Kotkan teatterin uusi näytelmä nostaa esiin kysymyksen, kuka selviää Estonian uppoamisen tapaisesta onnettomuudesta — Pääosaa esittävä Ella Mustajärvi sanoo, että varsinkin lapsen kanssa liikkuvalle kävisi luultavasti huonosti

Miko Jaakkola halusi kirjoittaa ja ohjata Estonian onnettomuuden aiheesta toiveikkaan näytelmän.

Ella Karttunen

Miko Jaakkola korostaa, että vaikka näytelmä perustuu faktoihin, se on fiktiivinen. Se ei kerro kenenkään tietyn ihmisen tarinaa.
Miko Jaakkola korostaa, että vaikka näytelmä perustuu faktoihin, se on fiktiivinen. Se ei kerro kenenkään tietyn ihmisen tarinaa.

Laivan karaokebaarissa on riehakas tunnelma. Mikrofoniin nojailijat sekä vuodattavat elämäntarinaansa että pistävät laulutaitonsa likoon. Juomia on nautittu ja nautitaan. Onkohan joillakuilla myös jotain muuta yritystä.

Samaan aikaan toisaalla laivassa Alina kuuntelee, kuinka aallot ryskyvät laivan kylkiin. Ryskyykö muutakin?

Vahtimatruusi näkee kannella, että tilanne on vaarallinen.

Teatterin katsoja tietää, että huonosti käy.

Alkusysäys Utössä

Kotkan kaupunginteatteriin tulee tällä viikolla ensi-iltaan uusi musiikkinäytelmä M/S Estonia — Alinan selviytymistarina. Sen on kirjoittanut Miko Jaakkola, joka myös ohjaa esityksen.

Estonian uppoamisesta on kulunut nyt 25 vuotta. Jaakkolalle tragedia edustaa eräänlaista sukupolvikokemusta. Hän kertoo muistavansa tarkkaan, missä oli, kun kuuli onnettomuudesta. Hän, kuten moni muukin, osaa kertoa, mitä silloin ajatteli ja millaisen surun uutinen aiheutti.

Kotkan teatterin johtajana työskentelevä Jaakkola sai alkusysäyksen näytelmälleen, kun hän vuonna 2013 vieraili perheensä kanssa Utön saarella. Onnettomuuspaikka sijaitsee noin 40 kilometriä Utöstä eteläkaakkoon.

Jaakkolaan teki vaikutuksen muun muassa se, kuinka saarelaiset olivat heti ryhtyneet auttamaan onnettomuuden uhreja. Niin ikään hän, itsekin purjehtija, ihailee ulkosaarelaisten merenlukutaitoja. He osaavat liikkua merelle — ja tietävät myös, milloin sinne ei voi lähteä.

— Halusin kirjoittaa selviytymistarinan. Minkälainen luonne on ihmisellä, joka pystyy selviytymään tällaisesta tragediasta fyysisesti ja henkisesti?

Minkälainen luonne on ihmisellä, joka pystyy selviytymään tällaisesta tragediasta fyysisesti ja henkisesti? — Miko Jaakkola

Linkittyy Viron historiaan

Alina on virolainen nainen. Jaakkola valitsi näkökulman siksi, että halusi limittää näytelmäänsä myös naapurimaan tarinaa.

— Estonia oli Viron itsenäistymisen lippulaiva, hän sanoo.

Näytelmän viimeinen kohtaus tapahtuu kymmenen vuotta onnettomuuden jälkeen. Tuolloin Viro liittyi EU:hun. Alina oli päässyt pahimmasta.

Utön-kokemusten, Viron historian ja Alinan tarinan lisäksi Jaakkola halusi näytelmäänsä vielä yhden ulottuvuuden.

— Siinä on myös henkilökohtaisen Estonian taso. Se käsittelee menetystä ja tragedian kohtaamista.

Ella Karttunen

Laivan karaokebaarissa meno jatkuu melkein loppuun asti.
Laivan karaokebaarissa meno jatkuu melkein loppuun asti.

Musiikki välittää tunteita

Jaakkola halusi tehdä musiikkinäytelmän kahdestakin syystä. M/S Estonia käsittelee suuria tunteita, ja musiikki välittää niitä. Musiikki myös tuo keveyttä rankkaan aiheeseen.

Musiikkia on niin Veljo Tormisilta kuin Jean Sibeliukselta, niin pop-rock-karsinasta kuin venäläisestä joululauluperinteestä.

Jaakkolan mukaan siihen, että hän tuo teatteriin oman teoksensa, ei liittynyt mitään ”onkohan tämä soveliasta” -problematiikkaa.

— Tässä oli minun ohjauspaikkani, ja rupesimme etsimään siihen sopivaa näytelmää.

Kuka selviää?

Mutta kuka selviää tragediasta?

Jaakkola sanoo, että selviytyjä on ihminen, joka ei sokeasti noudata annettavia ohjeita. Hän ei tarkoita, että onnettomuustilanteessa pitäisi ryhtyä anarkistiksi ja olla täysin piittaamatta määräyksistä. Mutta varsinkin, jos ohjeet ovat ristiriitaisia, selviytyjän pitää ajatella myös itse.

— Fyysisesti hyvässä kunnossa olevat onnistuvat paremmin kuin huonossa kunnossa olevat.

Alinan roolin esittävä Ella Mustajärvi on joutunut pohtimaan selviytymisen edellytyksiä hänkin.

— Alina selviää, koska hän on vahva ja kykenevät ihminen ja koska hän on onnekas, Mustajärvi sanoo.

Mustajärvi kertoo miettineensä tosi paljon, mitä hänelle itselleen kävisi vastaavassa tilanteessa. Hän arvelee, että jos olisi yksin ja jos hänellä olisi onnea, hän saattaisi selvitä. Mutta jos hän joutuisi tilanteeseen lapsen kanssa, omia puoliaan ei voisi pitää hinnalla millä hyvänsä. Silloin hän ei ehkä selviäisi.

Ensi-ilta 7.9. klo 18.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset