Viisi kotkalaistaiteilijaa avaa työhuoneidensa ovet tänä viikonloppuna — Ateljeissa on lupa kierrellä, katsella ja penkoa ja kurkistamaan pääsee vaikka kellarikomeroonkin

Konstrundan-tapahtuma oli tänä vuonna tarkoitettu vain ammattitaiteilijoille. Koska taidekierros on tullut vuosien saatossa jo tutuksi tällä seudulla, päätti Kotkan taideseura järjestää vastaavanlaisen tapahtuman itse.

Raimo Eerola

Vuokko Salmenkiven, Liisa Mäkelän ja Mari Sihvosen työhuoneisiin pääsee kurkistamaan ensi viikonloppuna. Tapahtumassa ovat myös mukana Kata Ögård ja Irina Veressotskaia.
Vuokko Salmenkiven, Liisa Mäkelän ja Mari Sihvosen työhuoneisiin pääsee kurkistamaan ensi viikonloppuna. Tapahtumassa ovat myös mukana Kata Ögård ja Irina Veressotskaia.

Ensi viikonloppuna Kotkassa pääsee taiteilijan luokse kylään. Perjantaina ja lauantaina kotinsa ja työhuoneensa ovet avaa yleisölle viisi kotkalaista taiteilijaa: Vuokko Salmenkivi, Mari Sihvonen, Kata Ögård, Liisa Mäkelä ja Irina Veressotskaia.

Kotkansaarella asuva Salmenkivi on jo kasannut kerrostaloyksiönsä pirttipöydän päälle taidetta: magneetteja, postikortteja ja monotypioita. Lisää teoksia löytyy olohuoneen, eteisen ja keittiön seiniltä ja pöydiltä.

Töiden määrää ei Kotkan taideseuran puheenjohtaja ole laskenut, mutta hän arvelee niitä olevan ainakin 250 — pieni galleria löytyy kellarikomerostakin.

— Esillä on muun muassa akryylimaalauksia, valokuvia, mehiläisvahatöitä ja ajopuutaidetta, Salmenkivi luettelee.

Mukana myös harrastajataiteilijat

Salmenkiven taiteilijakoti on ollut avoinna yleisölle aiemminkin. Hän on osallistunut syksyisin pidettävään Konstrundan-tapahtumaan jo useita kertoja. Valtakunnallinen taidekierros sai alkunsa Svenska Kulturfondenin 100-vuotisjuhlasta vuonna 2008.

Myös Ögård, Mäkelä ja Sihvonen ovat olleet mukana avoimien ateljeiden viikonlopussa. Konstrundania vietettiin pari viikkoa sitten, mutta tällä kertaa mukana ei ollut yhtään kotkalaista tekijää.

— Tänä vuonna tapahtuma oli rajattu vain ammattitaiteilijoille, joten meidät, innokkaat harrastajat suljettiin pois, kotiateljeessaan Karhulassa työskentelevä Mäkelä kertoo.

Koska taidekierros on tullut vuosien saatossa jo tutuksi tällä seudulla, päätti Kotkan taideseura järjestää vastaavanlaisen tapahtuman itse. Salmenkivi sanoo, että konsepti on Konstrundanista tuttu: Ideana on tutustuttaa ihmiset taiteilijan työhön ja madaltaa kynnystä taiteen katsomiseen ja ostamiseen.

— Ainakin aiempina vuosina taidetta on ostettu yllättävän paljon, Mäkelä toteaa.

Parasta antia on se, että pääsee vaihtamaan ihmisten kanssa ajatuksia taiteesta ja työstä. — Vuokko Salmenkivi

Kiertele, katsele ja pengo ateljeessa

Kauppakadulla ateljeetaan pitävä Sihvonen sanoo, että avoimet ovet houkuttelevat paikalle taiteesta kiinnostuneita ihmisiä. Sellaisiakin, jotka eivät välttämättä tavallisissa taidenäyttelyissä kävisi.

Viime vuonna Salmenkiven kotiin tuli vieraita Espoosta saakka. Hänen teoksiinsa netin välityksellä ihastunut nainen matkusti Kotkaan bussilla Ikean ison sinisen kassin kanssa.

— Hän osti kolme taulua, joita hän oli katsellut jo aiemmin, Salmenkivi naurahtaa.

Kuvantekijät kertovat, että teosten hintahaarukka on laaja, muutaman euron hintaisesta magneetista pariin sadan euron maalaukseen. Mäkelä sanoo myyvänsä pieniä teoksiaan parilla kympillä. Hänen mukaansa taidetapahtumalla ei ole tarkoitus ansaita, vaan kattaa maalaamisesta syntyneitä kuluja.

— Paikalle voi tulla ihan vain kiertelemään, katselemaan ja penkomaan. Kivointa on tavata ihmisiä, jutella heidän kanssaan ja kahvitella.

Myös Salmenkivi korostaa vuorovaikutuksellista näkökulmaa.

— Parasta antia on se, että pääsee vaihtamaan ihmisten kanssa ajatuksia taiteesta ja työstä.

Aktiivinen taideseura houkuttelee nuoria taiteilijoita

Viikonlopun tapahtuma päättää Kotkan taideseuran kesäkauden, joka on Salmenkiven mukaan ollut tavallistakin aktiivisempi. Kesällä yhdistys järjesti taideleirit Metsolassa ja Kaunissaaressa, piti myyntinäyttelyn Haapasaaressa sekä osallistui pari viikkoa sitten pidettyyn Lost in Katariina -tapahtumaan.

Vuonna 1947 perustetussa Kotkan taideseurassa on tällä hetkellä reilut 70 jäsentä. Kolmatta kauttaan puheenjohtajana toimiva Salmenkivi sanoo, että viime vuosina joukkoon liittynyt uusia nuoria taiteentekijöitä sekä ammattitaiteilijoitakin. Myös monet harrastajajäsenet ovat saaneet kuvataidekoulutusta esimerkiksi Kotkan Repin-instituutissa.

Avoimet ovet taiteilijoiden työhuoneisiin Kotkassa perjantaina 27.9. kello 12—18 ja lauantaina 28.9. kello 11—17.

Avoimet taiteilijoiden työhuoneet Kotkassa

Kotkansaarella ovat mukana Vuokko Salmenkivi (Korkeavuorenkatu 20 A 4) ja Mari Sihvonen (Kauppakatu 2:n sisäpiha).

Karhulassa tempaukseen osallistuvat Liisa Mäkelä (Karhulantie 69 B 9) ja Kata Ögård (Rantakatu 32).

Jylpyllä on avoinna Irina Veressotskaian galleria Artflow (Sorvaajantie 5).