Virtuaalilasit päässä pääsee paikkoihin, joiden ovet eivät muuten niin vain avaudu — Sunilan kohteissa keskustelevat Sunilaa tuntevat arkkitehdit Rurik Wasastjärna ja Tapani Mustonen

Kymark esittelee teollisuuteen liittyvien rakennusten ja rakennelmien helmiä.

Linda Varoma

Vellamosta pääsee virtuaalilaseilla vaikkapa Sunilan tehtaan konttoriin. Hannu Oksanen testaa laseja.

Virtuaalilasit päähän ja katsomaan. Alhaalla avautuu näkymä huoneistosta. Tuollaiset huonekalut, tuollainen matto, tuollaiset taulut seinillä.

Sunilassa sijaitsevassa asunnossa keskustelee kaksi arkkitehtia. He ovat Rurik Wasastjärna ja Tapani Mustonen, Sunila- ja Alvar Aalto -asiantuntemuksesta tunnettuja.

Lasien avulla pääsee myös Sunilan tehtaalle, nimittäin konttorin aulaan ja tehtaanjohtajan huoneeseen.

Teollisuus toi muutakin kuin työtä ja tuotantoa

Virtuaalikurkistukset ovat osa Karhulan teollisuuspuistoyhdistyksen ja Kymenlaakson museon yhteistyössä toteuttamaa näyttelyä. Näyttely liittyy teollisuuspuistoyhdistyksen Kymark — retkiä teolliseen arkkitehtuuriin -hankkeeseen.

Retkille pääsee satelliittipaikannukseen perustuvan mobiilisovelluksen ja sitä tukevan verkkosivuston kautta. Mobiilisovellus palvelee kohteissa liikkuvia. Verkkosivuja voi tutkia missä vain, vaikka näyttelyssä.

Pyrkimyksenä on tarjota kokonaisesitys Kymenlaakson tärkeimmistä teollisista rakennuskohteista.

— Haluamme tuoda esiin, mikä suuri arvo on sillä, mitä Kymijokivarren teollisuuden myötä tänne on saatu, sanovat teollisuuspuistoyhdistyksen toiminnanjohtaja Hannu Oksanen ja sen hallituksen puheenjohtaja Markku Koponen.

Tuotannon ja työn ohella jokivarteen on saatu arkkitehtuuria, joka henkisesti on ikään kuin yhteistä omaisuutta.

Miltä näyttää Strukan sulun yksityiskohta?

Kohteina ovat Sunila, Karhula, Stockfors, Anjalankoski, Kuusankoski, Voikkaa ja Verla. Kustakin kohteesta avautuu tarkennettuja paikkoja artikkeleineen ja valokuvineen. Esimerkiksi Sunilasta on 13 aihetta, tehtaan ja asuintalojen lisäksi muun muassa Pirtti. Karhula tutustuttaa paitsi William Ruthin kadun maisemiin myös esimerkiksi Korkeakosken voimalaitokseen ja Pahvikylän työväenasuntoalueeseen. Stockforsista pääsee katsomaan vaikkapa Strukan sulun vuoden 1902 piirustusten yksityiskohtaa.

Samalla tavoin avautuvat myös pohjoisemmat kohteet.

Oksasen mielestä sovellus ja sitä täydentävä sivusto nostavat Kymenlaakson profiilia teollisen arkkitehtuurin edelläkävijänä, yritysten sijoituspaikkana sekä kulttuuri- ja matkailukohteena. Hän uskoo, että osioita voidaan hyödyntää koulujen opetuskäytössä.

Retkiä teolliseen arkkitehtuuriin

Hankkeen rahoittajia ovat Karhulan teollisuuspuistoyhdistys, teollisuuspuiston suurimmat yritykset, Euroopan aluekehitysrahasto EAKR, Suomen kulttuurirahasto ja Kotkan kaupunki.

Hankkeen tuottaja on Hannu Oksanen, toteutuksesta ovat vastannut Mediatehdas Dakar Oy ja Perilune Oy.

Käsikirjoituksen ovat laatineet arkkitehti Rurik Wasastjärna, kulttuurihistorioitsija Hannu Rinne ja Hannu Oksanen.

Graafinen suunnittelija on Marjut Orenius, valo- ja videokuvauksesta on vastannut Jukka Koskinen.

Luetuimmat