Koronavirusepidemia vaikuttaa Kotkan kulttuuriavustuksiinkin – Kaupunki ei peri takaisin jo maksettuja avustuksia, vaikka tapahtuma olisi toistaiseksi peruttu, uudet avustukset tulevat hakuun huhtikuussa

Ensimmäiset kulttuuriavustukset myönnettiin tammikuussa. Koronavirusepidemian vuoksi osa jo avustusta saaneista tapahtumista on peruttu tai siirretty myöhempään ajankohtaan.

Raimo Eerola

Kymijoen Lohisoitto sai  tammikuussa 15 000 euron kohdeavustuksen. Festivaali on tarkoitus pitää 3.–7.6. Järjestäjät ovat varautuneet siirtämään tapahtuman myöhempään ajankohtaan tänä vuonna. Arkistokuva on vuodelta 2017.
Kymijoen Lohisoitto sai tammikuussa 15 000 euron kohdeavustuksen. Festivaali on tarkoitus pitää 3.–7.6. Järjestäjät ovat varautuneet siirtämään tapahtuman myöhempään ajankohtaan tänä vuonna. Arkistokuva on vuodelta 2017.

Kotkan kaupungin kulttuuriavustusten toinen erä tulee hakuun 1. huhtikuuta. Avustuksia voi hakea 15. toukokuuta asti.

Kotkan kaupunki on varannut koko vuodelle kulttuuriavustuksiin 99 000 euroa. Summasta jaettiin 78 200 euroa jo tammikuussa.

– Jäljelle oleva summa jaetaan avustuksina kahdessa erässä nyt toukokuussa ja ensi syyskuussa, Kotkan kulttuurijohtaja Tomi Purovaara sanoo.

Avustuksia ei peritä takaisin

Koronavirusepidemiasta johtuvat määräykset vaikuttavat tapahtumien järjestämiseen. Purovaaran mukaan osa jo avustusta saaneista tapahtumista on jouduttu perumaan tai siirretty myöhempään ajankohtaan.

– Elinkeinolautakunta päätti tiistain kokouksessaan, ettei tammikuussa maksettuja avustuksia peritä takaisin.

Purovaara kertoo, että hän aikoo olla asian tiimoilta yhteydessä avustuksia saaneisiin yhdistyksiin ja toimijoihin.

– Voimme yhdessä pohtia, voiko tapahtumia esimerkiksi myöhentää.

Ensi kesä on kysymysmerkki

Purovaara muistuttaa, että poikkeustilanne voi vaikuttaa myös tulevien tapahtumien suunnitteluun.

– Hakijoiden kannattaa huomioida, mihin ajankohtaan he aikovat tulevat tapahtumansa sijoittaa. Ensi kesä on meille kaikille suuri kysymysmerkki jo sovittujen isojen festivaalienkin osalta.

Purovaara sanoo, että kaupunki seuraa tilanteen kehittymistä ja noudattaa viranomaispäätöksiä.

Kimmo Seppälä

Kotkan kulttuurijohtaja Tomi Purovaara kertoo, että kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut auttavat tapahtuman järjestelyihin liittyvissä asioissa.
Kotkan kulttuurijohtaja Tomi Purovaara kertoo, että kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut auttavat tapahtuman järjestelyihin liittyvissä asioissa.

Yhteisöt, yksityiset ja työryhmät voivat hakea

Kaupungilta voi hakea kohdeavustusta yksittäisten taide- ja kulttuuritapahtumien sekä muun taide- ja kulttuuritoiminnan tukemiseen.

Elinkeinolautakunta päätti tiistain kokouksessaan, ettei tammikuussa maksettuja avustuksia peritä takaisin. — Tomi Purovaara

Kohdeavustusta myönnetään kaupungin alueella toteutettaviin hankkeisiin, jotka ovat kaikille avoimia.

Hakijoina voivat olla rekisteröidyt yhteisöt, yksittäiset henkilöt ja rekisteröimättömät työryhmät. Kohdeavustuksen saamiseksi edellytetään omarahoitusosuutta tai työpanosta.

– Suuri määrä kotkalaisista kulttuuritapahtumista tehdään vapaaehtoistyöllä. Kaupunki tarjoaa avustuksilla pientä tukea tapahtuman tai hankkeen kustannuksiin.

Uusille tapahtumajärjestäjille tarjolla rahallista tukea ja sparrausapua

Uusille tapahtumille tarkoitetun Kiihdyttämö-avustuksen määrä on 3 000 euroa.

Purovaara kertoo, että viime vuonna kaupunki myönsi kolme Kiihdyttämö-avustusta.

– Budjetista on korvamerkitty saman verran tällekin vuodelle. Toistaiseksi emme ole saaneet yhtään hakemusta.

Kiihdyttämön ajatukseen sisältyy sparrausapua. Purovaaran mukaan Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden työntekijät tarjoavat järjestäjille tukea ja apua tapahtumajärjestämiseen liittyvissä kysymyksissä.

– Kaupunki voi olla apuna sekä suunnittelussa että tuotannossa.

Tämän vuoden teemana Ruotsinsalmi

Vuoden 2020 kulttuuriavustusten myöntämisessä painotetaan Ruotsinsalmi-teemaa. Purovaaran mukaan ideana on rakentaa tapahtumia Vellamon tulevan Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn ympärille.

Kymenlaakson museon ja Suomen merimuseon yhteisen perusnäyttelyn on tarkoitus avautua yleisölle 20. toukokuuta.

Hakemukset on tehtävä erillisellä lomakkeella, joka löytyy Kotkan nettisivuilta osoitteesta www.kotka.fi/vapaa-aika/kulttuuri-ja-tapahtumapalvelut/avustukset.

Hakemukset liitteineen tulee palauttaa 15.5. kello 16 mennessä Kotkan kaupungintalon virastomestarille.