Kouvolalle luovutettiin 2 340 nimen adressi Kymi Sinfoniettan puolesta – Allekirjoittajina on niin tavallisia kotkalaisia ja kouvolalaisia kuin kansainvälisiä suurnimiäkin

Toimitusjohtaja Riikka Luostarinen sanoo adressin osoittavan, että sinfoniaorkesterilla on merkitystä kymenlaaksolaisille.

Kimmo Seppälä

Kymi Sinfoniettaa uhkasi jopa koko Kouvolan kaupungin avustuksen poistuminen, mutta tämä lieveni kaupunginhallituksessa 10 prosentin leikkaukseksi. Kuva orkesterin harjoituksista tammikuulta.
Kymi Sinfoniettaa uhkasi jopa koko Kouvolan kaupungin avustuksen poistuminen, mutta tämä lieveni kaupunginhallituksessa 10 prosentin leikkaukseksi. Kuva orkesterin harjoituksista tammikuulta.

Reilusti yli 2 000 musiikin ystävää vetoaa Kouvolaan, jotta kaupunki turvaisi Kymi Sinfoniettan toiminnan eikä toteuttaisi suunniteltuja leikkauksia.

Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle Jouko Leppäselle ja kaupunginhallituksen puheenjohtajalle Harri Helmiselle luovutettiin maanantaina adressi, jossa oli 2 340 allekirjoitusta.

Nimiä on kerätty verkossa Adressit.com-sivustolla. Adressin on voinut allekirjoittaa myös orkesterin konserttien yhteydessä, Kouvolan kaupungintalolla ja Kymi Sinfoniettan lipunmyynnissä Kotkassa.

Suurin allekirjoittajien ryhmä ovat kouvolalaiset ja toiseksi suurin kotkalaiset. Lisäksi allekirjoituksia on kertynyt ympäri maata ja myös ulkomailta. Joukossa on kansainvälisesti tunnettuja nimiä, kuten säveltäjät Arvo Pärt ja Kaija Saariaho sekä kapellimestarit Pietari Inkinen ja Hannu Lintu.

Kansainvälisyys näkyy adressissa

Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen on perehtynyt allekirjoittajien jättämiin kommentteihin. Hän kertoo monen olevan Kymenlaaksosta muualle Suomeen muuttaneita, joilla on erityinen suhde orkesteriin.

– He kertovat saaneensa Kymi Sinfoniettalta eväät musiikkiin tai jopa päätyneensä musiikkialalle sen ansiosta. Monet käyvät kuuntelemassa konserttejamme täällä tai muilla paikkakunnilla.

Luostarisen mukaan allekirjoituksissa näkyvät niin orkesterin laaja kansainvälinen yhteistyöverkosto kuin useiden Helsingissä pidettyjen konserttien keräämä vakioyleisö.

Ennen kaikkea allekirjoittajien kommenteissa näkyy se, miten tärkeänä kulttuuripalvelujen alueellista saatavuutta pidetään.

– On ymmärretty, että jos orkesterin toiminta nyt rampautetaan, sitä ei rakenneta hetkessä uudelleen. Tekemämme työ on saavuttanut kaikupohjaa ja antanut ihmisille paljon, Luostarinen sanoo.

Kulttuuri-ihmiselle oli kauhistuttava ajatus, että orkesterilta olisi leikattu kaikki. Kulttuuri on yhtä tärkeää kuin leipä, ellei tärkeämpää. — Tuomo Tapola

Säästöaikeet lievenivät

Kouvolan kaupunginhallituksen asettaman, säästömahdollisuuksia peranneen Perlacon-ohjausryhmän elokuisessa ehdotuksessa Kymi Sinfoniettan saamaa kaupungin avustusta olisi pienennetty 20 tai 50 prosenttia tai se olisi poistettu kokonaan.

Luostarinen totesi tuolloin, että ehdotuksen toteutuminen merkitsisi orkesterin toiminnan loppumista nykyisessä muodossaan. Orkesterin omistavat Kotka ja Kouvola yhdessä.

Syyskuun lopussa Kouvolan kaupunginhallitus hyväksyi talousarviokehyksen, jossa säästöt ovat Perlacon-ryhmän ehdotusta lievempiä. Sen mukaan reilun 642 000 euron avustusta leikataan 10 prosentilla.

Adressin voi yhä allekirjoittaa

Adressin laittoi syyskuun 11. päivänä verkkoon kouvolalainen Tuomo Tapola luettuaan lehtijutun kaupungin säästöaikeista.

– Kulttuuri-ihmiselle oli kauhistuttava ajatus, että orkesterilta olisi leikattu kaikki. Kulttuuri on yhtä tärkeää kuin leipä, ellei tärkeämpää.

Hän kertoo seuranneensa Kymi Sinfoniettaa siitä lähtien, kun orkesteri perustettiin vuonna 1999.

– Kotka ja Kouvola pystyivät yhdistämään orkesterinsa ainutlaatuisella tavalla. Missään muualla Suomessa ei ole vastaavaa. Kymi Sinfoniettassa Kotkan ja Kouvolan yhteistyö toimii hyvin, kun muualla se ontuu.

Adressi on edelleen avoinna verkossa ja kerää jatkuvasti lisää nimiä.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut