Haminan musiikkifestivaalissa voi miettiä vaikka Marie von Döringin ja Julius Schulhoffin suhteen mysteeriä — Elokuun illoissa soi Brakilan kartanon teoslöytö

Osansa saa myös Oskar Merikanto.

Mika Kirsi

Sopraano Laura Pyrrö tulkitsee Merikantoa.
Sopraano Laura Pyrrö tulkitsee Merikantoa.

Mikä mysteeri liittyy Marie von Döringin ja Julius Schulhoffin suhteeseen? Millainen heidän suhteensa oli? Mitä asiasta kertovat nuottipaperit, jotka aikanaan löytyivät sittemmin tulipalossa tuhoutuneesta Brakilan kartanosta?

— Suhteen laatua voi vain arvuutella, toteaa Haminan Elokuun iltojen tuottaja Kai Huopainen.

Von Döring ja Schulhoff tapasivat Wienissä vuonna 1853. Schulhoffin sävellystyön tuloksia päätyi kartanoon, jossa von Döring eli ja jossa nuottipapereiden kulumisesta päätellen ilmeisen ahkerasti soitti niitä pianolla.

Vastauksia voi arvuutella myös vaikka Elokuun illoissa, kun pianotaiteilija Satu Paavola tulkitsee kartanon teoslöytöä.

Elokuun illat -musiikkitapahtuma järjestetään nyt 17. kerran. Ajankohta on viikonvaihteessa 17.—19. elokuuta.

Konsertteja on kaikkiaan seitsemän, kun musiikkiesitysten siivittämä avajaistilaisuuskin lasketaan mukaan. Kuten muinakin vuosina, myös nyt festivaalille antavat oman värinsä alueen kartanoiden nuottikokoelmat ja Haminan historiallinen miljöö.

Merikannon syntymästä 150 vuotta

Tämänkertaisessa ohjelmistossa näkyy Oskar Merikannon (1868—1924) juhlavuosi. Säveltäjän syntymästä tuli kuluneeksi 150 vuotta viime sunnuntaina.

Merikantoa on erityisesti lauantaina Iltapäivän helmiä -konsertissa, jossa esiintyy muun muassa sopraano Laura Pyrrö. Kai Huopainen sanoo, että erityisen ilmeen Merikannon musiikille antavat Jussi Makkosen sellosovitukset.

Merikantoa on muissakin konserteissa.

Ei ihan umpiklassista

Tarjonta ei ole ihan umpiklassista. Lauantain Aallokko rantaan lyö -konsertissa esiintyy Retrosisters-yhtye. Se esittää ikivihreitä iskelmiä, jotka ovat muun muassa Harmony Sistersin ja Metrotyttöjen tunnetuksi tekemiä.

Yhtyeessä laulavat Katriina Kerppola, Heli Närhi ja Sirpa Nuuttila. Kaikilla on oopperatausta.

Huopaisen mielestä tapahtuman konsertit ovat jokseenkin yhdenvertaisia, eli mikään ei nouse pääkonsertiksi. Avajaiskonsertilla eli perjantain Kesäillan romanssilla on avauksen roolia. Solistina laulaa mezzosopraano Erica Back. Hän sijoittui Lappeenrannan laulukilpailuissa vuonna 2016 jaetulle kakkossijalle.

Elokuun iltojen taiteellisena johtajana toimii oboisti Jouko Teikari.

Elokuun illat

Ajankohta 17.—19.8.

Avajaiset ja kuusi muuta konserttia.

Paikkoina raatihuone, Simeon-talo, Johanneksen kirkko, Marian kirkko, Wanha Työski ja Puistotalo.

Koko ohjelma löytyy esimerkiksi osoitteesta http://www.elokuunillat.com.

Luetuimmat