Nainen pesi miehensä aamulla ja illalla, ensin elossa olevan ja sitten vainajan — Ana de Kondan kertomus on osa Kotkassa avattavaa Aistikkaat-näyttelyä

Aistillisuus ei tunne ikärajoja. Yli 70-vuotiaana burleskia kokeillut rohkaisee toisiakin nauttimaan kaikista elinpäivistään.

Kimmo Seppälä

Jaana Pirskanen on psykologi, filosofian maisteri  ja tanssitaiteen kandidaatti. Hän kannustaa ihmisiä tekemään itsensä näkyviksi, myös vanhoina.
Jaana Pirskanen on psykologi, filosofian maisteri ja tanssitaiteen kandidaatti. Hän kannustaa ihmisiä tekemään itsensä näkyviksi, myös vanhoina.

Nainen pesi ja rasvasi miehensä aamulla ja illalla. ”Hän sanoi, että jokaisen pitäisi tehdä se, vuorotellen pestä ja rasvata toinen ja toinen ottaisi sen hyvän vastan.”

Aamulla mies vielä eli. Mies kertoi, kuinka kosketus tuntui ihanalta.

Aamulla mies vielä eli. Mies kertoi, kuinka kosketus tuntui ihanalta.

Illalla mies oli kuollut. Nainen teki saman kuin aamulla. ”Se oli pehmeä ja hidas se liike, se pesu ja rasvaus. Se oli todella arvokasta. Se oli kuin pyhä tila.”

Videota ja valokuvaa

Kertomus on Ana de Kondan. Se on yksi lähestymistapa, yksi vastaus kysymykseen, mitä on aistikkuus.

Ana de Konda kertoo myös, että hän kätki aistikkuutensa, kun mies kuoli. Hän oli äiti, isoäiti ja leski. Hän halusi olla mahdollisimman näkymätön.

Mitä sitten tapahtui, sitä voi tutkia Aistikkaat-näyttelyssä.

Aistikkaat on video- ja valokuvanäyttely. Aistikkaat ovat myös ryhmä yli 60-vuotiaita ihmisiä, jotka halusivat lähteä tutkimaan omaa kehollisuuttaan ja seksuaalisuuttaan burleskin, dragin ja improvisaation keinoin.

Kaikkiaan 12 henkilöä osallistui viime syksynä Helsingissä ja Lontoossa järjestettyihin työpajoihin, jossa teemaa työstettiin. Pajoja veti ja projektin taiteellisena johtajana toimi Jaana Pirskanen.

Projektin aihetunnisteina olivat ikäpositiivisuus, kehopositiivisuus ja seksipositiivisuus. Pirskanen haluaa avata käsitteitä. Mutta samalla, kun hän kertoo, mitä ne tarkoittavat, hän kertoo, mitä ne eivät ainakaan tässä projektissa tarkoita.

— Aistillisuus ei tunne ikärajoja. Mutta se ei tarkoita esimerkiksi sitä, että kaikkien pitäisi haluta seksiä. Saa olla myös aseksuaalinen, se on yksi seksuaalisuuden muoto. Ja seksuaalinen voi olla myös yksin ilman toista ihmistä. Monimuotoisuuden kunnioittaminen on tärkeää.

Kaikenikäisillä on annettavaa

Jaana Pirskanen on psykologi, ihmisoikeustyöntekijä ja drag- ja burleskitaiteilija. Hän tuo keskustelun kuluessa useamman kerran julki näkemyksensä, että ihmisellä on lupa olla sellainen kuin on.

— Minulle on tosi tärkeää, että en määrittelisi toisten puolesta, mitä he ovat.

Projektin työpajojen osallistujat rakensivat itsensä näköiset aistikkaat hahmot.

— Ihminen on merkittävä ja kiinnostava kaikenikäisenä, ja hänellä on annettavaa.

Komiikkaa — tai vaikka surua ja ahdistusta

Badass Grandma oli yli 70-vuotias kokeillessaan ensimmäistä kertaa burleskia. ”Haluan sanoa, että vanhemmat naiset nyrkit pystyyn ja eläkää elämää, älkää painako jarrua ja vähätelkö itseänne, vaan olkaa rohkeita niin kauan kuin elinpäiviä riittää ja nauttikaa elämästä!”

Burleski ja drag herättävät usein komiikan mielikuvan. Jaana Pirskanen sanoo, että ne voivat olla mitä tahansa.

— Burleskiin liittyy usein viettely ja kiusoittelu. Mutta se voi olla myös poliittista. Drag leikittelee sukupuolella. Nykydrag on tosi monipuolista. Minä käsittelen omissa töissäni esimerkiksi surua ja ahdistuneisuutta.

Aistikkaiden hahmoja Ana de Kondan ja Badass Grandman lisäksi ovat Carly Strass, Dainty, Esmeralda, EZenSoul, Butterfly, Lola Want, Marley Davidson, Michael, Naked Snake ja Vivi de Light.

Projektin tuottaja on Marleena Haapaniemi ja kuvaaja Vilma Rimpelä.

Aistikkaat on osa Kotka Art -taidenäyttelyä, joka on esillä galleria Uusikuvassa ja Haukkavuoren näkötornissa elokuun 8. päivään saakka. Mäyttely avataan lauantaina. Aistikkaat on Uusikuvassa.