Unohdettu lyyrikko esillä Kotkan Nelosteatterissa — Teatteriryhmä Kimara esittää Lauri Pohjanpään runoja viikonloppuna

Jaana Reinikainen

Teatteriryhmä Kimara esittää Lauri Pohjanpään runoja Nelosteatterissa Kotkassa.
Teatteriryhmä Kimara esittää Lauri Pohjanpään runoja Nelosteatterissa Kotkassa.

Runoilija Lauri Pohjanpään syntymästä tuli viime heinäkuussa kuluneeksi 130 vuotta. Teatteriryhmä Kimara tuo esiin tätä unohdettua lyyrikkoa uudessa esityksessään Sytytä tähdet.

Ryhmä esittää poimintoja Pohjanpään tuotannosta Kotkan Nelosteatterissa tämän viikon lauantaina ja sunnuntaina. Esitys keskittyy kirjailijan laajaan runotuotantoon. Satojen tekstien joukosta mukaan valikoitui viitisenkymmentä runoa, joista 40 kuullaan lausuttuina ja yhdeksän Juha Lanun säveltäminä lauluina.

Runoissa on lyyrisiä luonnontunnelmia, tiiviitä mietelmiä, hengellisiä pohdintoja sekä faabelirunoutta, usein satiirilla höystettynä. Teksteissä pohditaan myös moraalikysymyksiä, vallankäyttöä sekä suhtautumista ympäristöön ja luontoon.

Muusikko Juha Lanu on säveltänyt lauluja Lauri Pohjanpään runoihin.
Muusikko Juha Lanu on säveltänyt lauluja Lauri Pohjanpään runoihin.

Muusikko Juha Lanu paikalla lauantaina

Muusikko Juha Lanu on säveltänyt Pohjanpään runoja lauluiksi Poema-orkesterin kanssa levylle Sytytä tähdet. Lanu saapuu teatterinryhmän vieraaksi lauantain esitykseen. Nelosteatterilla Lanun lauluja tulkitsevat säveltäjän lisäksi Viola Toikka ja Leena-Kaisa Kivioja sekä Ossi Niemelä.

Vuosina 1889—1962 elänyt Pohjanpää toimi pitkään uskonnonopettajana ja pappina. Hänelle myönnettiin Aleksis Kiven palkinto vuonna 1957.

Teatteriryhmä Kimaran tavoitteena on herättää kiinnostusta suomalaista runoutta kohtaan ja nostaa esiin niin uudempaa kuin vanhempaa tekijäpolvea.

Sytytä tähdet -esitys lauantaina 9.11. kello 15 ja sunnuntaina 10.11. kello 16 Nelosteatterissa, Satamakatu 4, Kotka.