Jukka Perko trioineen muistelee Dizzy Gillespietä Kotkassa — Kymi Sinfoniettan konsertissa kuullaan trumpetistin helmiä

Raimo Eerola

Saksofonisti Jukka Perko (keskellä), rumpali Teppo Mäkynen ja kontrabasisti Joonas Tuuri soittavat Dizzy Gillespien hittejä.
Saksofonisti Jukka Perko (keskellä), rumpali Teppo Mäkynen ja kontrabasisti Joonas Tuuri soittavat Dizzy Gillespien hittejä.

Kymi Sinfoniettan tämän viikon konsertissa Jukka Perko trioineen virittää Dizzy Gillespien klassikot uudelle aaltopituudelle. Ohjelmistossa on bebob-kauden helmiä, kuten A Night In Tunisia, Manteca, ’Round Midnight. Jazzia ja kuubalaisia rytmejä yhdistelevät kappaleet kuullaan Perkon yhtyeen ja sinfoniaorkesterin soittamina.

Keskiviikon konsertissa tulevat eläväksi myös Perkon omakohtaiset muistot maailmankuulusta trumpetinsoittajasta. Suomalainen saksofonisti kutsuttiin vain 19-vuotiaana soittamaan Gillespien 70-vuotisjuhlakiertueille vuonna 1987. Perko kiersi legendan kanssa Eurooppaa ja Yhdysvaltoja kahden vuoden ajan.

Bebobin pääarkkitehteja

Perko kertoo, että soittaminen Gillespien kanssa ylitti kaiken, mistä hän oli osannut haaveilla. Hän sanoo olleensa tuolloin jazzin olennaisen äärellä.

Vuosina 1917—1993 elänyt Dizzy Gillespie oli bebop-jazzin pääarkkitehteja Charlie Parkerin kera. Gillespie myös toi afrokuubalaiset elementit jazziin.

Kotkan konserttitalossa Perkon kanssa musisoivat rumpali Teppo Mäkynen, nuori kontrabasisti Joonas Tuuri sekä multi-instrumentalisti, lyömäsoittaja Sami Koskela.

Jukka Perko on tavattavissa ennen konserttia taiteilijatapaamisessa ravintola Vaustissa kello 17.45—18.30.

Dizzy Gillespie -ilta Kotkan konserttitalossa keskiviikkona 13.2. kello 19.

Luetuimmat