Vuoden paras romanttinen komedia

Nicole Rivelli

Eri kulttuurista kotoisin olevat Emily (Zoe Kazan) ja Kumail (Kumail Nanjiani) kohtaavat vastoinkäymisia suhteensa alkuaikoina.

The Big Sick (Yhdysvallat, 2017)

Ohjaus: Michael Showalter. Käsikirjoitus: Emily V. Gordon, Kumail Nanjiani.

Rooleissa: Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Holly Hunter, Ray Romano.

Kesto: 120 min. K-7.

Silicon Valley -sarjasta tuttu stand up -koomikko Kumail Nanjiani ja hänen vaimonsa Emily V. Gordon ovat kirjoittaneet suhteensa alkuajoista romanttisen komedian. Ajatus tuntuu hyvin omahyväiseltä, mutta tarinassa on koukku. Kumailin ja Emilyn suhteen suurin haaste tuli äkillisen ja mysteerisen sairauden muodossa.

The Big Sick -elokuvassa Kumail näyttelee itseään ja Emilyn roolissa nähdään Zoe Kazan. Suurimman osan rakkaustarinasta Kumail kuitenkin viettää pariskunnan vanhempien kanssa. Holly Hunter, Ray Romano, Anupam Kher ja Zenobia Shroff loistavat näissä rooleissa.

Tarina ei jumitu melodramaattiseksi sairaskertomukseksi, vaan pysyy hyvin liikeessä väistellen pahimpia kliseitä. Kulttuurierot, stand up -komiikka ja modernit ihmissuhteet toimivat sytykkeinä vitseille. Ohjaaja Michael Showalter tietää, mikä toimii ja milloin edetä.

On erittäin tärkeää, että käsikirjoituksen takana on nainen, joka kuvaa itseään melko rehellisesti. Monien romanttisten komedioiden isoin kompastuskivi on luoda maaninen unelmien keijutyttö, eli lähes myyttiset mittasuhteet omaava, ylipirteä ja vastustamattoman söpö tapaus, jolla on miehelle mysteerisen kiehtovia oikkuja.

Vaikka Emily-hahmo on suurimman osan elokuvasta poissaolevana, pystyy Gordon luomaan lyhyessä ajassa kokonaisen ihmisen.

The Big Sick menestyy asioissa, joissa monet romanttiset komediat epäonnistuvat. Se ei monien muiden Judd Apatowin tuottamien elokuvien tapaan luota alapäähuumorin ja sentimentaalisuuden kitkasta syntyvään energiaan.

Kyseessä on henkilökohtainen tarina, jonka päähenkilöt vain sattuvat olemaan luonnollisesti todella hauskoja. Mukana ei ole painetta tehdä rakkaustarinan onnistumisesta itsearvoa. |

Timo Alho

NELJÄ TÄHTEÄ

Hyvää: Loistavat näyttelijät ja vitsikäs käsikirjoitus.

Huonoa: Kumail Nanjianin kokemattomuutta dramaattisena näyttelijänä on paikkailtu mustalla huumorilla.

Erityistä: Elokuvassa esiintyy monta tunnettua lavakoomikkoa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.