Kirja-arvio: Äärimmäinen etsikkoaika

Marjo Niemi: Kaikkien menetysten äiti. 203 s. Teos 2017.

Pakko myöntää, että odotukset Marjo Niemen uutukaista kohtaan olivat korkealla: edellinen romaani Ihmissyöjän ystävyys oli monitasoisen kerronnallisuuden ja kielellisen omaleimaisuuden taidonnäyte.

Se onnistui käsittelemään hienosti niin kollektiivisen eurooppalaisen elämänmuotomme taustaa ja nykytilaa kuin henkilökohtaista surua ja syyllisyyttä läheisen ihmisen itsemurhasta.

Kaikkien menetysten äiti on onneksi vähintään yhtä hieno teos, jonka minäkertoja on jälleen äärimmäisyydessään mieleenpainuva. Ääntä ja vimmaa tulvillaan olevan kiihkeän monologin esittää tällä kertaa Mona.

Eräänä arkisena työpäivänä hän huomaa äkkiä joutuneensa näyttämötilaan, jonka keskellä makaa paareilla hänen äitinsä ruumis.

Mitä, miten ja miksi ovat nyt niitä mahdottoman vaikeita kysymyksiä, joihin teoksen mieleltään järkkynyt päähenkilö ryhtyy hätääntyneenä hakemaan vastauksia. Tempoileva kerronta etenee lavalta kotiin lapsen ja miehen luo, työpaikalle ja takaisin.

Sukupolvelta toiselle siirtynyttä fyysisen ja henkisen läheisyyden puutteen vyyhtiä ei ole helppo purkaa.

Kuten Ihmissyöjän ystävyydessäkin, yksityiset oireet ja traumat ovat kiinteässä yhteydessä suuremman mittaluokan ongelmiin. Notkean huumorinsa, riemastuttavan äkkivääryytensä ja kivuliaan osuvuutensa vuoksi Niemen uusi romaani on voimakas kirja.

Sisältö koskettaa väistämättä jokaista ihmistä, kuten sen kertojakin asian summaa:

”Lapsuus on maailman levinnein laji, kaikkialla missä on ihmisiä, on lapsuus paikalla. Äidit on maailman levinnein laji, kaikkialla missä on ihmisiä, on äiti paikalla.” | Niko Kirjavala

Sukupolvelta toiselle siirtynyttä fyysisen ja henkisen läheisyyden puutteen vyyhtiä ei ole helppo purkaa. Niko Kirjavala

Hyvää: Kielen ja mielen taju, taipuisa tyyli.

Huonoa: Pituutta vain parisataa sivua.

Erityistä: Kirjailija on myös Ihmissyöjän ystävät -proosabändin solisti.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.