä tilana oleva vintti muuntuisi tarkoitukseen hienosti.

Katja Saastamoinen kokeilee

Katja Saastamoisen näyttely on hänen toinen yksityisnäyttelynsä. Ensimmäisen hän piti kuusi vuotta sitten nyt jo edesmenneessä galleria Nikolaissa. Hän naurahtaa, että hän oli tuolloin vasta aloittanut maalaamisen eikä ollut suurempaa kynnystä asettaa töitään yleisön katsottaviksi.

Nyt esillä olevat teokset ovat abstrakteja akryylimaalauksia. Ne edustavat ihan toista tyyliä kuin Saastamoinen on opiskellut. Siihen viittaa myös näyttelyn kokeilua tarkoittava nimi.

Katja Saastamoinen on käynyt Kotkan Repin-instituutin. Siellä kunniassa ovat klassinen ilmaisu ja perinteisemmät materiaalit. Vaikka Saastamoinen etsii toisenlaista tekemisen suuntaa, Repin-instituutin opit antavat hänelle itsevarmuutta.

Saastamoinen muistuttaa koulutuksen ainutlaatuisuudesta. Häntä surettaakin se, että koulutus on nyt vaakalaudalla.

Tulevia näyttelyitä Klubin yläkerrassa

Helena Paakkinen ja Ulle Raadik

Ira Tatarnikova

Irina Veresotskaja

Varpu Vistala ja Anja Laukkanen

Vuokko Salmenkivi

Marjatta Huuskonen