Rakoilevaa perhedraamaa

Kaiken se kestää (Suomi, 2014).Ohjaus ja käsikirjoitus: Visa Koiso-Kanttila.Rooleissa: Antti Luusuaniemi, Pihla Viitala, Tomi Enbuska, Malla Malmivaara, Vili Saarela, Olavi Angervo, Risto Tuorila, Eeva-Maija Haukinen.Kesto: 82 min. K-12.

Jolle Onnismaa

Antti Luusuaniemi ja Pihla Viitala näyttelevät kriisissä olevaa avioparia.
Antti Luusuaniemi ja Pihla Viitala näyttelevät kriisissä olevaa avioparia.

Ohjaaja ja kuvaaja Visa Koiso-Kanttila on tehnyt ensimmäisen näytelmäelokuvansa, ihmissuhteiden ongelmia puivan sukukronikan tiivistelmän.

Kolmiodraama aviopari Marjan (Pihla Viitala) ja Tapion (Antti Luusuaniemi) sekä Ullan (Malla Malmivaara) välillä toimii dynamona draamalle. Pettämisen ja irtiottojen syitä pyritään kuvaamaan tuomitsematta.

Viiltävimmin kerronta puree, kun rumaa ihmissuhteiden kolarointia kuvataan Vili Saarelan ja Olavi Angervon näyttelemien lasten kautta. Aikuisten narsistinen käyttäytyminen tekee selkeää tuhoa jälkikasvun tunnekehitykselle.

Elokuva on taiteellisesti kunnianhimoinen, mutta epätasainen tuotos. Maalaileva kuvaus ja pitkät tulkinnanvaraiset hetket luovat hetkittäin mielenkiintoista kerrontaa, mutta Koiso-Kanttilan vision pintajännite ei säily.

Taika katoaa hetkistä monesti, ja jäljelle jää lavastetulta tuntuvaa haahuilua. Runolliset kuvaukset tuntuvat usein liiankin orkestroiduilta.

Välitön spontaanisuus katoaa asettelussa. Dialogi muuttuu hetkittäin hyvin suuhun sopivasta proosan lausumiseksi.

Upeisiin kuviin tarttuu hetkittäin koskettavaa arkidraamaa. Ohjaajan yrityksistä huolimatta kokonaisuudesta tulee hieman kömpelö. |

Timo Alho

KOLME TÄHTEÄ

Hyvää: Kauniisti kuvattu. Herkkiä hetkiä.

Huonoa: Kummallisesti, maalaileva ja jäykkä samanaikaisesti.

Erityistä: Oulussa ja Hailuodossa kuvattu.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.