Uutisen takaa: Lontooseen voi lähteä Harry Potterin perässä, mutta tulisiko joku Kotkaan maistelemaan Aallonmurtaja-sarjan inspiroimaa Pano-Piian pinkkiä pannacottaa?

Teemamatkailu on matkailualan hallitsevia trendejä. Täkäläiset elinkeinoelämän edistäjät koettavat kannustaa paikallisia yrittäjiä ottamaan elokuvien innostamasta turismista roponsa pois. Ensi askelia on jo otettukin Virolahden Bunkkerimuseolta alkavalla Tuntemattoman polulla. Jotkut ovat päässeet myös kokeilemaan televisiosarjasta ideoituja makuja.

Raimo Eerola

Uutisen takaa: Lontooseen voi lähteä Harry Potterin perässä, mutta tulisiko joku Kotkaan maistelemaan Aallonmurtaja-sarjan inspiroimaa Pano-Piian pinkkiä pannacottaa?

Tuttu nainen kertoi suunnittelevansa tyttärensä kanssa Lontoon-matkaa. Siellä on kaikenlaista Harry Potter -ohjelmaa, ja siitä Harry Potter -fani varmaan innostuu.

Minä myös! Ajattelin heti, että tuollaiset huvit olisivat minua varten, vaikken tarjonnan ikäkohdennuksia tunnekaan.

Ehkä vielä lähdenkin Potterin perään, ja hänen kanssaanhan voin sitten liikkua tavanomaisista energia- ja päästöhuolista välittämättä.

”Hyödynkö aivan yhtä paljon kuin tuo toinen?”

Teemamatkailu on yksi matkailualan hallitsevia trendejä. Nyt kehittämisyhtiö Cursor ja Hohtokari Oy koettavat kannustaa Kotkan—Haminan seudulla toimivia yrityksiä haukkaamaan siivunsa elokuvamatkailun tarjoamista mahdollisuuksista. Seudulla on kuvattu koko joukko elokuvia ja tv-sarjoja, joten ammennettavaa ainakin periaatteessa olisi.

Tuottaja Marit Hohtokari näkee pyrkimyksissä kuitenkin yhden ison ongelman. Hän miettii, miten asettelisi sanansa sen kertoakseen.

— Olen törmännyt liian usein senkaltaisiin lauseisiin, jotka antavat aiheen olettaa, että kateus vie kalatkin vedestä. Suurin haaste on yhteistyön haluttomuus. Minulle on sanottu, että ”miten voin olla varma, että saan yhtä paljon hyötyä kuin tuo toinen”.

Hohtokarin mielestä uusiin avauksiin pyrkivien yrittäjien olisi uskottava, että yhteistyötä tekemällä kaikki voittavat.

Opittava näkemään toisellakin tavalla

Harry Potterin lisäksi liikkeelle panevia voimia on siellä ja täällä. Uuden-Seelannin matkailussa kuuluu olevan Taru Sormusten herrasta -buumi. Ruotsin Ystad hyötyy Kurt Wallanderista ja hänen jahtaamistaan rikollisista. Suomen Turku on keksinyt, kuinka yksityisetsivä Jussi Vares palvelee paitsi dekkarikirjallisuutta ja jännityselokuvia myös matkailubisnestä.

Esimerkkejä siis riittää läheltä ja kaukaa.

Tylypahkan velhot huispaavat vähän eri sarjassa kuin vaikkapa Nuotin vierestä -elokuvan karaokemestaruuden tavoittelijat.

Kotkan—Haminan seudulla on kuvattu muun muassa elokuvia Keisarikunta, Leijonasydän, Tuntematon sotilas, Suomen hauskin mies ja Nuotin vierestä. Aallonmurtaja-televisiosarjaa on kuvattu täällä. Ensi kesänä Kotkassa tehdään Pertsa ja Kilu -elokuvaa — kuten tehtiin parikymmentä vuotta sitten Pertsa ja Kilu -tv-sarjaa.

— Potentiaalia on aika paljon, Marit Hohtokari arvioi.

Kysyä tietysti sopii, onko noista pankin räjäyttäjiksi. Tylypahkan velhot huispaavat vähän eri sarjassa kuin vaikkapa Nuotin vierestä -elokuvan karaokemestaruuden tavoittelijat. Sormusten herran tarun tallaajat kulkevat eri maisemissa kuin vaikkapa Tuntemattoman sotilaan sankarit ja antisankarit.

Mutta olisiko noista täkäläisistä jutuista hyödynnettävää?

Tuotteistamisessa yrittäjiä valmentava Hohtokari toivoo, että yrittäjät oppisivat näkemään asioita toisellakin tavalla ja oivaltamaan muitakin kuin ensimmäiseksi mieleen tulevia mahdollisuuksia. Kaiken kaikkiaan tavoitteena on löytää ideoita, jotta yritykset saisivat uutta myytävää.

Tuntemattoman polku avattiin vuosi sitten

Cursorin elokuvamatkailuhankkeessa toimiva asiantuntija Satu Soini kertoo, että kaksi tuotantoa on jo konkretisoitunut myytäviksi tuotteiksi.

Toinen on Tuntemattoman sotilaan innoittama Salpapolulle rakennettu Tuntemattoman polku. Virolahdella toimivan Bunkkerimuseon lähimetsässä kulkee 4,5 kilometrin metsä- ja luontoreitti, joka vie kulkijansa Aku Louhimiehen elokuvan jalanjäljille. Reitin varrella on Salpapolun nähtävyyksiä ja elokuvaan liittyviä tauluja. Sinne järjestetään myös opastettuja patikointiretkiä. Noin vuosi sitten avatulla reitillä on ollut Bunkkerimuseon tietojen mukaan tuhatkunta tallaajaa. Maksullisiin retkiin on osallistunut joitakin kymmeniä ihmisiä.

Toinen on kotkalaisen ravintola Vaustin Aallonmurtajan kupeella -buffet, joka on tilauksesta ryhmille saatavilla. Ravintolan Ville Laakso kertoo, että paljolti kyse on nimeämisestä. Hän naurahtaa, että pannacotta on pannacottaa, vaikka sen voissa paistaisi. Pano-Piian pinkin pannacottan syöjät voivat kuitenkin nautiskella paitsi jälkiruuasta myös jännityssarjan tunnelmista.

Hyväkään idea ei ole heti suuri suksee

Hohtokari on järjestämässä valmennusta niille yrittäjille, jotka haluavat lähteä kehittämään tällaista tuotteistamista. Pyhtään Stockforsissa 16.10. järjestettävän valmennuksen osanottajat valitaan valmennuksesta kiinnostuneista.

Hänen mukaansa yrittäjien pitää varautua pitkäjännitteisyyteen. Hyväkään idea ei välttämättä ole heti suuri suksee, vaan kestää aikansa, ennen kuin yleisö löytää ja innostuu. Idean keksijä ei saa olla kyllästynyt siihen mennessä.

Voi ollakin, että vaikka täällä tehdyt elokuvat eivät olisi massoille inspiraation lähde, että suunnataanpa Kotkaan, niistä voi silti saada aineksia uudelle myytävälle. Jokin oivallus voi olla menestyksen siemen. Sellaiseksi se pääse, jos sitä ei edes käytä.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien kulttuuritoimittaja.