Tunnustusta juhlittiin myös vaahtokarkeilla — Vuoden puhallinorkesteri on Kotkan ja Haminan nuoriso-orkesteri

Ei tunnu kiireeltä, kun on hauskaa, sanoo orkesterissa soittava Helmi Kuokka.

Raimo Eerola

Nuoriso-orkesteri ja Rauhalan kuoro harjoittelivat tiistain konserttia varten. Kapellimestarina on Anne Kankare.
Nuoriso-orkesteri ja Rauhalan kuoro harjoittelivat tiistain konserttia varten. Kapellimestarina on Anne Kankare.

Vuoden puhallinorkesteri valmistautuu konserttiin. Harjoitukset alkavat kohta.

Tämä konsertti kajahtaa sisätiloissa, mutta orkesterin erityisosaamista ovat myös ulkona soittaminen, soittamisen ja liikkeen yhdistäminen ja kuviomarssit. Se ei ole ihan tavallista nuoriso-orkestereissa.

Ei tunnu kiireeltä, kun on hauskaa. Helmi Kuokka

Kapellimestari Anne Kankareen tietojen mukaan nuorisosoittokunnista aikaisemmin kuviomarsseja olivat harrastaneet vain Rauman poikasoittokunta ja Rantasalmen puhallinorkesteri. Hänen poppoonsa eli Kotkan ja Haminan nuoriso-orkesteri innostui siitä kolme vuotta sitten.

— Tosi hauskaa, kun pääsee tekemään muutakin kuin istumaan harjoituksissa ja kun pääsee olemaan ulkona, sanoo orkesterissa huilua soittava Helmi Kuokka.

Kuviomarssiharrastuskin painoi

Kotkan ja Haminan nuoriso-orkesteri sai siis Suomen puhallinorkesteriliiton tunnustuksen, joka julkistettiin huhtikuussa Oulussa. Ansioiksi luetetaan edellisen vuoden aktiivisuus. Anne Kankare arvelee, että kuviomarssiharrastuskin painoi tässä. Orkesteri osallistui näkyvästi esimerkiksi Hamina Tattoon yhteydessä järjestettyyn Junior Tattooseen.

Vuoden orkesteriksi valitseminen toi mainetta, mutta ei suoranaisesti aineellista hyvää.

— Saimme me sellaisen plakaatin, Kankare kertoo.

— Järjestimme soittajille maljannostotilaisuuden, oli vähän vaahtokarkkeja.

Ainakin kapellimestarin mielestä tunnustus on orkesterille tosi arvokas juttu.

Raimo Eerola

Alli Heinonen on soittanut orkesterissa jo kauan.

Valtaosa nuoria, mutta myös aikuisia mukana

Orkesterissa on yhteensä 130 soittajaa neljässä kokoonpanossa. Heistä valtaosa on nuoria. Nyt mukana on myös 30-jäseninen aikuisten Uusi iloinen puhallinorkesteri. Pääroolissa on kuitenkin nuoriso.

Helmi Kuokka, Alli Heinonen, Otto Kervinen, Akseli Kervinen ja Susanna Kankare kehuvat harrastustaan. Aikaa se vie, mutta heidän mielestään saa viedäkin. Orkesteriharjoitusten lisäksi kaikki opiskelevat muutenkin musiikkiopistossa. Kaikilla on myös muita harrastuksia — urheilua, tanssia ja partiota. Tämän joukon soitinvalikoimassa on huilun lisäksi klarinetti ja rummut.

— Ei tunnu kiireeltä, kun on hauskaa, Helmi Kuokka sanoo.

Kokeen kautta tai ilman

Soittoharrastusta miettivillä on useita väyliä aloittamiseen.

Musiikkiopiston puhallinkoulu ottaa uusia soittajia taas ensi vuonna. Puolitoista vuotta kestävään oppiin ei ole pääsykoetta. Moni nykyinen orkesterilainen onkin aloittanut näin ja vasta myöhemmin pyrkinyt musiikkiopistoon.

Musiikkiopiston valintatestit järjestetään nyt keväällä. Niihin ilmoittaudutaan netin kautta (ksmo.eepos.fi) toukokuun 22. päivään mennessä.

Kotkan ja Haminan nuoriso-orkesteri ja Rauhalan koulun musiikkiluokkien kuoro konsertoivat 7.5. klo 18 Kotkan konserttitalossa. Kakspyn järjestämän Mielellään-konsertin tuotto käytetään lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin tukemiseen.

Juttua muokattu 6.5. klo 12.55. Soittajakuvassa on Alli Heinonen, ei Helmi Kuokka.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset